Un tunel de beton lung de peste 70 de metri, împins sub pământ în două luni, la Timișoara
După 65 de zile, o operațiune impresionantă, făcută în premieră la noi, a fost finalizată la Timișoara.
Vorbim despre împingerea unui tunel de beton, lung de peste 70 de metri, pe sub 10 linii de cale ferată, parte din două coridoare europene.
Acesta va servi drept pasaj rutier. Investiția se ridică la peste 130 de milioane de lei, bani din bugetul de stat și cel local.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Procedura de împingere a chesonului, adică structura uriașă din beton care măsoară 75 de metri lungime și 28 - lățime - a început în decembrie anul trecut și s-a făcut la o adâncime de doi metri faţă de liniile de cale ferată.
S-a luat această decizie, în premieră pentru România, pentru a nu bloca circulația pe șine.
Pasajul va trece pe sub două coridoare europene de cale ferată.
Luigi Pastorelli, constructor: „S-a construit pe partea de strada Gării și după cu niște prese hidraulice un metru pe zi s-a împins chesonul în pământ.”
Procesul nu a fost lipsit de emoții, mai ales că - în ianuarie - o parte din pământ s-a surpat, între șine.
Luigi Pastorelli, constructor: „Am găsit niște conducte vechi de la canalizare. De un metru înălțime de beton și a trebuit să le demolăm. Am găsit căminele, țevile de oțel.”
Noul pasaj rutier va avea patru benzi pentru circulația vehiculelor, două linii de tramvai și o pistă pentru biciclete.
Dominic Fritz, primarul Timișoarei: „Am depus chiar vineri proiectele noastre pentru podul Solventul pentru proiectul care va veni în continuarea acestui pasaj care va lega cele două cartiere, dar și pentru o nouă linie de tramvai care va veni până la gară, după acest pasaj.”
Din investiția de 132 de milioane de lei, 43 de milioane sunt bani de la Guvern. Diferența a fost acoperită din fonduri locale. Acum urmează asfaltarea și conectarea cu restul bulevardelor.
Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei: „Avem nevoie să pregătim fundația pentru utilități, pentru drumul care vă venii pe aici, pentru linia de tramvai. Avem nevoie să reconfigurăm intersecția de pe strada Gării, cu pasajul Solventul ca să se potrivească cu proiectul”
Autoritățile locale speră ca circulația în pasaj să fie posibilă, inclusiv cu tramvaiul, în toamna acestui an.