La ce trebuie sa fie atenti romanii dornici sa plece la munca in strainatate. Zeci de persoane au cazut in plasa escrocilor
Romanii dornici sa plece la munca in strainatate trebuie sa aiba grija ce documente semneaza. Au aparut escroci care sustin ca ii pot ajuta sa-si gaseasca o slujba si le trimit contracte intocmite chipurile de notari cunoscuti.
Reusesc astfel sa-i pacaleasca pe oameni sa le dea bani pentru legalizarea si traducerea acestor documente false. Zeci de persoane din toata tara au fost pacalite pana acum.
Daniel si Catalin din Craiova au gasit un anunt pe internet in care o firma le promitea ca-i trimite la munca in Germania, in agricultura, pe un salariu de 1.250 de euro.
I-a incantat oferta si au sunat imediat la numarul de telefon afisat. Li s-a cerut sa depuna 200 de lei intr-un cont pentru traducerea si legalizarea documentelor, de care ar fi urmat sa se ocupe o notarita din Bucuresti. Au depus banii, apoi au primit pe e-mail mai multe documente si au aflat ca pe 15 noiembrie vor pleca in Germania.
"Ne-am dus in gara la ora 8 dimineata, cum a stabilit dansa si n-a mai venit nimeni. Ne-am interesat inauntru, nu stia nimeni de nicio rezervare", a spus Daniel Andrei, victima.
"Dupa si-a inchis telefonul, a scos anuntul de pe site", a spus Catalin Boaba, victima.
Zeci de oameni si-au dat seama in acea zi ca au fost pacaliti de o femeie care s-a folosit de numele unui notar real din Bucuresti.
"Am sunat in Bucuresti si mi-a zis: 'Doamna, e o teapa, ca am mai primit astfel de telefoane, cineva se foloseste de numele meu'", a spus prin telefon Ioana Popescu, victima din Cluj.
Notarii atrag atentia ca actele se fac doar in prezenta titularilor.
"Procedura notariala online nu exista. Este necesara prezenta persoanei in biroul notarial, este necesara prezentarea documentului in original pentru a fi legalizat si tradus", a spus Ioana Olaru, notar public in Camera Notarilor Publici Bucuresti.
In plus, toti cei care vor sa lucreze peste hotare trebuie sa caute cat mai multe informatii despre notar, dar si despre compania care-i trimite la munca, sa o verifice la Registrul Comertului si sa ceara acte doveditoare.
"Sa ceara contractul acestei firme, ca firma sa poata demonstra daca are sau nu contract cu o firma din strainatate, daca este o firma inscrisa", a spus Daniel Tecu, presedintele FADERE.
Daca vi se ofera imediat o slujba, fara sa sustineti vreun interviu, ori sa prezentati vreun CV, este posibil sa aveti de-a face cu un escroc.