Pe cine dă vina Nicușor Dan pentru declinul valutar: „primele efecte ale unui experiment nociv, reprezentat de Simion”

Nicușor Dan pune declinul cursului valutar și al rezervelor BNR pe seama temerilor cu privire la propulsarea lui George Simion în turul doi al alegerilor prezidențiale.
„Sunt primele efecte ale unui experiment nociv, reprezentat de Simion” spune contracandidatul său.
a depăşit marţi pragul de 5 lei, anunţat de BNR la ora 13.00 – spune cel cu care se va înfrunta Simion în turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai, Nicușor Dan, citat de news.ro.
„Alegerile din 18 mai nu sunt despre cine strigă mai tare. Sunt despre cine poate conduce România într-un moment de cumpănă. România e deja zguduită de primele efecte ale unui experiment nociv, reprezentat de Simion: o gaură de 2 miliarde de euro în rezerva valutară într-o singură zi, panică pe bursă, semnale clare de retragere a încrederii investitorilor. Cursul euro-leu a depăşit pragul de 5 lei astăzi. Aceasta e factura iresponsabilităţii”, afirmă Nicuşor Dan pe o reţea de socializare.
Criză dublă: economică și politică
Situația României, după cum au explicat experții, este una deosebit de periculoasă pe ambele planuri: economic și politic. Politic, România este acum în situația în care trei dintre cei mai importanți patru oameni din stat sunt interimari pe funcții (președintele republicii, președintele Senatului și premierul) și în turul II al alegerilor s-a calificat triumfal George Simion, cu peste 40% dintre voturile exprimate, candidat care se prezintă și este considerat izolaționist, critic vehement al UE (de care România depinde) și cu politici publice anunțate care sunt vagi, fără soluții efective.
În același timp România a încheiat anul trecut cu un deficit bugetar de peste 9,3% din PIB, mai mare decât cel din pandemie, când economia a fost în recesiune, pe fondul exploziei cheltuielilor sociale în an electoral de către Guvernul Ciolacu I. Mai mult, în primele trei luni ale acestui an Finanțele au încasat TVA mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, semn fie că evaziunea a crescut, fie că a încetinit consumul, ceea ce poate indica o recesiune economică.
Marți, președintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile premierului până la formarea noului Guvern.
Astfel, România se află acum în situația în care cele mai importante funcții în stat sunt ocupate interimar: președintele României, președintele Senatului și premierul României.
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a semnat marţi dimineaţa decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile până la formarea noului Guvern, a informat istraţia Prezidenţială.
Promisiunile lui Nicușor Dan
Acesta avertizează că dacă România merge „mai departe” pe acest drum, urmează „scumpiri în lanţ, instabilitate economică, izolare internaţională, faliment de ţară”.
„Preşedintele ales pe 18 mai poate decide cine va forma următorul guvern. Iar această decizie va cântări greu pentru fiecare român: fie ieşim din criză, fie ne afundăm şi mai tare. Românii care muncesc cinstit, care îşi plătesc taxele şi vor un viitor bun pentru copiii lor, merită un stat condus de profesionişti, nu de impostori. Merită lideri care unesc, nu care izolează România de partenerii ei de încredere”, spune Nicuşor Dan.
El promite că, dacă va fi ales preşedinte, va aduce „la aceeaşi masă toate forţele politice pro-europene şi pro-democratice”.
„Vom construi împreună un guvern puternic, cu oameni competenţi, care să repare economia şi să guverneze cu respect pentru cetăţeni. România are soluţii. Trebuie doar să alegem oameni capabili să le pună în aplicare”, mai afirmă Nicuşor Dan.