Cine este Ovidiu Ţentea, noul manager interimar al Muzeului Naţional de Istorie. „Un specialist recunoscut”

Ovidiu Ţentea, specialist recunoscut în domeniul istoriei antice şi arheologiei, este noul manager interimar al Muzeului Naţional de Istorie, după demiterea lui Ernest Oberländer-Târnoveanu în urma furtului pieselor de patrimoniu de la Assen.
Ovidiu Ţentea, în vârstă de 51 de ani, este cercetător ştiinţific gradul II în cadrul Secţiei Arheologie, un specialist recunoscut în domeniul istoriei antice şi arheologiei, cu o experienţă profesională de peste 25 de ani în cercetare, muzeografie şi management al patrimoniului cultural, potrivit anunțului făcut de muzeu pe pagina de Facebook.
A absolvit Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1997), unde şi-a obţinut licenţa, studiile aprofundate şi doctoratul în Istorie Antică şi Arheologie (2008). Ulterior, a urmat studii postdoctorale la Academia Română (2011-2013).
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Cariera profesională
În cariera profesională, Ovidiu Țentea a ocupat următoarele posturi:
• Cercetător ştiinţific grad II la Muzeul Naţional de Istorie a României (din 2003);
• cercetător ştiinţific asociat la Centrul de Studii Romane, Universitatea Babeş-Bolyai (din 2007);
• cadru didactic asociat la Universitatea Babeş-Bolyai (din 2023).
• muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.
Expertiză și competențe
Expertiza şi competenţele relevante sunt:
• arheolog expert, înscris în Registrul Arheologilor din România, expert în bunuri de patrimoniu mobil – Ministerul Culturii;
• coordonator şi responsabil ştiinţific al unor proiecte arheologice majore.
Are o experienţă vastă în cercetarea arheologică preventivă şi sistematică şi s-a implicat în elaborarea de documente legislative şi reglementări privind patrimoniul cultural.
A fost membru şi fost vicepreşedinte al Comisiei Naţionale Limes, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie şi membru al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.
Este autor şi co-autor a 5 volume ştiinţifice, editor şi co-editor a 10 volume ştiinţifice, autor a 100 de articole ştiinţifice şi peste 200 de conferinţe naţionale şi internaţionale. Ovidiu Ţentea s-a implicat în proiecte importante de cercetare la nivel naţional şi internaţional.
În plus, a fost curator al expoziţiei „Sarmizegetusa - Primul oraş al Daciei romane", contribuţii la organizarea expoziţiilor „România - Civilizaţii Suprapuse" şi "Dacia Augusti Provincia".