Dispozitive de la poliție care limitează viteza mașinii pentru șoferii vitezomani. Noua pedeapsă care va salva vieți
Autoritățile din mai multe state americane au adoptat sau urmează să adopte proiecte legislative prin care vor să impună montarea de dispozitive care limitează viteza mașinilor în cazul contravenienților, scrie Profit. Dacă se va dovedi de succes, măsura va fi preluată și de Uniunea Europeană, mai ales că tehnologiile actuale o fac perfect aplicabilă.
Așa cum persoanele eliberate condiționat primesc o brățară de control, pentru a nu putea părăsi locuințele sau perimetrul localităților, șoferii cu încălcări grave ale legislației rutiere prin depășirea vitezei, care pun în pericol alte persoane, vor putea fi condamnați să-și instaleze pe autovehiculele proprii dispozitive de limitare a vitezei controlate de poliție.
În SUA, ca și în Europa și, mai ales în România, există foarte multe cazuri de șoferi cu zeci de amenzi și sancțiuni pentru contravenții rutiere dar care încă mai conduc, mulți fiind vinovați și de accidente grave, soldate cu pierderi de vieți omenești.
Sistemul gândit de autoritățile din SUA ar urma să stabilească condiții clare de cazier rutier, un număr maxim de amenzi pentru viteză, un număr de puncte de sancțiuni aplicate, de la care un judecător poate dispune instalarea de dispozitive omologate care să limiteze viteza mașinii celui vinovat.
Cum funcționează limitatorul de viteză pus de polițiePrimele specificații tehnice din legile adoptate sau în curs de adoptare din SUA arată că este vorba despre dispozitive inteligente care vor utiliza camere video, senzori, GPS și hărți, pentru a prelua semnele de circulație și limitele de viteză de pe șosele, practic în același fel în care funcționează azi sistemele de asistență de siguranță, dar vor fi montate pe mașină la decizia unui judecător și vor avea un singur scop: să nu-i mai permită șoferului să depășească viteza legală.
În statul New York, noua lege prevede ca dispozitivul să fie o opțiune la suspendarea permisului, iar depășirea permisă de dispozitiv să fie de maxim 5 mile/h. Contravenientul va fi obligat să plătească dispozitivul, iar persoanele cu venituri reduse vor beneficia de reduceri.
SUA se confruntă cu un val de ilegalități la volan, fiind estimat că 75% dintre cei care au permisul suspendat continuă să conducă și, nu de puține ori, să producă noi accidente rutiere.