Reacția unui elev care a aflat că Evaluarea Națională ar putea avea și alte subiecte decât Română și Matematică
Your browser doesn't HTML5 video.
Galerie foto
Daniel David a mai propus reglementarea sistemului home-schooling, fuzionarea școlilor mici din mediul rural și testarea profesorilor titulari, o dată la 5 ani.
Ce s-ar putea schimba la examenul elevilor de clasa a VIII-aMinistrul vrea să propună, chiar de anul viitor, ca elevii să aibă, la Evaluarea Națională, cerințe de dificultate medie la română și matematică, și în plus exerciții tip grilă din alte materii, cu pondere mai mică în nota finală. Astfel, elevii pasionați de alte discipline să aibă șanse în plus să ajunga la liceul dorit.
Daniel David, Ministrul Educației: Poate e foarte bun la biologie și chimie. Și, pur și simplu, la matematică și la limba română, ca urmare a unei zile proaste, ne-am trezit că are o notă foarte mică. E, i-ai omorât orice șansă de a merge la un liceu bun, într-o zonă de științe.
Elev: E prea mult stres! Noi copiii trebuie ne relaxăm mai mult și mai puțină învățătură.
Cum ar modifica examenul de titularizareMinistrul e de acord că materia trebuie sintetizată, iar programele, actualizate. Examenul de titularizare ar fi dat cel mult o dată. Apoi, directorii pot decide în ce măsură un profesor nou merită păstrat, după un an de probă.
Daniel David, Ministrul Educației: Angajezi omul întâi pe determinat, îi dai o șansă și dacă confirmă și obține performanță, poți să-i schimbi poziția în nedeterminat fără să-i pui să dea încă un examen.
În locul accesului înlesnit la un post stabil, ministrul dorește o evaluare complexă a profesorilor o dată la 5 ani, cu punctaje oferite de director, colegii de catedră, părinți, școlari și din performanța elevilor săi la examene și concursuri. Cei care pică sub scorul minim ar trece printr-o formare obligatorie. Iar dacă nu reușesc să treacă nici anul următor, ori redevin angajați cu contract pe o perioadă limitată, ori ies din sistem.