Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României
Judecătorii Curții Constituționale au confirmat şi validat, în urmă cu puțin timp, rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Astfel, Nicușor Dan este președintele României.
Știrea este în curs de actualizare!
La ceremonia CCR a participat și președintele interimar Ilie Bolojan.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct

Cei doi au fost întâmpinaţi de preşedintele CCR, Marian Enache.
Discursul lui Nicușor Dan la Curtea Constituțională:
”Vreau să mulțumesc românilor care s-au prezentat un număr foarte mare la alegerile din mai și în felul ăsta au dat legitimitate noului președinte. Vreau să-i mulțumesc domnului Ilie Bolojan pentru perioada de interimat în care a asigurat stabilitate. Urmează un nou capitol în istoria recentă, contemporană, a României. Vreau să-i asigur pe cetățenii români că înțeleg responsabilitatea mandatului pe care mi l-au dat. O să fie multe provocări și sper că vom duce la bun sfârșit toate aceste provocări. Societatea românească a dat dovadă de înțelepciune și sunt convins că în toată perioada următoare va pune presiune pe schimbarea pozitivă necesară în România. Voi lupta pentru consolidarea instituțiilor statului. Este o necesitate. Voi lupta, de asemenea, pentru prosperitatea economică a țării și voi fi un partener al mediului de afaceri și voi fi un garant al libertăților cetățenești”.
Ce urmează după validarea alegerilor prezidențiale de către CCR
Potrivit Regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 24 de ore de la validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României de către Curtea Constituţională, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului convoacă deputaţii şi senatorii în şedinţă comună, pentru depunerea jurământului de către candidatul a cărui alegere a fost validată.
Conform art. 82 din Constituţie, candidatul a cărui alegere a fost validată depune, în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".
Depunerea jurământului se consemnează într-o declaraţie a Parlamentului, prin care acesta ia act de începerea exercitării mandatului Preşedintelui României.
CCR a respins contestația lui George Simion
Anterior, CCR a respins, în unanimitate, contestaţia depusă de liderul AUR George Simion privind anularea alegerilor câştigate de independentul Nicuşor Dan.
Biroul Electoral Central a publicat marţi procesul-verbal privind rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor, potrivit căruia Nicuşor Dan a câştigat alegerile.
În procesul-verbal se arată că Nicuşor Dan (independent) a obţinut 6.168.642 de voturi, iar George Simion (AUR) - 5.339.053 de voturi, la alegerile din 18 mai.
''Prenumele şi numele candidatului care a îndeplinit condiţiile art. 81 din Constituţia României, republicată: Nicuşor-Daniel Dan'', se precizează în document.