Opt state membre UE cer măsuri suplimentare pentru a consolida pregătirea împotriva ameninţărilor

Opt state membre ale Uniunii Europene au cerut, joi, într-o declaraţie comună, măsuri suplimentare pentru a consolida pregătirea în faţa ameninţărilor militare, hibride, teroriste şi infracţionale, transmite EFE.
Textul miniştrilor de interne, pregătire civilă şi rezilienţă din Belgia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda şi Suedia, care a fost difuzat de surse diplomatice, subliniază "urgenţa imediată" de a asigura o UE "pregătită şi rezilientă".
În declaraţie se arată că UE trebuie, "în mod individual şi colectiv, să adopte măsuri suplimentare" în faţa "ameninţărilor în creştere", printre care le menţionează pe cele militare, hibride, teroriste şi infracţionale.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Declaraţia mai menţionează, de asemenea, manipularea din exterior, interferenţa şi alte "întreruperi" cauzate de dezastre naturale sau provocate de om, "de asemenea în contextul evenimentelor geopolitice şi climatologice", şi subliniază necesitatea unei abordări care să implice "întreaga societate".
Crize transfrontaliere
Ţările semnatare recunosc că pregătirea şi rezilienţa sunt competenţe ale statelor membre, dar reamintesc că "crizele au devenit din ce în ce mai transfrontaliere şi intersectoriale" şi că complexitatea lor creşte, la fel ca şi nevoia unei acţiuni europene "coordonate".
"Ritmul acţiunilor noastre", spun semnatarii, "ar trebui să se alinieze cu urgenţa provocărilor pe care le avem în faţă".
Cele opt ţări subliniază că o consolidare a pregătirii şi a rezilienţei UE "necesită eforturi din partea statelor membre şi a instituţiilor europene" şi, în acest context, se angajează să consolideze acţiunile necesare.
Indică, în acest sens, că vor lucra pentru o abordare multidisciplinară coordonată, "dezvoltând şi implementând o agendă comună de coaliţie". Astfel, îşi vor concentra eforturile, spun ele, pe "împuternicirea cetăţenilor" ca esenţă a pregătirii şi a rezilienţei, printr-o abordare intersectorială, care abordează toate pericolele existente şi "reuneşte o gamă largă de instrumente destinate să avertizeze, să protejeze şi să ducă la conştientizare".
Evaluarea riscurilor: o prioritate pentru Uniunea Europeană
Vorbeşte, de asemenea, despre optimizarea şi integrarea "evaluării riscurilor şi a ameninţărilor" în vederea unei integrări într-o evaluare cuprinzătoare la nivel european, care să conducă la o "percepţie comună" şi la o pregătire mai bună.
În final, declaraţia se referă la necesitatea unei conştientizări a situaţiei şi a unei gestionări a crizelor în cadrul ţărilor membre şi la nivelul UE printr-un schimb mai mare de informaţii şi întărind instrumentele deja existente, precum Centrul de Coordonare a Răspunsului la Situaţii de Urgenţă al UE.