Reacții după decizia CCR de anulare a candidaturii lui Călin Georgescu. George Simion: „Rușine!”

Judecătorii Curţii Constituţionale au respins marţi contestaţia depusă de Călin Georgescu, fiind menţinută decizia Biroului Electoral Central de invalidare a candidaturii sale la alegerile prezidenţiale din luna mai.
Reacția lui George Simion
Liderul AUR, George Simion, a transmis marţi, după decizia Curţii Constituţionale, privind respingerea candidaturii lui Călin Georgescu, că încă o dată, Curtea Constituţională îşi bate joc de poporul român şi atacă democraţia noastră.
„Ce ruşine! Încă o dată, Curtea Constituţională îşi bate joc de poporul român, atacă democraţia noastră şi drepturile şi libertăţile noastre esenţiale. Suntem alături de Călin Georgescu. Libertate! Vom lupta pentru ea, orice s-ar întâmpla!”, a scris George Simion într-o postare pe platforma X, după decizia CCR privindu-l pe Călin Georgescu.

Reacția președintei POT
Deputata Anamaria Gavrilă, liderul POT, i-a criticat pe judecătorii Curții Constituționale pentru că au menținut decizia prin care Biroul Electoral Central a împiedicat intrarea lui Călin Georgescu în cursa prezidențială.
„Un sistem înfiorător și-a arătat colții și devorează din democrația și din libertatea noastră de peste trei luni de zile. Întrebarea este mai este democrația și libertatea? Sunt oare ele niște concepte importante pentru noi? Merită să ne luptăm pentru ele? Democrații este atunci când majoritatea decide și libertatea este atunci când putem alege pe cine vrem noi din toți candidații posibil, adică toți candidații care îndeplinesc condițiile legale.
Ei bine, Călin Georgescu a îndeplinit condițiile legale și totuși el a fost interzis de niște judecători, judecători din Biroul Electoral Central, judecători din CCR. Libertatea mea de a alege Călin Georgescu nu îngrădea libertatea altora de a alege pe altcineva. Judecătorii CCR și BEC au creat un precedent extraordinar de groaznic, de greu, de ciudat pentru țara noastră. Așteptăm decizia lui Călin Georgescu”, a fost mesajul liderei POT într-un video postat pe Facebook.
Reacția lui Mario Nawfal
Călin Georgescu a câștigat primul tur de votare, dar acum este interzis să candideze în alegerile finale. Oficialii invocă motive legale, dar criticii consideră că este un atac la adresa democrației”, a declarat Mario Nawfal într-un mesaj publicat pe platfora X.

Reacția lui Victor Ponta
„Bunul Dumnezeu rânduiește pentru fiecare o cruce potrivită cu puterea lui de a rezista, nu pentru a se chinui, ci pentru a urca de pe cruce în cer.” ????
Lupta pentru România și pentru români nu încetează niciodată! Nu trebuie niciodată să abandonăm! Nu trebuie niciodată să deznădăjduim! În cele din urmă, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom invinge!”, a declarat Victor Ponta pe Facebook.
Reacția Elenei Lasconi
„Contează ce facem de acum înainte. Sper ca decizia CCR să fie doar un prim pas. Călin Georgescu trebuie să răspundă penal pentru toate grozăviile de care este acuzat în ultimele luni, iar instituțiile care au fost îngenuncheate de valul de dezinformare trebuie ridicate, recredibilizate! Românii au nevoie să își recapete încrederea în instituții!
Suntem mai dezbinați ca niciodată! Înțeleg că unii oameni sunt furioși și alții sunt fericiți în legătură cu această decizie. Dar nu putem să sărbătorim fără să ne gândim că încă sunt consecințe: frustrarea, adâncirea diviziunilor și creșterea neîncrederii în instituțiile noastre. Georgescu este doar o fațetă a unui sistem profund corupt și putred.
Democrația noastră este fragilă, iar o astfel de decizie ar trebui să rămână o excepție, nu o regulă. Dacă vrem să restabilim încrederea în instituțiile noastre, trebuie să ne asigurăm că acestea funcționează cu integritate și consecvență, nu într-un mod care alimentează incertitudinea și suspiciunea. Ce a fost făcut a fost făcut, iar acum trebuie să ne concentrăm asupra viitorului.
Am intrat în politică să schimb ceea ce nu merge, să fac bine, să-i înfrunt pe cei care de 35 de ani ne țin în beznă și iau mult de la noi toți și nu întorc nimic pentru cei de bună-credință, să schimb un sistem putred. Aroganța de la cel mai înalt nivel, corupția, bătaia de joc - trebuie să dispară. Am speranța că putem face asta, că este un moment pe care nu trebuie să-l ratăm! Eu am curaj să fac dreptate, dar este nevoie de noi toți în această încercare!
Înțeleg că mulți oameni sunt dezamăgiți de politică după toată această situație complicată legată de alegerile prezidențiale. Mă voi concentra pe încercarea de a vorbi cu acești oameni dezamăgiți și de a le oferi încurajarea mea pentru a lupta împreună pentru România și pentru binele acestui popor”, a declarat președinta USR pe Facebook.
Reacția ministrului Justiției
Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a declarat marţi, după decizia CCR în cazul lui Călin Georgescu, că nu poate să o interpreteze decât ca pe o decizie obligatorie şi în consecinţă, ea trebuie să fie respectată şi asumată ca atare.
Reacția lui Dominic Fritz
Vicepreşedintele USR, Dominic Fritz, care este şi primarul municipiului Timişoara, a reacţionat după ce CCR a respins definitiv candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale, el afirmând că este o veste liniştitoare pentru mulţi, dar a avertizat că ”nu e momentul să răsuflăm uşuraţi”.
„Nu e un sfârşit fericit, ci un început greu. Călin Georgescu nu va mai fi pe buletinul de vot, o veste liniştitoare pentru mulţi. Dar nu înseamnă că ne putem întoarce la «business as usual». Nu e suficient să ne bucurăm că o ameninţare a fost oprită. Trebuie să ne întrebăm cum a fost posibil să se ajungă atât de departe încât ordinea constituţională să fie pusă în pericol”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.
Dominic Fritz a adăugat că furia alegătorilor lui Georgescu este reală şi că propaganda rusească şi teoriile conspiraţiei au găsit în România un ”teren fertil” pe fondul lipsei de speranţă.
„Furia votanţilor Georgescu e reală. Furia împotriva aroganţei puterii, lipsei de reprezentare a nevoilor şi intereselor tuturor păturilor sociale, împotriva corupţiei şi opacităţii este reală. Furia aceasta este prezentă chiar şi în cei care nu l-au votat pe Călin Georgescu. Extremismul, propaganda rusească şi teoriile conspiraţiei au găsit aici un teren fertil în lipsa de speranţă. Lipsa de speranţă că starea de fapt se mai poate schimba prin mijloace democratice este, de fapt, cel mai mare pericol. De aceea nu e momentul să răsuflăm uşuraţi”, a scris Fritz.
Edilul Timişoarei a atras atenţia că partidele politice au datoria de a reconstrui încrederea oamenilor în instituţiile statului.
„Noi, politicienii din toate partidele, avem datoria să reconstruim încrederea în instituţiile statului. Cu transparenţă reală, nu cu jumătăţi de adevăr; cu reprezentare autentică, nu doar cu aceiaşi oameni care se plimbă de la un partid la altul; cu profesionişti, nu cu nepoţi şi cu respect faţă de banul public care trebuie cheltuit pentru servicii de calitate şi mai multă prosperitate. Stimaţi colegi primari, parlamentari şi miniştri, dacă nu schimbăm modul în care facem politică, alţii o vor face în locul nostru. Şi nu vor avea intenţii bune”, a concluzionat Dominic Fritz.
Curtea Constituţională a respins, marţi, cu unanimitate de voturi, toate contestaţiile depuse privind respingerea candidaturii lui Călin Georgescu de către Biroul Electoral Central.
Politologul Cristian Pîrvulescu, despre decizia CCR
Nu pot candida la funcţia prezidenţială persoane care anunţă că nu vor respecta Constituţia. Pot milita pentru modificarea Constituţiei, candidând pentru Parlament, câştigând majorităţi, încercând să modifice Constituţia pe cale legală, dar nu cel care este mandatat de Constituţie să asigure garantarea aplicării acesteia. Acesta nu poate să lupte împotriva Constituţiei, pur şi simplu.
Curtea Constituţională n-a făcut decât să aplice cu sfinţenie litera Constituţiei. Ar fi trebuit să o facă mai de mult, n-am fi ajuns în această situaţie, dar până la urmă nu e prea târziu”, a declarat, marţi seară, pentru News.ro, după decizia CCR, analistul politic Cristian Pîrvulescu.
Acesta se declară convins că extrema dreaptă „se aştepta la decizie” şi spune că a fost, poate, mai surprinzătoare pentru ei decizia Biroului Electoral Central, dar şi acolo „judecătorii au fost cei care au dat sens deciziei”.
„Extrema dreaptă nu respectă Constituţia, este evident, iar USR-ul a avut, cel mai probabil, o analiză constituţională eronată dacă a putut vota cu extrema dreaptă, ceea ce va explica încă 100 de ani de acum încolo. Acum extrema dreaptă se pregăteşte să preia din mers mesajul. O posibilitate este ca George Simion, despre care am cunoştinţă că ar fi strâns semnăturile necesare, să candideze, dar numai cu sprijinul lui Călin Georgescu, care este esenţial”, a punctat Pîrvulescu.
Potrivit analistului politic, în ceea ce priveşte alte candidaturi, ele vor fi decise astăzi, într-o şedinţă AUR, care ar avea loc în orele următoare.
„Alte candidaturi posibile există, dar este un oarecare moment de derută. Evident, vor încerca să folosească sentimentul acesta de furie pe care l-au generat în ultimele luni, însă există riscul că acest sentiment să se disipeze încetul cu încet. În orice caz, capacitatea lor de mobilizare a scăzut în mod semnificativ”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.
Reacția lui Crin Antonescu
„Mi-aș fi dorit să-l înving la vot, cum am spus în repetate rânduri. Dar democrația vine la pachet cu respect pentru oameni, legi, instituțiile statului. Respect dreptul la opinie, la protest. Dar libertatea de opinie nu înseamnă libertatea de a distruge. Să nu uităm, haosul înseamnă slăbiciune. Să mergem înainte cu speranță! Cu înțelepciune și curaj, construim România pe care ne-o dorim cu toții”, a declarat Crin Antonescu pe Facebook.
Reacția lui Nicușor Dan
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale, Nicuşor Dan, afirmă că ”partidele politice corupte care au promovat incompetenţi în funcţii publice sunt principalele vinovate pentru situaţia de haos în care ne aflăm astăzi”, adăugând că decizia Curţii Constituţionale este ”consecinţa logică a deciziei de anulare a alegerilor”.
„Partidele politice corupte care au promovat incompetenţi în funcţii publice sunt principalele vinovate pentru situaţia de haos în care ne aflăm astăzi. Decizia Curţii Constituţionale de azi e consecinţa logică a deciziei de anulare a alegerilor din 6 decembrie”, a afirmat Nicuşor Dan, marţi seară, după decizia CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale.
El a adăugat că „un stat slab nu a putut preveni anularea alegerilor şi nu o poate explica cu probe covârşitoare pentru toţi românii după trei luni”.
„Statul român este slab şi vulnerabil. Trebuie să se schimbe. Românii sunt divizaţi şi furioşi. Şi asta trebuie să se schimbe. Este misiunea viitorului preşedinte să repornească lupta anticorupţie şi să refacă punţile din societate”, a subliniat Nicuşor Dan.
Reacția lui Marcel Ciolacu
„În ultimele ore au venit două veşti care pot readuce atât liniştea socială în România, cât şi pacea dorită de o lume întreagă după cei 3 ani de război din Ucraina! Consider că decizia în unanimitate a judecătorilor CCR închide un episod extrem de tensionat şi periculos pe care România l-a trăit în ultimele luni. Mai mult, ştiţi că niciodată nu am comentat o decizie a CCR sau a unui magistrat. Faptul că românii nemulţumiţi de această decizie au arătat că pot protesta în mod paşnic mă face să cred că avem resursele pentru a reveni la un climat social normal, în care fiecare are dreptul să-şi spună punctul de vedere într-o dezbatere publică civilizată”, a scris Ciolacu, într-o postare pe Facebook.
Reacția lui Cristi Danileţ
Cristi Dănileț a reacționat marți după decizia Curții Constituționale privind respingerea candidaturii lui Călin Georgescu.
„Dacă Georgescu este respins pentru ce a făcut în anul 2024, atunci Antonescu și Ponta trebuie respinși pentru ceea ce au făcut în anul 2012.
Atunci, cei doi au atacat la propriu statul, au schimbat lideri politici, au desființat instituții, au avut declarații belicoase împotriva CCR, CSM și instituțiile UE.
Acțiunile lor nu s-au limitat la declarații - precum au făcut Șoșoacă și Georgescu - ci actele lor au fost concrete, măsurile lor au fost desființate cu greu de Curtea Constituțională de atunci și Comisia Europeană a atenționat România că a deraiat de la principiile statului de drept.
Ceea ce au făcut ei atunci a fost numit "tentativă de lovitură de stat" și a speriat Europa. Comisia de la Veneția a spus, textual:
„Guvernul şi Parlamentul României au adoptat o serie de măsuri într-o succesiune rapidă, care au condus la demiterea din funcţie a Avocatului Poporului, a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, la limitarea competenţelor Curţii Cons tuţionale, la modificări ale condiţiilor legate de referendumul privind suspendarea Preşedintelui Republicii şi la suspendarea în sine a Preşedintelui.
Comisia de la Veneţia este de părere că aceste măsuri, luate atât individual cât şi în ansamblu, sunt problema ce din punctul de vedere al cons tuţionalităţii şi al statului de drept.”
În plus, în urmă cu câțiva ani Antonescu l-a susținut pe față pe Georgescu, iar în ultimele luni Ponta și-a arătat acordul constant față de declarațiile actuale ale lui Georgescu. Prin urmare, acești doi indivizi nici nu au ce căuta în politică, darămite să aibă pretenții de a fi aleși în cea mai înaltă funcție a statului”, a scris Cristi Danileț pe Facebook.