Cine este Nicușor Dan, ”matematicianul care încearcă să oprească destrămarea Vestului de către Putin și Trump”

Nicusor Dan
Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan este primarul general al Capitalei, aflat la al doilea mandat. El candidează independent la Președinția României în 2025, dar este susținut de PMP, Forța Dreptei, Partidul DREPT, Partidul REPER și Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache.

ȘtirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante informații despre acest fost politician și fost activist civic, care a înființat partidul politic Uniunea Salvați Bucureștiul, care s-a transformat apoi în Uniunea Salvați România, cu care se ceartă în prezent.

Viața personală - biografie

Nicușor Dan s-a născut la Făgăraș, în 1969, într-o familie în care tatăl său era muncitor, iar mama contabilă. La școală, actualul primar a descoperit ”pasiunea pentru matematică”

”Ca elev al Liceului „Radu Negru” din Făgăraș am făcut parte din Lotul Național de Matematică. Am câștigat Medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică în anii 1987 și 1988. Am absolvit Facultatea de Matematică – Universitatea București, iar în 1992, am plecat în Franța să studiez matematica la École Normale Supérieure din Paris. Au urmat studiile pentru doctorat, pe care l-am obținut în 1998, la Université Sorbonne Paris Nord. În acea perioadă, am început să organizez întâlniri cu studenții români de la Paris în care discutam ce am putea face noi pentru ca România să ia parcursul corect ca țară.” - spune Nicușor Dan pe site-ul său de campanie.

SURSA: www.nicusordan.ro

SURSA: Pro TV

Nicușor Dan nu este căsătorit, dar are o ”parteneră de viață”, Mirabela Grădinaru, ”manager într-o companie auto”. 

SURSA: Inquam Photos / Octav Ganea

Ei au doi copii, o fată - care se numește Aheea - și un băiat, Antim. 

Am devenit tată pentru prima dată în 2016, în plină campanie electorală pentru Primăria Capitalei. A fost cel mai profund sentiment pe care l-am trăit vreodată. În urmă cu trei ani, familia noastră s-a întregit prin venirea pe lume a băiețelului nostru. Sunt un tată implicat în creșterea și educarea copiilor noștri și așa îmi doresc să rămân.”, spune Dan.

SURSA: Pro TV

Pe site-ul său, Nicușor spune că Mirabela este partenera sa de viață de 15 ani, însă, în emisiunea La Măruță de la PRO TV, Mirabela a povestit în 2024 că s-au cunoscut în urmă cu 20 de ani, și că ”nu a fost dragoste la prima vedere”, ”a fost o chimie între noi”.

M-a invitat la un meci de hochei. De obicei eram invitată la un teatru, la o cofetărie…”, a spus Mirabela.

Diferența de vârstă între ei doi este de 14 ani, după cum a explicat chiar ea, la întrebarea lui Măruță, iar Nicușor spune că nu sunt căsătoriţi cu acte pentru că ”nu au avut niciodată timpul să reflecteze serios, pentru că este o chestie foarte serioasă şi e nevoie de linişte”.

Personal, nu simt lipsa acestei hârtii”, a spus şi Mirabela.

Despre defectele omului Nicuşor Dan, aceasta a arătat că ”este o caracteristică a tuturor bărbaţilor, asta cu atenţia distributivă, şi dacă este acasă şi îşi face agenda sau are o întâlnire, trebuie să adreseze întrebarea de două ori şi asta o irită”.

SURSA: Pro TV

Invitat la Știrile Pro TV, Nicușor Dan a fost întrebat de Andreea Esca de ce nu s-a căsătorit, din moment ce susține că este un adept al familiei tradiționale.

Andreea Esca: Ați spus că sunteți pentru familia tradițională. Aveți copii, sunteți căsătorit? Cum se împacă asta cu tradiționalismul?

Nicușor Dan: ”Nu sunt căsătorit, am doi copii. Sunt un adept al valorilor tradiționale, nu s-a întâmplat în cazul nostru”.

Andreea Esca: Credeți în Dumnezeu?

Nicușor Dan: ”Da.”

SURSA: Inquam Photos / George Calin

Cariera profesională

Nicușor Dan a absolvit Facultatea de Matematică – Universitatea București, iar în 1992, a plecat în Franța să studieze matematica la École Normale Supérieure din Paris. A urmat studiile pentru doctorat, pe care l-a obținut în 1998, la Université Sorbonne Paris Nord.

În acea perioadă, am început să organizez întâlniri cu studenții români de la Paris în care discutam ce am putea face noi pentru ca România să ia parcursul corect ca țară”, spune el.

SURSA: www.nicusordan.ro

Asociația Salvați Bucureștiul

Într-o perioadă de asalt al Mafiei imobiliare asupra spațiilor verzi și clădirilor de patrimoniu ale Capitalei, sub ochii indiferenți ai statului român, am fondat Asociația Salvați Bucureștiul. Am luptat pe cale juridică pentru protejarea a sute de hectare de spațiu verde și unor imobile de patrimoniu. Am câștigat sute de procese împotriva mafiei imobiliare și a instituțiilor nefuncționale ale statului.”, spune Nicușor Dan despre Asociația care a fost o rampă de lansare a sa către Primăria Capitalei, iar ulterior spre politică.

Cariera politică

În 2012, Nicușor Dan a candidat pentru prima oară la Primăria Capitalei ca independent. După anunţarea candidaturii la funcția de primar general, ca independent, în noiembrie 2011, el a obţinut susţinerea unor personalităţi precum filosoful Andrei Pleşu, istoricul Andrei Pippidi sau politologul Cristian Preda.

Cu toate acestea, la alegerile locale din 2012 s-a clasat pe locul al 3-lea, un rezultat foarte bun pentru un om care nu a beneficiat de sprijinul unei formațiuni politice, care și-a făcut campania cu voluntari și care s-a axat în special pe online.

Lansarea partidului USB, viitorul USR

După prima experienţă electorală, Nicuşor Dan decide să-şi permanentizeze prezenţa în politică, iar pe 1 iulie 2015 anunţă înfiinţarea Uniunii Salvaţi Bucureştiul. Gândit ca partid local, Dan propunea un partid care să depăşească barierele între ideologii şi care să se axeze pe rezolvarea unor probleme punctuale ale Capitalei.

Un an mai târziu, în iunie 2016, deşi a avut candidaţi doar în Bucureşti, USB a obţinut un succes răsunător în alegerile locale. Chiar dacă PSD a obţinut atât primăria generală, cât şi primăriile de sector, USB a trimis 15 consilieri în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, număr aproape dublu faţă cel al consilierilor PNL, partid care consideră Bucureştiul drept un fief propriu prin tradiţie.

În 2016, Nicuşor Dan a candidat din nou pentru postul de primar general şi a obținut 30,5% din voturi, sub scorul de 46% al Gabrielei Firea (PSD), dar aproape de 3 ori mai mult decât cel al candidatului liberal Cătălin Predoiu.

În august 2016, Uniunea Salvaţi Bucureştiul devine Uniunea Salvaţi România şi începe să se organizeze ca partid la nivel naţional. Şi USR s-a ferit să asume o ideologie anume punând accent în programul politic pe o guvernare corectă, transparentă şi eficientă.

În campania electorală pentru parlamentarele din 2017, USR şi-a exprimat sprijinul pentru Dacian Cioloş pentru încă un mandat ca prim-ministru, însă succesul clar al PSD în alegeri a blocat acest proiect asumat de USR, cât şi de PNL. Pe de altă parte, USR a devenit a treia forţă politică în România, cu 8,92% din voturi, iar Nicuşor Dan a devenit deputat de Bucureşti şi lider al grupului USR din Cameră.

După alegeri însă, au început să apară şi problemele pentru Nicuşor Dan. Autoritatea Electorală Permanentă a reclamat existenţa unor ilegalităţi în finanţarea partidului. În plus, liderii Platformei România 100, lansată de către Dacian Cioloş, precum Cristian Ghinea şi Vlad Alexandrescu, s-au arătat nemulţumiţi de faptul că Nicuşor Dan s-a arătat reticent faţă de intrarea fostului premier în Uniune, de teamă că USR ar putea deveni ”partidul lui Cioloş”, o formaţiune politică ce risca să se confunde cu imaginea lui Cioloş.

În paralel, au apărut tensiuni între liderii USR care susţineau ca partidul să se pronunţe deschis împotriva definirii familiei în Constituţie ca având la bază uniunea dintre un bărbat şi o femeie, şi cei care afirmau că Uniunea nu ar trebui să-şi asume o opţiune clară, din moment ce nici membrii săi nu au o părere unitară în această chestiune. 

Nicuşor Dan a susţinut ultima poziţie, fapt ce i-a adus un nou val de contestări.

"Familia tradițională" a încins spiritele în USR. Nicusor Dan, în război deschis cu grupul lui Cristian Ghinea

În pofida acestei situaţii, la congresul USR, Nicuşor Dan nu a avut un contracandidat cu şanse la preşedinţia partidului, astfel că a fost reales cu 173 de voturi din 251. Pe de altă parte, Nicuşor Dan nu şi-a ascuns amărăciunea faţă de situaţia sa în interiorul Uniunii, notează News.ro. El a vorbit în faţa congresului şi despre problemele pe care, în opinia sa, le avea atunci USR. Prima dintre ele: conflictul intern dintre progresişti şi conservatori.

Ce-a de-a doua problemă a partidului, identificată de Nicuşor Dan şi care, în opinia sa, era mai gravă decât prima, se referea la ”colegialitate şi la încrederea în noi înşine”.

Disputele legate de Cioloş şi de referendumul pentru familie nu au încetat după Congres, dimpotrivă, s-au amplificat, astfel că în data de 1 iunie 2017, Nicușor și-a anunțat oficial demisia din USR.

Votat de două ori primar al Capitalei

În 2020, Nicușor Dan a reușit să strângă forțele de dreapta în jurul candidaturii sale independente și a câștigat Primăria Capitalei.

De asemenea, bucureștenii l-au reales primarul lor în 2024, cu peste 47% din voturi.

În noiembrie 2024, bucureștenii au votat pentru Referendumul propus pentru o Capitală mai bine organizată financiar și urbanistic.

Într-o analiză realizată la începutul anului 2025 de publicația POLITICO, Nicușor Dan a fost descris drept ”matematicianul român care încearcă să oprească destrămarea Vestului de către Putin și Trump”, după anularea alegerilor prezidențiale din 2024, din cauza unor acuzații de interferență rusă, finanțare dubioasă și o campanie de TikTok extrem de suspectă.

Controverse

Asocierea cu controversatul Matei Păun

Unul dintre oamenii care fac parte din cercul de apropiați politici ai lui Nicușor Dan este Matei Păun, despre care Vice scria în 2017 că este șeful de campanie al lui Nicușor și ”personajul din umbră al USR” - fiind etichetat încă de atunci, în spațiul public, drept „controversat”, din cauza unor așa zise simpatii ”pro ruse”.

Aflat în studioul Știrilor Pro TV, Nicușor Dan spune că Matei Păun nu este finanțatorul său și că acesta este, de fapt, ”pro occidental”.

Andreea Esca: S-a vorbit în ultima vreme că unul dintre finanțatorii dvs este omul de afaceri Matei Păun, cunoscut pentru pozițiile sale pro Putin. Ați spus chiar că îi cereți sfaturi strategice. Nu vă deranjează asocierea cu un personaj pro Putin?

Nicușor Dan: ”Nu este finanțator și opiniile alea datează dinainte de anexarea Crimeii. Este un pro-occidental, fără discuție. Dar, dincolo de asta, eu sunt un om în spațiul public de 20 de ani și opiniile mele despre lume, despre geopolitică, despre Rusia sunt arhicunoscute”.

În 2024 spunea că nu vrea la Președinția României

În luna mai a anului 2024, exact înainte de alegerile locale, Nicușor Dan a declarat într-un interviu pentru ȘtirileProTV.ro că nu intenționează să candideze la Președinția României.

”În momentul de față nu am absolut niciun gând de felul ăsta.

De altfel, și Andreea Esca l-a întrebat pe Nicușor Dan de ce a mai cerut al doilea mandat de primar, iar după aceea s-a decis să candideze pentru Președinția României.

Andreea Esca: În primul mandat ca primar al Capitalei ați spus că abia ați apucat să reparați ce au stricat alții. Ca urmare, ne-ați cerut un al doilea mandat, ca să faceți lucrurile cu adevărat importante în capitală. Și înainte să începeți, deja vreți să plecați… Cum să interpretăm asta? Vă întreb ca bucureștean născut și crescut aici...

Nicușor Dan: ”Avem contractele pentru liniile de tramvai, pentru termoficare, deci totul este pe o direcție. În schimb, când ești politician onest te gândești care este poziția prin care tu poți să faci mai bine concetățenilor tăi și cred că România este într-un moment în care este nevoie de un președinte care să pună presiune pe reformă, care să aibă și echilibrul necesar pentru ca această presiune să nu se ducă într-o instabilitate și, onest, mi-am pus întrebarea asta, dacă, în acest moment important pentru România, persoana mea ajută. Și răspunsul este acesta”.

SURSA: PRO TV

A spus că l-ar lua consilier la Cotroceni pe Iohannis, apoi a dat vina pe sosul iute

Tot în emisiunea lui Măruță, Nicușor Dan a fost întrebat pe cine ar alege drept consilier la Cotroceni dintre foștii președinți ai României. ”Cred că de la fiecare dintre ei, generic, de la fiecare dintre ei e ceva de învățat. Răspunsul este Klaus Iohannis.”, a spus primarul.

El a explicat și care este motivul pentru care s-a gândit la Iohannis, și nu la Traian Băsescu, care l-a susținut atunci când a candidat la Primăria Capitalei: ”Deci, Klaus Iohannis, în ipoteza pe care mi-o spuneți dumneavoastră. Pentru că are proaspete toate legăturile cu toții partenerii noștri, aceasta ar fi explicația, da”, a spus Nicușor Dan.

Ulterior, după ce a văzut reacțiile negative în social media față de alegerea lui Iohannis, Nicușor Dan a spus că a fost o greșeală, pe care a comis-o din cauza sosului iute al lui Măruță.

De la prea mult sos picant, am dat şi răspunsuri neinspirate. Bineînţeles că nu l-aş lua pe fostul preşedinte Iohannis la Cotroceni. Am răspuns la o întrebare cu variante închise într-o emisiune de entertainment şi am dat mai multe răspunsuri în spiritul de divertisment al dialogului. Aşa cum am răspuns şi la întrebările despre ceilalţi contracandidaţi - pe cine aş lua cu mine pe o insulă pustie - aşa am făcut-o si când am fost pus să aleg un consilier dintre foştii preşedinţi”, a afirmat Nicuşor Dan.

Cred ca toţi cei care au răbdare să urmărească emisiunea pot aprecia că era clar că aceasta ipoteză nu există”, mai spune primarul.

Nicușor Dan recunoaște că are același defect ca și fostul președinte Klaus Iohannis: ”Lipsa comunicării publice”

Candidatul independent la Președinția României, Nicușor Dan, este de părere că unul dintre defectele sale, pe care le are în comun cu fostul președinte al României, Klaus Iohannis, este ... lipsa de comunicare publică.

Invitat în emisiunea ”La Măruță” de la PRO TV, Nicușor Dan a fost rugat să spună care sunt cele ”trei calități și defecte pe care le aveți în comun cu Klaus Iohannis”.

”Serios, organizat și corect în relația cu ceilalți. În general. Să-ți plătești datoriile, da.”, a spus actualul primar general al Capitalei despre calitățile sale și ale lui Iohannis.

În ceea ce privește defectele, în afară de felul în care comunică public, Nicușor Dan mai spune că este foarte ”lent” când vine vorba de luarea unor decizii - la fel ca și fostul șef de stat, Klaus Iohannis.

Lipsa comunicării publice. O cântărire prea mare a deciziilor, să spunem, timpul de luare a deciziilor, lent în luarea deciziilor. (...) Și al 3-lea, am o dificultate aici, lipsa unui suficient dialog cu partenerii.”, a spus candidatul la alegerile prezidențiale din 2025.

Știți, când ești în politică trebuie să vorbești cu mulți oameni, chiar dacă uneori ți se pare că n-ai nimic de discutat cu ei, dar trebuie să întreții un ecosistem bun.”, a mai spus Nicușor Dan despre felul în care trebuie să comunice în politică.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, candidat la Președinția României în 2025, a declarat că nu poate face public numele persoanelor care au donat pentru campania sa, fără acceptul acestora.  

Tunsoarea lui Nicușor

În vara anului 2021, decizia lui Nicușor Dan de a se tunde a făcut senzație în rândul bucureștenilor, edilul având până atunci o freză ”rebelă”, asemănătoare cu cea a unui muzician de rock.

Într-un interviu pentru ȘtirileProTV.ro, edilul a recunoscut că și-a tăiat părul pentru că și-a dat seama că ”nu e potrivit”, chiar dacă, în opinia sa, ”nu contează cât de lung ai părul”.

SURSA: Getty

Primarul Nicușor Dan: ”Multă vreme am avut un stil și de îmbrăcăminte și de aspect fizic să zicem mai rebel. Când am intrat în politică în 2012, când am candidat prima oară, mi-am dat seama că nu e potrivit să ... Există niște standarde sociale pentru persoanele care reprezintă, și atunci m-am conformat, m-am îmbrăcat la costum, mi-am tuns părul .. ”

Jurnalist: Contează cât de lung ai părul?

Primarul Nicușor Dan: ”Nu, evident. Numai că, cum am spus, în zona socială există niște mentaluri colective, niște tipare, și atunci ăsta e lucrul cel mai puțin important ...

Jurnalist: Important e cum și cât gândești.

Primarul Nicușor Dan: ”Ca să spun așa, am făcut niște sacrificii. Ăsta e cel mai mic. Da? Am făcut niște sacrificii când am intrat în politică, aveam cariera mea de matematician, era un lucru pentru care mă pregătisem 20 de ani, pe care îl făceam cu mare plăcere. Și acum, când mi-am tuns părul, e ceva minor.”

SURSA: captura video

Declarația de avere

Actualul primar general al Capitalei Nicușor Dan deţine un teren de 7.460 mp la Predeal, cumpărat în anul 2007, dar locuieşte în Bucureşti cu chirie. Mai deţine o maşină veche din anul 1986, marca Citroen, un cont bancar cu suma de 439.000 lei şi a acordat unei persoane un împrumut de 20.000 de euro.

În schimb, Nicuşor Dan a contractat trei împrumuturi bancare în sumă totală de 152.000 de euro.

În declaraţia de avere, el a menţionat şi donaţii primite de la zeci de persoane pentru susţinerea campaniei electorale, în sumă totală de aproximativ 1,2 milioane lei, la care se adaugă 659.000 lei primiţi de la Autoritatea Electorală Permanentă, reprezentând rambursarea cheltuielilor efectuate în campania pentru alegerile locale din 2024.

La capitolul venituri, Nicuşor Dan a trecut venitul încasat anul trecut pentru funcţia de primar al Capitalei - 296.000 lei.

Declarația de avere a lui Nicușor Dan, documentul integral, poate fi consultată aici.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
Citește și...
Primele ilegalități apărute în campania electorală. Nicușor Dan, George Simion și Victor Ponta, vizați de BEC
Primele ilegalități apărute în campania electorală. Nicușor Dan, George Simion și Victor Ponta, vizați de BEC

Biroul Electoral Central a is mai multe plângeri în împotriva unor videoclipuri de promovare a unor candidaţi, pe platforma TikTok sau Meta şi a dispus înlăturarea acestora şi a materialelor conexe.

Motivul pentru care Nicușor Dan nu spune cine îi donează bani pentru campanie. ”Au afaceri absolut corecte”
Motivul pentru care Nicușor Dan nu spune cine îi donează bani pentru campanie. ”Au afaceri absolut corecte”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, candidat la Președinția României în 2025, a declarat că nu poate face public numele persoanelor care au donat pentru campania sa, fără acceptul acestora.  

Lasconi nu se retrage din cursa prezidențială pentru că e ”dată naibii” și-l trimite pe Nicușor Dan să ”cumpere pătrunjel”
Lasconi nu se retrage din cursa prezidențială pentru că e ”dată naibii” și-l trimite pe Nicușor Dan să ”cumpere pătrunjel”

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a exclus, marţi seara, o retragere din cursa prezidenţială, menţionând că, dacă va câştiga, nu va duce la Palatul Cotroceni "oameni ai trecutului" şi nici nu va avea vreodată un "consultant pro-rus".

Primele ilegalități apărute în campania electorală. Nicușor Dan, George Simion și Victor Ponta, vizați de BEC
Primele ilegalități apărute în campania electorală. Nicușor Dan, George Simion și Victor Ponta, vizați de BEC

Biroul Electoral Central a is mai multe plângeri în împotriva unor videoclipuri de promovare a unor candidaţi, pe platforma TikTok sau Meta şi a dispus înlăturarea acestora şi a materialelor conexe.

Motivul pentru care Nicușor Dan nu spune cine îi donează bani pentru campanie. ”Au afaceri absolut corecte”
Motivul pentru care Nicușor Dan nu spune cine îi donează bani pentru campanie. ”Au afaceri absolut corecte”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, candidat la Președinția României în 2025, a declarat că nu poate face public numele persoanelor care au donat pentru campania sa, fără acceptul acestora.  

Lasconi nu se retrage din cursa prezidențială pentru că e ”dată naibii” și-l trimite pe Nicușor Dan să ”cumpere pătrunjel”
Lasconi nu se retrage din cursa prezidențială pentru că e ”dată naibii” și-l trimite pe Nicușor Dan să ”cumpere pătrunjel”

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a exclus, marţi seara, o retragere din cursa prezidenţială, menţionând că, dacă va câştiga, nu va duce la Palatul Cotroceni "oameni ai trecutului" şi nici nu va avea vreodată un "consultant pro-rus".

Recomandări
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României

Judecătorii Curții Constituționale au confirmat şi validat, în urmă cu puțin timp, rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Astfel, Nicușor Dan este președintele României.

Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion

Expert Forum a prezentat situația veniturilor și cheltuielilor din cele două săptămâni de campanie pentru turul secund al alegerilor prezidențiale. 

Ploi torențiale, vijelii și grindină în jumătate de țară. Județele în care ANM a emis cod galben
Ploi torențiale, vijelii și grindină în jumătate de țară. Județele în care ANM a emis cod galben

Meteorologii anunţă că, până luni seară, în cea mai mare parte a ţării se vor semnala ploi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului.