VIDEO. Proteste spontane ale angajaților Senatului, chiar în timp ce erau anunțate concedierile lor. Ilie Bolojan, huiduit
Mai mulți angajați ai Senatului României au declanșat, miercuri, un protest spontan, chiar în timp ce președintele acestei Camere anunța că vor fi aplicate restructurări de personal.
Ilie Bolojan a anunțat reducerea schemei de personal de la 796 de posturi la 618 posturi, deoarece actuala organigramă ”nu mai asigură funcţiile necesare desfăşurării unei activităti parlamentare eficiente.
”În condiţiile limitărilor bugetare actuale, se impune realizarea unei noi organigrame cu un număr mai mic de structuri şi implicit un număr mai mic de funcţii de conducere si de execuție.” - se arată în memorandumul semnat de președintele Senatului, care poate fi consultat integral la finalul acestui articol..
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Bolojan a fost huiduit de angajații Parlamentului, care au amenințat că-l vor da și în judecată.

În replică, președintele Senatului le-a spus protestatarilor că vor fi dați afară doar cei care au fost angajați fără concurs, ”oameni pe durată nedeterminată”. ”Orice ați spune, nici dumneavoastră nu v-ar convine această chestiune”, le-a explicat el oamenilor nemulțumiți.
”Trebuie să-și probeze această chestiune prin concurs și profesionalism. Eu respect pe toată lumea, dar nu merge cu mine cu o asemena atitudine!” - a declarat Bolojan.
Protestatar: ”Toate funcțiile acestea sunt efemere. Noi suntem cei care asigurăm continuitate, expertiză. Nu se poate să veniți cu idei de genul: vrem să schimbăm tot timpul oameni, dar vrem să avem expertiză, vrem să avem specialiști. Cum vom realiza lucrul acesta?”
Ilie Bolojan: ”Sinecurile politice se vor elimina. (...) Accept orice discuție, dar dacă credeți că veți schimba ceva în felul acesta ... nu se va schimba!”

Ce spun sindicaliștii din Senat
Sindicaliştii din Senat au transmis, marţi, dezacordul ferm faţă de măsurile de reorganizare a instituţiei, reclamând că reducerea a 200 de posturi s-ar face ”în grabă” şi fără consultarea reprezentanţilor salariaţilor.
Sindicaliştii afirmă că această reorganizare este ”extrem de îngrijorătoare şi nebenefică”.
”Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual şi Sindicatul Şoferilor din Senatul României îşi exprimă ferm dezacordul faţă de măsurile propuse de preşedintele Senatului, domnul Ilie Bolojan şi secretarul general al Senatului, domnul Mario Ovidiu Oprea, privind modul de abordare a reorganizării instituţiei precum şi a reducerii numărului de angajaţi. Mai exact, fără o consultare aplicată cu sindicatele, fără o analiză amplă a complexităţii activităţii instituţionale, preşedintele şi secretarul general al Senatului intenţionează să reducă aproximativ 200 de posturi”, au transmis, marţi, sindicaliştii, într-un comunicat de presă citat de News.ro.
Potrovot acestora, ”o reorganizare făcută în grabă care să aibă in vedere strict factorul economic (scăderea cheltuielilor salariale) este extrem de îngrijorătoare şi nebenefică atât pentru funcţionarea instituţiei cât şi pentru angajaţi şi familiile lor”.
Sindicatele reclamă că ”o astfel de acţiune în forţă ridică serioase semne de întrebare şi îngrijorări la nivelul întregului aparat tehnic al Senatului”.
Aceştia se referă la:
• Lipsa transparenţei: Reducerea personalului fără criterii clare poate duce la discriminare şi la decizii arbitrare.
• Încălcarea legislaţiei: Proiectul de hotărâre contravine Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, Codului istrativ şi Codului Muncii.
• Impact negativ asupra eficienţei: Reducerea personalului riscă să supraîncarce angajaţii rămaşi, diminuând calitatea procesului legislativ.
• Lipsa unei analize fundamentate: Nu a fost realizată o evaluare detaliată a necesarului de personal, ceea ce poate duce la dezechilibre majore în structura instituţională.
”În Romania primează supremaţia legii. Este necesara respectarea legilor in vigoare in materie de dialog social. Consultarea sindicatelor în astfel de situaţii este imperios necesară. Astfel, cele 3 sindicatele din Senat precizează că cer public preşedintelui Senatului şi secretarului general să fie consultaţi în toate etapele procesului decizional”, au mai transmis sindialiştii.
Aceştia solicită:
1. Implementarea unei reorganizări bazate pe criterii transparente şi echitabile.
2. Respectarea drepturilor angajaţilor, inclusiv protejarea categoriilor vulnerabile, cum ar fi familiile monoparentale şi persoanele cu dizabilităţi.
3. Organizarea unei consultări pentru analizarea impactului măsurilor asupra funcţionării Senatului.
Ce prevede planul de reducere a cheltuielilor Senatului al lui Bolojan
Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a afirmat că vor fi reduse cheltuielile de funcţionare de la Senat prin reducerea flotei de maşini şi a cotelor de combustibil cu 20%, precizând că în acest mod activitatea instituţiei se poate desfăşura în condiţii civilizate şi cu costuri rezonabile.
El a anunţat introducerea unui sistem electronic de acces în Parlament pentru angajaţi deoarece în prezent nu există un control al prezenţei la locul de muncă.
”O a doua măsură este să ne reducem cheltuielile de funcţionare, pentru că aveam o flotă foarte mare de maşini, aveam cheltuieli de funcţionare destul de mari şi al doilea memorandum rezolvă această problemă prin reducerea numărului de maşini, deci a flotei, prin reducerea cotelor de combustibil cu 20%, în aşa fel încât să ne putem desfăşura activitatea, dar în condiţii cât se poate de civilizate şi de cheltuieli rezonabile”, a declarat, miercuri, Ilie Bolojan.
El a anunţat şi reconfigurarea programului de lucru de la Senat.
În documentul semnat de președintele Senatului, Ilie Bolojan, se arată că măsurile pentru reorganizarea activității Senatului României și reducerea cheltuielilor bugetare trebuie adoptate ”având în vedere contextul bugetar actual care determină limitarea cheltuielilor publice, precum și faptul că actuala structură organizatorică a Senatului a fost aprobată în anul 2013, iar evoluția în timp a organizării interne instituționale a determinat apariția de noi activități, dar și mutarea unor activități în on-line, se impune actualizarea structurilor astfel încât să reducă si să eficientizeze alocarea resurselor financiare bugetare prin reorganizarea structurii organizatorice a Senatului si reducerea anumitor cheltuieli bugetare.”

Procedura de reducere a posturilor se realizează prin reorganizarea structurilor, conform organigramei propuse, care implică desființarea unor posturi, conform legii.
Procedura de reducere a personalului se va realiza, prin concurs, în funcţie de specificul activităţilor şi a posturilor rămase disponibile, pentru fiecare structură, în urma reorganizării.

O parte din posturile vacante disponibile în prezent, vor fi transformate în posturi de natură contractuală pe perioadă determinată, prevăzute la cabinetele demnitarilor, pe perioada mandatului în structurile de conducere ale Senatului.
Astfel, în final, după definitivarea reorganizării, va rezulta un aparat de lucru cu 618 posturi bugetate și 178 de posturi desființate.
Reducerea cheltuielilor cu salariile se va realiza prin:
- reducerea personalului angajat în serviciile Senatului cu aprox. 24 % din posturile existente ;
- eliminarea indemnizatiei acordată coordonatorilor ( 39 de funcții remunerate la nivel de șef birou) de la comisii comune, comisii permanente ale Senatului, secretariatul Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, cabinetele membrilor Biroului permanent precum și de la compartimentelor secretarilor generali adjuncți, prin modificarea Hotărârii Biroului Permanent nr. 26 din 12.09.2023;
Ce salarii brute au angajații din birourile parlamentare
Potrivit documentelor oficiale publicate pe site-ul Senatului României, limitele salariilor de bază lunare brute pentru fiecare funcție privind încadrarea personalului din birourile parlamentare, în vigoare din 30 septembrie 2024, sunt următoarele:
- consilier: între 3700 și 8605 lei
- expert: între 3700 și 7574 lei
- consultant: între 3700 lei și 6079 lei
- șef cabinet: între 3700 și 6079 lei
- șef cabinet/referent: între 3700 și 5572 lei
- curier personal (șofer): între 3700 și 5036 lei