Cum a întors Nicușor Dan rezultatul din primul tur. Factorii care au contribuit la câștigarea alegerilor prezidențiale

Candidatul independent Nicușor Dan a câștigat, duminică, alegerile prezidențiale din România, după ce, în primul tur, contracandidatul George Simion s-a impus cu un avans de proporții.
În turul al doilea, Nicușor Dan a reușit o revenire spectaculoasă și a izbutit să câștige cursa pentru Președinția României.
În primul tur, desfășurat pe 4 mai 2025, George Simion (AUR) a obținut 40,96% din voturi (aproximativ 3,86 milioane), în timp ce Nicușor Dan a acumulat 20,99% (aproximativ 1,98 milioane). Crin Antonescu s-a clasat pe locul al treilea, cu 20,07%.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Pentru turul al doilea, Nicușor Dan s-a pregătit intens. Nu a refuzat nicio dezbatere publică, spre deosebire George Simion, și a revenit mult mai pregătit în declarații, în special pe politică externă.
Acum, Nicușor Dan a reușit să câștige cu 53,60% din voturi, depășindu-l pe George Simion, care a obținut 46,4%.
Strategia lui Nicușor Dan din turul al doilea
Astfel, la reușita lui Nicușor Dan au contribuit mai mulți factori.
Mediul urban a fost de partea lui, în special tinerii care au viziuni pro-europene. Apoi, electoratul centrist care a revenit de partea sa. Cel mai probabil a reușit să atragă votanții candidaților eliminați în primul tur, precum Crin Antonescu și Victor Ponta.
Mesajele ferme pro-europene și anti-corupție au fost principalele „arme” ale campaniei sale, în antiteză cu cele ale lui George Simion.
Mai mult, analiştii au afirmat că seriozitatea lui Nicuşor Dan, care a stat în faţa scaunului gol pe care ar fi trebuit să stea George Simion, a fost în mare parte ceea ce i-a convins pe români să se prezinte la urne, înregistrându-se cea mai mare participare la vot din ultimii 25 de ani.
„În timp ce Dan a fost hotărât, deschis şi anti-populist, Simion a dus cea mai proastă campanie posibilă, refuzând dialogul şi radicalizând alegătorii”, a declarat, pentru Reuters, Sergiu Mişcoiu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Babeş-Bolyai.
„Centristul în vârstă de 55 de ani, care s-a angajat să combată corupţia, este un susţinător ferm al aderării României la UE şi NATO şi a declarat că sprijinul ţării sale pentru Ucraina este vital pentru propria securitate împotriva ameninţării crescânde din partea Rusiei.
Simion, un naţionalist în vârstă de 38 de ani care se opune ajutorului militar pentru Ucraina vecină şi critică conducerea UE, a condus în mod decisiv primul tur al alegerilor prezidenţiale, provocând prăbuşirea unui guvern de coaliţie pro-occidental şi declanşând ieşiri semnificative de capital”, notează Reuters.
„E victoria voastră, să știți”
Mai bine de 6 milioane de alegători și-au pus încrederea în noul președinte. Între el și George Simion a fost o diferență de peste 800.000 de voturi.
Imediat ce s-au închis urnele și până s-a concretizat rezultatul, Nicușor Dan a vorbit cu emoție despre victoria obținută.
„E victoria voastră, să știți. A mii și mii de oameni care au crezut că România se poate schimba în direcția corectă. Ce ați făcut ca societate săptămânile acestea e extraordinar”, declarat președintele ales Nicușor Dan.
Așa și-a anunțat Nicușor Dan victoria în alegerile prezidențiale, puțin după miezul nopții. Noul președinte al României a fost înconjurat de susținătorii cărora le-a mulțumit, imediat ce a avut confirmarea că se va muta de la Primăria Capitalei la Palatul Cotroceni.
Candidatul a câștigat alegerile cu 6,1 milioane din 11,2 milioane de voturi. Asta după ce a intrat cu emoții în finala prezidențială, după o luptă strânsă în turul 1 cu Crin Antonescu, pentru locul secund.
Nicușor Dan are 55 de ani și este matematician de profesie. De-a lungul anilor s-a implicat în mişcările civice pentru salvarea patrimoniului din Capitală. În 2012, a făcut pasul din zona civică spre scena politică. A pierdut de două ori lupta pentru Primăria București, dar a treia oară a fost cu noroc. Anul trecut a reușit să obțină al doilea mandat de edil al Capitalei, dar în decembrie și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale. Azi-noapte, Nicușor Dan a intrat în istorie ca primul candidat independent care ajunge președintele României.