Romanii care lucreaza in strainatate isi cer drepturile la pensie

Nota de plata pentru munca prestata in Europa! Primii 50.000 de romani care au lucrat legal in spatiul comunitar isi cer drepturile ce le revin la batranete. 40% dintre ei asteapta inca un raspuns pentru calcularea pensiilor europene.
Oficialii nostri spun ca dosarele au un traseu incalcit: corespondenta intre tara de origine si Europa se face inca prin posta, iar asta ingreuneaza comunicarea intre statele membre.
Aproape 6.000 de romani primesc in acest moment pensii europene. Cei mai multi sunt stabiliti in Germania, Austria si Ungaria si au o pensie medie de 220 de dolari.
Interesant este faptul ca, de curand, se bucura de aceleasi drepturi si romanii care au lucrat in tarile care nu sunt membre UE: Elvetia, Liechtenstein, Islanda si Norvegia.
Viorel Dinu a muncit 9 ani legal la o firma de constructii masini din Bergamo. Abia in 2019 isi va primi drepturile, pentru ca varsta de pensionare a italienilor este de 65 de ani, iar el tocmai a implinit 56.
Romanii pot primi si 7 pensii la batranete, daca au lucrat cel putin un an in, sa spunem, 7 tari membre.
La calcul pensiilor europene autoritatile noastre aduna anii de munca din Romania si intervalul de timp in care persoana a contribuit in alte state si stabilesc pensia in functie de o medie a salariilor de la noi.
zii iau reper salariul mediu anual pe care-l inmultesc cu numarul total de ani de munca, in timp ce ungurii, calculeaza pensiile tinand cont de salariul minim pe economie.
Din cauza unor date completate gresit, 40% dintre romanii care si-au cerut drepturile asteapta inca decizia de pensionare.
In ianuarie, oficialii nostri au trimis in Europa 1.300.000 de dolari, pensiile romanilor de peste hotare.