”100 de ani în 100 de zile”. 1957 - Anul în care Nicolae Ceaușescu este la un pas de moarte

×
Codul embed a fost copiat

Campania Știrilor PRO TV dedicată centenarului continuă cu anul 1957. Este anul în care Nicolae Ceaușescu a fost la un pas de a-și pierde viața într-un accident aviatic.

Tot atunci sunt organizate alegeri, iar comuniștii, care au avut grijă să rămână singurul partid, câștigă cu 99% din voturi.

Pe de altă parte, din uzina de la Câmpulung iese primul Aro.

În 1957 are loc un incident aviatic care ar fi putut schimba soarta României. O aeronavă care îi are la bord pe premierul Chivu Stoica şi pe Nicolae Ceauşescu ratează aterizarea pe aeroportul din Moscova şi se prăbuşeşte în pădurea de lângă. La scurt timp, aeronava ia foc. Grigore Preoteasa, şeful propagandei, moare în accident. Nicolae Ceauşescu şi Chivu Stoica sunt răniţi uşor.

"Traumatism al părţii externe a hemitoracelui drept şi la gamba stângă. Plăgi zgâriate la faţă, mâini şi picioare. Temperatura: 37,3 grade, stare generală satisfăcătoare", concluzionează certificatul medical eliberat de Moscova.

Citește și
autobuzul Mao Tze Dun
"100 de ani în 100 de zile". 1955: Primul autobuz fabricat în România se numește ”Mao Tze Dun”

Gheorghe Ghiorghiu Dej trebuia să fie şi el în avion, însă şi-a anulat plecarea în ultima clipă din cauza unei răceli.

În acelaşi an au loc alegeri parlamentare. În realitate, însă, în România funcţionează un singur partid - cel al comuniştilor, care la scrutin se prezentă drept Blocul Partidelor Democrate şi care obţine rezultate spre 100% de fiecare dată.

centenar

MAI MULTE IMAGINI PUTEȚI GĂSI AICI

În 1957 regimul reia în forţă colectivizarea. Dobrogea este prima regiune colectivizată 100%. În Vrancea, la Vadu Roşca, ţăranii se opun. Ceauşescu se duce personal la faţa locului şi ordonă armatei să deschidă focul. 9 ţărani sunt ucişi de gloanţe.

Apoi comuniştii modifică un articol din codul penal care pedepseşte "uneltirea contra ordinii sociale". Uneltirea trece de la delict la infracţiune. În consecinţă, pedepsele cresc la 25 de ani de muncă silnică pentru siplul fapt că nu este de acord cu regimul. Iar ţăranii prinşi că "fură" din propria lor recoltă, de fapt sunt închişi şi li se confisca averea. Până şi unii membri de partid îşi dau seama ce legi absurde au făcut.

"Un țăran de la Calafat a primit, pentru că a furat un borcan de 6 lei, 6 luni de închisoare, iar unuia care a furat sute de mii de lei, i se dau tot 6 luni. Consideră că dacă pedeapsa nu e în raport cu vina, nu este bine", afirma Gheorghe Vasilichi în dezbaterea plenarei.

În schimb, în acelaşi ani, regimul Dej dă un decret prin care este legiferat şi permis avortul. România are o populaţie de 17,8 milioane de locuitori.

În 1957, la Uzina Mecanică din Câmpulung iese de pe linia de producţie primul Aro.

centenar

Pe plan extern este semnat Tratatul de la Roma prin care se pun bazele Comunităţii Economice Europene.

Iar URSS lansează Sputnik 1, primul satelit artificial din lume. În acelaşi an, Uniunea Sovietică lansează în spaţiu şi prima fiinţă, căţeluşa Laika.

Tot în 1957, Ion Popescu - Gopo devine primul român premiat la Cannes pentru scurtmetrajul animat "Scurta Istorie".

În 1957 România îl pierde pe Constantin Brâncuşi. Sculptorul moare la Paris. Atelierul şi sutele de sculpturi rămân în posesia statului z. Brâncuşi a vrut să le doneze României, numai că gestul i-a fost refuzat de Academia Română condusă la acea vreme de Mihail Sadoveanu pentru motivul că arta să nu era considerată socialistă.

SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Răzvan Burleanu îi transmite o invitație lui Nicușor Dan după ce a devenit noul președinte al României
Răzvan Burleanu îi transmite o invitație lui Nicușor Dan după ce a devenit noul președinte al României
Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 1956: La Timișoara, mii de tineri strigă "Afară cu rușii din țară!"

Continuăm campania Știrilor PRO TV dedicată centenarului cu anul 1956. În Ungaria se întâmplă un lucru de neconceput pentru regimul sovietic. Zeci de mii de oameni ies în stradă împotriva comunismului.

"100 de ani în 100 de zile". 1955: Primul autobuz fabricat în România se numește ”Mao Tze Dun”

Continuăm campania Știrilor PRO TV, dedicată centenarului, cu anul 1955. În România se încheie primul cincinal. 

"100 de ani în 100 de zile". 1954: cel mai mare viscol din istoria României. Zăpadă de câţiva metri în Capitală

Continuăm campania Știrilor PRO TV, dedicată centenarului, cu anul 1954. România este lovită de cel mai mare viscol, iar pe străzile din București, stratul de zăpadă avea câțiva metri.

Recomandări
În fața a zeci de mii de polonezi, Nicușor Dan a ținut un discurs emoționant în românește, încheiat în limba poloneză
În fața a zeci de mii de polonezi, Nicușor Dan a ținut un discurs emoționant în românește, încheiat în limba poloneză

Președintele ales, Nicușor Dan, a avut duminică prima întâlnire cu premierul Poloniei, Donald Tusk, la Varșovia. 

Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în aproape jumătate de România. Case și culturi distruse, drumuri blocate
Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în aproape jumătate de România. Case și culturi distruse, drumuri blocate

Aproape jumătate de țară este sub cod portocaliu sau galben de ploi torențiale și vijelii. Tot weekendul zone întinse din estul României au fost lovite de viituri puternice și chiar grindină.  

Cum a ajuns Polonia a 6-a mare economie a blocului comunitar european, ca Produs Intern Brut: ”Depășește majoritatea țărilor”
Cum a ajuns Polonia a 6-a mare economie a blocului comunitar european, ca Produs Intern Brut: ”Depășește majoritatea țărilor”

Considerată un adevărat succes economic al ultimilor decenii, Polonia reușește să se impună tot mai mult ca țară care are perspective de creștere, peste media Uniunii Europene, ba chiar într-un ritm mai alert decât țările vestice.