O echipă de opt elevi români a obținut premiul al doilea la concursul NASA Space Settlement din SUA

Proiectul unei staţii spaţiale, propus de o echipă de elevi români, a obţinut locul doi la concursul NASA Space Settlement din SUA, potrivit unui comunicat al sponsorilor acestora transmis, luni, Agerpres.
Proiectul "Zgriptor" a fost propus de o echipă de opt elevi de la Colegiul Internaţional de Informatică din Bucureşti şi Colegiul Naţional "Victor Babeş". Elevii au fost susţinuţi printr-o sponsorizare de 13.000 de euro. În competiţie au fost înscrise peste 4.500 de proiecte din 19 ţări.
O parte dintre elevi sunt şi membri ai echipei Romspace, care a lansat recent în spaţiu primul satelit românesc.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
"Zgriptor" reprezintă o staţie spaţială în întregimea sa, de la structurile de bază la calculele pentru plasarea sa în orbită, nevoile locuitorilor, sistemele de reciclare a resurselor utilizate, reciclarea deşeurilor, modelul economic şi de guvernare.
Ce își propune proiectul
Scopul final al proiectului este să folosească resursele disponibile pentru a crea o aşezare autonomă într-o orbită Aldrin-Cycler, între Pământ şi Marte. Elevii au reuşit să proiecteze o staţie spaţială care are capacitate de a găzdui 10.000 de persoane pentru o perioadă lungă de timp.
Proiectul îşi propune să stimuleze inovaţia în domeniile ingineriei spaţiale şi aerospaţiale.
Concursul NASA Space Settlement este o competiţie anuală pentru elevi din clasele VI-XII, sponsorizată de Centrul de Cercetare Ames al NASA şi Societatea Spaţială Naţională. Competiţia este deschisă elevilor cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani din orice ţară a lumii.