Cea mai mare pictură din seria „Car cu boi” va fi expusă la Palatul Culturii din Iași, pentru prima dată după restaurare
O lucrare emblematică pentru arta românească prinde viață din nou la Palatul Culturii din Iași. În curând, aici va fi expusă, pentru prima dată după restaurare, cea mai mare pictură din seria „Car cu boi”, de Nicolae Grigorescu.
Pânza în ulei are peste 4 metri pătrați. Restaurarea este aproape de final, iar tabloul poate fi irat de public în luna mai, în capitala Moldovei.
Cea mai mare variantă a picturii „Car cu boi” a fost realizată de Nicolae Grigorescu în 1899. Are 2,81 metri lungime și 1,51 metri înălțime.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Lucrarea se află în patrimoniul Palatului Culturii din Iași din 1966 și nu a mai fost expusă de 22 de ani. Publicul o va revedea după o restaurare minuțioasă. Specialiștii au folosit cele mai noi tehnici din domeniu pentru a reda operei strălucirea originală.
Procesul de restaurare
Loredana Popa, expert restaurator: „Acționez asupra acestuia rulând ușor și preiau, cum se observă, pe vată, murdăria.”
Rama și pânza cântăresc 200 de kilograme. Din cauza dimensiunii, pânza originală a fost întărită pe spate cu una cu rezistență sporită.
Andrei Apreotesei, manager Complexul Muzeal Moldova: „Este spectaculoasă atât prin mărime, cât și prin vechime. O să necesite condiții speciale de ancorare. De asemenea, luminile și microclimatul din noua sală sunt unele cu totul speciale.”
Pasiunea lui Grigorescu pentru tema carului cu boi
Nicolae Grigorescu a fost fascinat de tema carului cu boi. A pictat peste 300 de variante ale lucrării, în diverse dimensiuni. În perioada interbelică, reproduceri ale picturilor erau arhicunoscute și răspândite în toată țara.
Maria Bilașevschi, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Iași: „Nu cred că există locuință, cel puțin undeva în perioada interbelică, unde să nu existe măcar o copie a unui Car cu boi, pentru că simboliza acea lume idilică, așezată, a unui tip de viață cu acea veșnicie care s-a născut la sat și, mai ales, lumina lui Grigorescu.”
Cea mai cunoscută variantă a picturii „Car cu boi” este expusă la Muzeul Național de Artă al României, în București.
În întreaga țară există, în muzee, 46 de picturi „Car cu boi”, toate semnate de cunoscutul pictor român. Alte lucrări se regăsesc și în colecții private.