Ce prevede programul electoral al lui Crin Antonescu. Candidatul PSD-PNL-UDMR vrea un ”centru pentru gândire strategică”
Candidatul coaliției de guvernare Crin Antonescu și-a lansat programul prezidențial. El a declarat că România și-a încheiat „ucenicia” în Uniunea Europeană și NATO și ar trebui să fie un actor de prim rang pe scena europeană și euro-atlantică.
Antonescu propune ca România să crească bugetul pentru apărare la cel puțin 3,5 la sută din PIB și susține menținerea cotei unice.
Crin Antonescu a fost susținut din sală de liderii PSD, PNL și UDMR, dar și de președintele interimar al României, Ilie Bolojan ori de antreprenori.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
În programul pentru Cotroceni, Antonescu propune tranziția de la o economie de consum la una cu valoare adăugată, care să se bazeze pe sectoare strategice, precum IT, energie sau biotehnologie.
Candidatul coaliției își propune ca România să devină furnizor regional de securitate energetică și susține un Pact Național pentru antreprenoriat, prin care să fie sprijinit mediul de afaceri.
Crin Antonescu: ”Pentru mine, viitorul națiunii române înseamnă împreunarea între performanță și solidaritate. Fără performanță nu putem să impunem nimănui nimic. Pe scurt spus și revin și în program aplicat. Nici în economie, nici în politică externă, nici în politica de apărare nu vom conta dacă nu vom fi indispensabili. Nu vom conta dacă nu vom aduce valoarea adăugată la toate proiectele, la toate alianțele, la toate construcțiile.”
Totodată, ca să nu pierdem bani europeni, candidatul coaliției spune că ar fi nevoie de un mecanism de monitorizare și alertă timpurie a fondurilor europene.
În plus, și-ar dori crearea unui ”centru pentru gândire strategică” unde să fie adunate informații din toate domeniile critice, precum educația și sănătatea.
Analiștii acestui centru ar urma să îl sfătuiască pe președintele României.
Portretul candidatului Crin Antonescu poate fi citit aici.
Documentul, de 32 de pagini, este structurat pe 16 capitole, de la „Recâștigarea încrederii în stat” la „Centrul pentru gândire strategică”.
„Vă propun un nou contract între istrație și cetățean”, se precizează, încă de la începutul documentului. Primul punct de la „Viziunea mea” este „Voi crea Platforma Națională pentru Eficiența Statului care va aduce împreună instituțiile relevante - Curtea de Conturi, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), Institutul Național de Statistică (INS), Consiliul Concurenței, Autoritatea pentru Digitalizarea României - cu mediul academic, societatea civilă și experți internaționali.”
Formularea aduce aminte de Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală condus de miliardarul Elon Musk în SUA, la cererea expresă a președintelui Donald Trump.
Un alt punct din agenda electorală a candidatului Crin Antonescu este, la capitolul V, „Redefinirea rolului României în Uniunea Europeană”. „(...) - suntem un stat membru matur, cu resurse, competență și poziție strategică. Suntem a șasea țară ca populație din UE și a opta ca suprafață a teritoriului. România trebuie să își promoveze și să își apere mai bine interesele prin profesionalism și acțiune. Și în același timp trebuie să fie capabilă să contribuie cu idei și viziune la marile teme și dosare europene: politica industrială, politica de externe și de securitate, apărare, energie, comerț, cercetare și inovație.
La capitolul Economie, candidatul Crin Atonescu se angajează să mențină „cota unică”. „Menținerea cotei unice - recunoscând că această filosofie fiscală a stat la baza creșterii economice a României în ultimii 20 de ani, a atras investiții și a accelerat recuperarea PIB/capita.”