Alegerile prezidențiale din România 2025: Ghid complet pentru alegători. Turul doi între George Simion și Nicușor Dan
UPDATE 15 mai 2025:
În turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025, românii au de ales președintele dintre George Simion și Nicușor Dan. Cei doi au obținut cel mai mare număr de voturi dintre cei 11 candidați înscriși în cursă.
Rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale 2025 sunt următoarele:
► George Simion a obținut un total de 3.862.761 voturi, reprezentând 40,96% din sufragii, dintre care 587.190 au fost exprimate de românii din străinătate.
► Nicușor Dan a strâns 1.979.767 voturi (20,99%), cu 247.388 provenind din diaspora.
----
Acest ghid oferă informații esențiale despre calendarul electoral, candidați, procesul de votare și secțiile de votare, atât pentru cetățenii din țară, cât și pentru românii din diaspora.
Procesul electoral: cum este ales președintele RomânieiAlegerea Președintelui României se face prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, utilizând sistemul votului în două tururi, potrivit Constituției României.
În primul tur participă toți candidații validați oficial. Un candidat poate fi declarat președinte din primul tur doar dacă obține majoritatea absolută a voturilor alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (50% plus unul).
Dacă niciun candidat nu obține majoritatea necesară, se organizează un al doilea tur între primii doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur. Câștigător este declarat candidatul care obține cel mai mare număr de voturi în turul al doilea.
Președintele României este ales pentru un mandat de cinci ani, Constituția limitând posibilitatea de a deține funcția la maximum două mandate, care pot fi și consecutive.
Pentru ca un vot să fie valid, alegătorii trebuie să aplice ștampila cu mențiunea "VOTAT" o singură dată pe buletinul de vot, în dreptul candidatului preferat.
Un buletin este considerat nul dacă ștampila este aplicată pe mai multe opțiuni, dacă buletinul este deteriorat sau alterat, dacă nu conține ștampila secției de votare, dacă ștampila are alt model sau dacă buletinul nu este ștampilat deloc.
Cum se votează la alegerile prezidențiale din 2025: ghid practic pentru alegătoriÎn România, votarea va avea loc pe 4 mai 2025, între orele 7:00 și 21:00. Alegătorii care se află în secția de votare sau așteaptă la rând la ora închiderii pot vota până la ora 23:59. Pentru a vota, cetățenii trebuie să se prezinte la secția la care sunt arondați cu un act de identitate românesc valid.
Persoanele care nu se pot deplasa la secția de votare din motive medicale pot solicita urna specială, depunând o cerere însoțită de documente justificative până pe 2 mai pentru primul tur și 16 mai pentru al doilea tur.
Cetățenii români din diaspora beneficiază de condiții speciale de votare:
Pot vota pe parcursul a trei zile: 2, 3 și 4 mai 2025 Programul de votare este între orele 7:00-21:00 (ora locală) în primele două zile, iar duminică între 7:00 și 21:00 (ora României) Pot vota la orice secție de votare organizată în străinătate, chiar fără înregistrare prealabilă Au la dispoziție și opțiunea votului prin corespondență (pentru cei care s-au înregistrat până pe 4 martie 2025)Pentru alegerile din 2025 din diaspora, au fost înființate 965 de secții de, concentrate în țările cu comunități mari de români: Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Franța și Republica Moldova. Informații despre locațiile secțiilor de votare sunt disponibile pe site-urile MAE, AEP și pe platforme dedicate precum votstrainatate.ro și votcorect.ro.
Alegătorii din țară își pot afla secția de votare la care sunt arondați consultând Registrul Electoral online. Această rețea extinsă de secții de votare, alături de perioada extinsă de votare pentru diaspora și diverse facilități, urmărește maximizarea participării cetățenilor români la acest important proces democratic.
Calendarul alegerilor prezidențiale 2025Primul tur al alegerilor prezidențiale din România 2025 va avea loc pe 4 mai 2025. În cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea voturilor în primul tur, se va organiza un al doilea tur de scrutin pe 18 mai 2025, între primii doi candidați clasați.
Procesul electoral a început încă din februarie 2025 cu constituirea Biroului Electoral Central (BEC). Calendarul complet al alegerilor prezidențiale 2025:
20-23 februarie: Constituirea și finalizarea BEC și înregistrarea alianțelor electorale 15 martie: Termenul limită pentru depunerea candidaturilor 17 martie: Termenul limită pentru validarea sau respingerea candidaturilor de către BEC 19 martie: Ultima zi pentru depunerea contestațiilor împotriva deciziilor BEC 20 martie: Anunțarea listei definitive a candidaților 22 martie: Stabilirea ordinii candidaților pe buletinul de vot prin tragere la sorți 4 aprilie: Începerea campaniei electorale 2 mai: Încheierea campaniei electorale 2-4 mai: Perioada de votare pentru cetățenii români din diasporaPentru cetățenii români din diaspora, procesul de votare va începe pe 2 mai 2025 și se va desfășura pe parcursul a trei zile, oferind astfel mai mult timp pentru exercitarea dreptului la vot.
Candidații la președinția României: cine participă la alegerile din 2025Pentru a candida la funcția de președinte al României, aspiranții trebuie să îndeplinească anumite condiții: să fie cetățeni români, să aibă domiciliul în România, să fi împlinit 35 de ani și să nu fie lipsiți de dreptul de vot.
Un aspect esențial este strângerea a cel puțin 200.000 de semnături de susținere din partea alegătorilor.
Lista oficială a candidaților pentru alegerile prezidențiale din 2025 include 11 persoane, în următoarea ordine pe buletinul de vot:
Nicușor-Daniel Dan (Candidat independent)Lista a suferit modificări pe parcursul procesului electoral.
Călin Georgescu a fost exclus din cursă din cauza unor investigații penale și nerespectarea procedurilor electorale.
Anamaria Gavrilă s-a retras și l-a susținut pe George Simion, iar candidatura Dianei Șoșoacă a fost respinsă.
Remus Pricopie, deși și-a exprimat intenția de a candida, nu a reușit să strângă numărul necesar de semnături.