LIVE | Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale 2025. A fost felicitat de mai mulți lideri mondiali, inclusiv de Meloni

×
Codul embed a fost copiat

Nicușor Dan este președintele ales al României, după ce a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Potrivit datelor BEC, Dan are deja peste 6 milioane de voturi, necesare pentru a-și asigura matematic victoria.

Președinta partidului POT, Anamaria Gavrilă, le-a transmis susținătorilor săi politici, luni, după înfrângerea suferită de George Simion la alegerile prezidențiale din 18 mai, că ar putea ”vinde tot” și să cumpere o casă în Madrid.

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni l-a felicitat luni pe Nicuşor Dan pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale din România, desfăşurate duminică.

istrația de la Kremlin a descris, luni, alegerile prezidențiale din România drept "ciudate", afirmând că fostul candidat pro-rus care a câștigat primul tur în 2024, dar care a fost anulat, a fost descalificat pe nedrept.

Candidatul independent Nicușor Dan a câștigat, duminică, alegerile prezidențiale din România, după ce, în primul tur, contracandidatul George Simion s-a impus cu un avans de proporții.

După o zi în care au îndrumat fiecare alegător, membrii comisiilor electorale au predat, duminică seară, sacii cu buletinele de vot.

Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale cu un procent de 53,60% după numărarea tuturor voturilor din turul al doilea.

Ilie Bolojan l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru victorie

Președintele interimar Ilie Bolojan l-a felicitat, luni dimineața, pe Nicușor Dan pentru câștigarea alegerilor prezidențiale.

„România a ales. Felicitări, Nicușor Dan! Mulțumesc cetățenilor țării noastre pentru participarea în număr mare la vot, indiferent de opțiunea pe care au avut-o. Sunt recunoscător tuturor celor implicați în organizarea alegerilor pentru derularea în bune condiții și a turului doi. Mulțumim, România!”, a scris Ilie Bolojan, pe pagina sa de Facebook.

Candidatul independent Nicuşor Dan, primar general al Capitalei, a câştigat alegerile în toate cele şase sectoare ale Bucureştiului – cu cel mai mic scor în Sectorul 5 şi cu cel mai mare în Sectorul 6.

Candidatul independent Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din România, obținând un mandat de președinte pentru următorii cinci ani.  

Cele mai importante reacții din presa internațională, după victoria lui candidatului independent Nicușor Dan în alegerile prezidențiale din România.

19-05-2025 06:27

Premierul Spaniei exultă după victoria lui Nicușor Dan

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru victoria sa în alegerile prezidențiale de duminică din România, afirmând că România și UE au câștigat, iar 'extrema dreaptă a pierdut', transmite EFE.

'Aștept cu nerăbdare să începem să lucrăm împreună în cadrul Consiliului European', a scris pe X oficialul spaniol, membru al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE).

Nicușor Dan, candidat independent, a obținut 53,93% din voturi la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, conform rezultatelor provizorii publicate în timp real pe site-ul Autorității Electorale Permanente.

Deși o parte din votul diasporei, majoritatea în favoarea candidatului ultranaționalist George Simion, nu a fost încă numărat, acesta nu va fi suficient pentru a inversa rezultatul, scrie EFE.

19-05-2025 06:23

Nicușor Dan le mulțumește cetățenilor români din R. Moldova

Nicușor Dan, candidatul independent care a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale, le-a mulțumit cetățenilor români din Republica Moldova pentru votul lor la acest scrutin.

'Un gând special de recunoștință și mulțumiri cetățenilor români din Republica Moldova. Împreună, cu încredere și speranță, vom continua drumul nostru european', a scris Nicușor Dan, în noaptea de duminică spre luni, pe pagina sa de Facebook.

El i-a mulțumit, de asemenea, președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru mesajul de felicitare și pentru susținerea din aceste zile.

În Republica Moldova, Nicușor Dan a obținut 88% din voturile exprimate, potrivit datelor prezentate în timp real de AEP.

La cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, s-au prezentat la urne, în Republica Moldova, un număr de 158.143 de cetățeni români. 

19-05-2025 06:19

Macron l-a sunat pe Nicuşor Dan:

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, anunţă într-o postare pe X că l-a sunat pe Nicuşor Dan şi l-a felicitat pentru alegerea la conducerea României, promiţând că Franţa îi va fi alături „pentru a lucra împreună pentru o Europă mai puternică, mai suverană şi mai independentă”.

"Îi mulţumesc preşedintelui Emanuel Macron pentru apelul de felicitare din această noapte, una în care toată Europa a stat cu ochii pe alegerile din România.

L-am asigurat pe preşedintele Macron că vom continua să fim parteneri de încredere în interiorul Uniunii Europene, şi că în următoarele zile vom avea discuţii consistente cu privire la viitorul nostru comun şi securitatea Uniunii Europene”, a transmis Nicuşor Dan. 

Astfel, potrivit site-ului AEP, la ora 01.00, Nicușor Dan avea 6.050.281 de voturi, cu 879.101 mai mult decât George Simion - adică 53,92 %, după centralizarea a 99,51 % din toate secțiile de votare.

În schimb, George Simion a obținut 5.171.180 de voturi, adică 46,08 % din voturi.

Discursul de învingător al lui Nicușor Dan

Preşedintele ales, Nicuşor Dan, a făcut baie de mulţime în faţa Primăriei Capitalei, unde mii de persoane s-au strâns pentru a sărbători victoria acestuia la prezidenţiale. 

El le-a transmis susţinătorilor că ceea ce au făcut în aceste săptămâni a fost extraordinar, pentru că s-au confruntat cu valuri de ură şi au avut curajul să meargă înainte. 

Preşedintele ales a transmis un mesaj şi pentru cei care au pierdut alegerile: „Întregul nostru respect pentru cei care au avut o altă opţiune azi şi pentru cei care au avut o altă opţiune în turul întâi”, a spus el.

Discursul lui Nicușor Dan:

Nu uitați, nu uitați niciodată forța de care ați dat dovadă săptămânile astea, pentru că o să avem împreună lucruri de traversat. Dar ce ați făcut voi, ca societate, săptămânile astea, a fost extraordinar. Ați făcut campanie, ați vorbit cu apropiații voștri, v-ați confruntat uneori cu valuri de ură și ați avut curajul să mergeți înainte. E victoria voastră.

România începe, începând de mâine, o nouă etapă și are nevoie de fiecare dintre dumneavoastră. Are nevoie de specialiști care să se implice în diferite politici publice. Are nevoie de oameni în societatea civilă, are nevoie de oameni noi în politică și așa cum ați dovedit că puteți să faceți campania asta, vă rog să continuați să activați pentru România. România va avea un nou președinte, dar președintele ăsta, în echilibrul de putere cu celelalte puteri ale statului, va avea nevoie în continuare de sprijinul vostru, al societății, nu uitați.

Un mesaj pentru cei care au pierdut azi: întregul nostru respect pentru cei care au avut o altă opțiune azi și pentru cei care au avut o altă opțiune în turul întâi. Avem de construit o Românie împreună, indiferent de opțiunile politice. Avem de construit o Românie împreună cu românii din România. Avem de construit o Românie împreună cu românii din diaspora. Avem de construit o Românie împreună cu românii din Basarabia și din celelalte teritorii din jurul României.

”Mulțumesc românilor din diaspora care s-au implicat așa de mult în campania asta electorală, indiferent indiferent pe cine au votat. Mulțumesc românilor din Basarabia și cei care locuiesc în Republica Moldova și cei din diasporă. Îi asigur că România va fi tot timpul acolo pentru ei pentru a-i ajuta în parcursul lor european și într-o bună zi pentru a fi împreună. SS continuăm să credem în România. Și de mâine ... la muncă!

UPDATE 23:59 Nicușor Dan este matematic președintele României după ce a obținut deja peste 50% dintre voturile exprimate în turul doi al alegerilor prezidențiale. 

Candidatul independent a reușit să obțină un scor impresionant în România și să recupereze și din diferența din diaspora. După numărarea a 92,4% dintre voturi, Nicușor Dan a atins pragul celor 5.821.000  de voturi care reprezintă 50%+1, necesar pentru a deveni președinte. 


Nicușor Dan a reușit să convingă o majoritate a alegătorilor să-i acorde încrederea pentru un mandat de cinci ani la Cotroceni. Nicușor Dan a intrat în al doilea tur al alegerilor prezidențiale după ce a reușit să obțină 1.979.767 din voturi (20,99%), cu 247.388 provenind din diaspora.

Potrivit rezultatelor parțiale furnizate de BEC, Nicușor Dan a obținut majoritatea voturilor exprimate, devansându-l pe contracandidatul său, George Simion, liderul AUR.

Cu o carieră construită între matematică, activism civic și istrație locală, noul președinte vine cu un profil diferit față de predecesorii săi. Mesajele sale au vizat necesitatea unui stat funcțional, reformarea istrației publice și întărirea instituțiilor democratice. În programul său electoral se regăsesc propuneri precum reorganizarea teritorială a țării, reforma sistemului electoral și selecția strictă a judecătorilor Curții Constituționale.

După încheierea alegerilor prezidențiale 2025 urmează o perioadă de tranziție, în care președintele ales își va pregăti echipa și va începe discuțiile cu partidele parlamentare pentru viitorul guvern. 

Cine este Nicușor Dan. De la matematică de elită la Palatul Cotroceni

Nicușor Dan, noul președinte al României, are un traseu profesional neobișnuit pentru scena politică autohtonă. Născut în 1969 la Făgăraș, într-o familie modestă – cu tatăl muncitor și mama contabilă –, și-a descoperit încă din copilărie pasiunea pentru matematică, domeniu în care a excelat la nivel internațional.

În anii ’80, a câștigat două medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, apoi a absolvit Facultatea de Matematică a Universității din București și a continuat studiile la prestigioasa École Normale Supérieure din Paris. În 1998, a obținut doctoratul în matematică la Université Sorbonne Paris Nord.

Încă din perioada petrecută în Franța, Nicușor Dan a organizat întâlniri cu studenții români pentru a discuta viitorul țării, iar după finalizarea studiilor s-a întors în România, convins că poate contribui la o societate mai echitabilă și funcțională.

Confruntat cu haosul urbanistic din Bucureștiul anilor 2000, a fondat Asociația Salvați Bucureștiul, devenind una dintre cele mai active voci civice în lupta pentru protejarea patrimoniului arhitectural și a spațiilor verzi. Reputația sa de militant riguros și principial l-a propulsat în atenția publicului.

În 2012 a candidat pentru prima dată la Primăria Capitalei ca independent, reușind un neașteptat loc trei. Opt ani mai târziu, în 2020, a câștigat alegerile și a devenit primar general al Bucureștiului.

Ascensiunea sa culmină acum cu alegerea în funcția de președinte al României – un rezultat al unui parcurs construit în timp.

Nicușor Dan, primar general al Capitalei

În 2015, Nicușor Dan a decis să transforme capitalul de încredere dobândit în activism civic într-o platformă politică, fondând Uniunea Salvați Bucureștiul (USB). Partidul s-a extins rapid la nivel național sub denumirea Uniunea Salvați România (USR), devenind una dintre cele mai influente formațiuni politice din noul val.

În 2016, Nicușor Dan a candidat din nou la Primăria Generală, obținând 30,5% din voturi, sub scorul Gabrielei Firea, dar de trei ori peste cel al candidatului liberal.

Deși a ajuns deputat și lider al grupului USR din Cameră, tensiunile interne din partid, în special cele legate de poziționarea față de "familia tradițională" și potențiala intrare a lui Dacian Cioloș, l-au determinat să demisioneze din USR în iunie 2017.

În 2020, Nicușor Dan a reușit să unească forțele de dreapta în jurul candidaturii sale independente și a câștigat Primăria Capitalei, fiind apoi reales în 2024 cu peste 47% din voturi.

O analiză POLITICO de la începutul anului 2025 l-a descris drept "matematicianul român care încearcă să oprească destrămarea Vestului de către Putin și Trump", în contextul unor acuzații de interferență rusă în alegerile prezidențiale din România din 2024.

Conform declarației sale de avere, Nicușor Dan deține un teren la Predeal, o mașină Citroen din 1986, un cont bancar cu 439.000 lei și locuiește cu chirie în București. El a contractat trei împrumuturi bancare în sumă totală de 152.000 de euro.

A fost ales al cincilea președinte al României

România și-a ales cel de-al cincilea președinte de la căderea regimului comunist în 1989. De-a lungul ultimelor decenii, patru personalități au ocupat această funcție supremă în stat: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Conform prevederilor Constituției, un președinte poate deține maximum două mandate consecutive, ceea ce înseamnă că nu poate reveni imediat în funcție după ce a exercitat deja două mandate.

Funcția prezidențială presupune un rol fundamental atât în sfera politicii externe, cât și în cea internă, șeful statului având o influență semnificativă asupra direcției strategice a României. Președintele este cel mai înalt demnitar al țării și este remunerat corespunzător poziției sale.

Atribuțiile și limitele funcției sunt clar stabilite prin Constituție, care reglementează atât prerogativele prezidențiale, cât și criteriile pe care trebuie să le îndeplinească orice persoană care aspiră la această funcție. Aceste atribuții sunt împărțite în două categorii majore: politica internă și politica externă.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
Citește și...
Alegeri prezidențiale 2025 - diaspora: HARTA secțiilor de vot din străinătate. Ora la care se deschid urnele în fiecare țară
Alegeri prezidențiale 2025 - diaspora: HARTA secțiilor de vot din străinătate. Ora la care se deschid urnele în fiecare țară

Sute de mii de români aflați în străinătate sunt așteptați să voteze la alegerile prezidențiale din 2025. Pentru aceștia, MAE a deschis peste 950 de secții de votare în toată lumea.

Alegeri prezidențiale 2025. Cum votezi corect în turul doi și ce greșeli îți pot anula votul
Alegeri prezidențiale 2025. Cum votezi corect în turul doi și ce greșeli îți pot anula votul

Alegătorii români vor pune ștampila duminică, 18 mai, pe unul dintre candidații care va urma să conducă cea mai înaltă funcție în stat, George Simion (AUR) sau Nicuşor Dan (independent).

Alegeri prezidențiale 2025. Ce acte de identitate sunt necesare pentru vot. Orele la care românii sunt aşteptaţi la urne
Alegeri prezidențiale 2025. Ce acte de identitate sunt necesare pentru vot. Orele la care românii sunt aşteptaţi la urne

Aproape 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii cinci ani dintre cei doi candidaţi ajunşi în cursa finală pentru Cotroceni.

Alegeri prezidențiale 2025 - diaspora: HARTA secțiilor de vot din străinătate. Ora la care se deschid urnele în fiecare țară
Alegeri prezidențiale 2025 - diaspora: HARTA secțiilor de vot din străinătate. Ora la care se deschid urnele în fiecare țară

Sute de mii de români aflați în străinătate sunt așteptați să voteze la alegerile prezidențiale din 2025. Pentru aceștia, MAE a deschis peste 950 de secții de votare în toată lumea.

Alegeri prezidențiale 2025. Cum votezi corect în turul doi și ce greșeli îți pot anula votul
Alegeri prezidențiale 2025. Cum votezi corect în turul doi și ce greșeli îți pot anula votul

Alegătorii români vor pune ștampila duminică, 18 mai, pe unul dintre candidații care va urma să conducă cea mai înaltă funcție în stat, George Simion (AUR) sau Nicuşor Dan (independent).

Alegeri prezidențiale 2025. Ce acte de identitate sunt necesare pentru vot. Orele la care românii sunt aşteptaţi la urne
Alegeri prezidențiale 2025. Ce acte de identitate sunt necesare pentru vot. Orele la care românii sunt aşteptaţi la urne

Aproape 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii cinci ani dintre cei doi candidaţi ajunşi în cursa finală pentru Cotroceni.

Recomandări
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României

Judecătorii Curții Constituționale au confirmat şi validat, joi, rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Astfel, Nicușor Dan este președintele României.

Se caută un Guvern. PSD anunță că vrea ”recunoașterea realizărilor incontestabile ale guvernării din ultimii trei ani”
Se caută un Guvern. PSD anunță că vrea ”recunoașterea realizărilor incontestabile ale guvernării din ultimii trei ani”

PSD a anunțat că ”nu va negocia nimic în privința portofoliilor sau a altor funcții dintr-un viitor guvern”, însă vrea ”recunoașterea realizărilor incontestabile ale guvernării din ultimii trei ani”, adică ale premierului Marcel Ciolacu.

 

Rușii cer un nou președinte în Ucraina pentru a putea semna memorandumul privind viitoarea pace: ”Nu mai e legitim”
Rușii cer un nou președinte în Ucraina pentru a putea semna memorandumul privind viitoarea pace: ”Nu mai e legitim”

Poporul Ucrainei trebuie să aleagă un nou preşedinte în locul lui Volodimir Zelenski pentru ca Moscova să poată să semneze un memorandum cu Kievul privind viitoarea pace.