UE introduce permisul digital de conducere și reguli mai stricte pentru șoferi. Care sunt cele mai mari schimbări
Uniunea Europeană va adopta măsuri radicale pentru a spori siguranța rutieră, care include adoptarea permisului de conducere digital, controale medicale mai stricte și o perioadă de probă de doi ani pentru șoferii tineri.
De asemenea, cei care rămân fără permis într-un stat al Uniunii Europene nu vor mai putea conduce nici în celelalte țări membre.
Ștefan Mușoiu, membru în Comisia pentru Transport și Turism a Parlamentului European, a explicat, la Euromania, noile reglementări, aflate în curs de adoptare.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
“Este vorba de un permis mobil sau digital, care va putea fi emis în fiecare stat membru, dar va fi recunoscut de către fiecare stat. Practic, datele personale de pe fiecare permis vor putea fi interpretate corect de către fiecare polițist dintr-un stat membru care nu recunoaște limba în care a fost emis acel permis, lucru care este extraordinar, pentru că de foarte multe ori erau șoferi care foloseau permise false”, a spus Mușoiu.
El a subiniat că permisul digital nu îl va înlocui pe cel fizic, iar acesta rămâne în continuare valabil: “Rămâne în continuare și acest permis fizic. Pentru fiecare persoană care dorește, acest permis digital va fi emis implicit”, a explicat el.
Controale medicale mai stricte și o perioadă “de probă” pentru șoferii tineri
Noile reglementări aduc și alte modificări importante. Termenul de valabilitate al permisului va crește de la 10 la 15 ani, însă vor fi implementate controale medicale mai stricte pentru șoferi. Lista afecțiunilor medicale care pot afecta capacitatea de a conduce va fi extinsă.
Ștefan Mușoiu: “Vorbim aici de apneea în somn, de persoane care suferă de diabet, persoane care au anumite probleme cardiace sau au avut infarcturi, persoane care au probleme cognitive, neurologice. Sunt mai multe afecțiuni medicale care sunt luate în calcul, tocmai din perspectiva reducerii numărului de accidente și a preîntâmpinării lor.”
De asemenea, șoferii începători vor trece printr-o perioadă de probă.
„Va exista posibilitatea obținerii permisului la 17 ani, dar acești tineri vor fi asistați timp de doi ani de zile, de câte ori se vor urca la volan, de către un adult”, a precizat Mușoiu.
“Deși ponderea tinerilor care au permise de conducere este de doar 8%, ei sunt responsabil de aproximativ 40% din accidentele mortale la nivelul Uniunii Europene. Și atunci, această măsură are ca obiectiv tocmai supravegherea tinerilor în primii doi ani de zile, astfel încât să-și îmbunătățească foarte mult abilitățile de a conduce și a fi mai responsabili.”
Implementarea permisului digital va avea loc în cel mult cinci ani de la adoptarea acordului. O decizie în acest sens va fi luată cel târziu până la sfârșitul lunii iunie.