Noul mod de calculare a pensiilor speciale ale magistraților, depus în Parlament. Principalele schimbări și reacția CSM
Coaliția de guvernare vine cu o nouă propunere pentru pensiile speciale după ce proiectele de până acum au eșuat.
O nouă lege depusă în Parlament prevede ca pensiile magistraților să fie plafonate la 65% din valoarea veniturilor din ultimele 6 luni de activitate.
De asemenea, crește vârsta de pensionare pentru magistrații noi la 65 de ani.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Dacă legea trece la vot și va primi undă verde de la Curtea Constituțională, țara noastră ar urma să îndeplinească încă un jalon, în vederea deblocării milioanelor de euro din PNRR.
Plata de 230 de milioane de euro este blocată de către Comisia Europeană pentru că România a ratat reforma pensiilor speciale din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Ca urmare, liderii coaliției de guvernare au decis să depună în Parlament un nou proiect de lege prin care pensiile speciale ale magistraților vor fi plafonate în viitor, iar vârsta de pensionare va crește.
Astfel, conform documentului, de la 1 ianuarie, anul viitor, judecătorii, inclusiv cei ai Curții Constituţionale, procurorii, magistraţii-asistenţi, precum şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii.
De asemenea, vârsta de pensionare pentru cei care sunt în sistem va crește anual, treptat, de la 48 de ani, la 65 de ani, vârsta minimă la care orice român poate ieși la pensie.
O altă modificare o reprezintă modul în care se calculează pensia. Cuantumul ar urma să scadă de la 80% din salariul de bază, cât este acum, la 65%.
În replică, reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii spun că nu au fost consultați în niciun fel cu privire la un astfel de demers și nu au cunoștință de conținutul acestui proiect.
Orice modificare a legislației privind drepturile magistraților se poate face numai cu respectarea standardelor constituționale în materie și în urma unui dialog autentic și onest cu reprezentanții sistemului judiciar.
În decembrie, anul trecut, Curtea Constituțională a respins legea care urma să impoziteze progresiv pensiile speciale, pe motiv că era inexactă în privința modalității de calcul a contributivității. Acum, experții în domeniul judiciar spun că textul noii legi este mult mai îmbunătățit.
Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR: „Sunt șanse să treacă de Curtea Constituțională. Eu nu văd motive serioase de declarare a neconstituționalității legii. Legea nu a tăiat, nu a intrat chirurgical în pensiile magistraților. Eu aș fi mers mai radical, pentru că nu-i firesc ca la 45 de ani un magistrat să fie pensionar. El de abia de acum încolo sau de atunci încolo e în plinătatea forțelor sale mintale”.
Conform Casei Naționale de Pensii, în decembrie anul trecut, 5.625 de magistrați primeau pensii speciale, iar pensia medie era de 25.184 de lei.
Între timp, ca să mai deblocheze 400 de milioane de euro, fonduri suspendate din PNRR, Guvernul s-a reunit într-o ședință extraordinară, în care a adoptat noi reguli pentru selecția șefilor super-agenției care monitorizează companiile de stat.
Președintele și vicepreședinții Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor Publice trebuie să aibă facultate, cu licența luată, dar și experiență de șapte ani de conducere de companii private sau la stat. Aceleași reguli se vor aplica și în companiile de stat.