Ajutorul de deces - acte necesare. Care este diferența dintre ajutor de deces și ajutor de înmormântare

Ajutorul de deces reprezintă o sumă de bani pe care statul o oferă persoanei care dovedește că a at cheltuielile de înmormântare.
Această persoană poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele sau oricare altă persoană care se ocupă de funeralii și care poate face dovada ării cheltuielilor.
Diferența dintre ajutor de deces și ajutor de înmormântare
Ajutorul de deces și ajutorul de înmormântare fac referire la același eveniment: decesul unei persoane. Cu toate acestea, cele două provin din surse diferite.
Ajutorul de înmormântare
Ajutorul de înmormântare vine dintr-o clauză a contractului individual de muncă, unde este stabilită și valoarea acestui ajutor în cazul în care un angajat are un deces în familie. Legea definește membru al familiei:
• soțul sau soția
• copii proprii, copii adoptați, copii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate;
• părinții și bunicii oricăruia dintre soți.
Suma unui ajutor de înmormântare nu se impozitează. Această formă de sprijin financiar se acordă de către angajator din fonduri proprii pentru a acoperi costuri legate de înmormântare, însă valoarea acestui ajutor este stabilită de fiecare angajator și supusă respectării prevederilor contractului de muncă. De precizat este că ajutorul de înmormântare se poate cumula cu ajutorul de deces.
Ajutor de deces
Ajutorul de deces este o sumă fixă stabilită anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salariului mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Acest ajutor de deces este at din bugetul asigurărilor sociale de stat și se acordă la cerere, pe baza certificatului de deces. El revine persoanei care se ocupă de înmormântare și care poate face dovada ării cheltuielilor.
Legea spune că ajutorul de deces se achită în termen de trei zile lucrătoare de la solicitare de:
• angajator, în cazul decesului asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. I, II şi V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
• instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cazul decesului șomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
• casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. IV şi alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescripție de 3 ani, calculat de la data decesului.
Trebuie să știi că acordarea ajutorului de deces nu este condiționată de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.
Acte necesare pentru ajutorul de deces
Ajutorul de deces este solicitat de persoana fizică, în cazul decesului:
• asiguratului;
• pensionarului;
• unui membru de familie, neasigurat, al pensionarului, al asiguratului sau al persoanei aflate în timpul concediului pentru creşterea copilului,
Actele necesare, după caz, sunt:
· cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
· certificat de deces, în original și copie;
· act de identitate al solicitantului, în original şi copie;
· actele de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte calitatea de soţ/soţie, respectiv gradul de rudenie cu decedatul, în original şi copie, după caz;
· dovada că solicitantul a at cheltuielile ocazionate de deces, în original;
· adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii, în original, după caz;
· act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani, în original, după caz;
· dovada calităţii de asigurat în sistemul public de pensii, după caz;
· declarație olografă pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces că membrul de familie, la data decesului, nu era asigurat sau pensionar, după caz;
· procură specială, după caz;
· extras de cont, după caz.
Acte necesare pentru ajutorul de înmormântare
Ajutorul de înmormântare este reglementat de legea privind venitul minim garantat. Se acordă doar în cazul în care o persoană angajată are prevăzut în contractul individual de muncă această formă de sprijin financiar. Fiecare angajator poate stabili cuantumul sumei sau existența acestui sprijin.
Zile liber în caz de deces în familie
Conform Codului Muncii, angajații care se confruntă cu decesul unei persoane din familie, beneficiază de zile libere plătite, oferite fie de stat, fie de angajator. Aceste zile au rolul de a le oferi angajaților timpul necesar pentru a se ocupa de organizarea înmormântării.
Numărul zilelor libere plătite variază în funcție de gradul de rudenie al angajatului cu persoana decedată. Astfel, dacă angajatul pierde o rudă apropiată, precum un soț, un copil, un părinte sau un socru (rude de gradul I), va beneficia de trei zile libere.
În cazul unui deces al unei rude de gradul II, adică frați, surori sau bunici, angajatul va primi o zi liberă.
Codul Muncii prevede următoarele:
„În afara concediului de odihnă, salariații din istratia publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitatile bugetare au dreptul la zile de concediu platit, în cazul urmatoarelor evenimente familiale deosebite:
• căsătoria salariatului - 5 zile;
• nasterea sau căsătoria unui copil - 3 zile;
• decesul soțului sau al unei rude de până la gradul II a salariatului - 3 zile.
Concediul platit, prevăzut la în aceste situații, se acordă, la cererea solicitantului, de conducerea unității”.
Zilele libere plătite sunt reglementate prin lege, dar fiecare angajator poate decide să acorde zile suplimentare în funcție de politica internă a firmei sau de înțelegerea personală cu angajatul.
Printre obligațiile angajatului se numără și dovada decesului pentru a justifica zilele libere. Mai exact, după ce anunțarea situației la locul de muncă, va trebui să prezinți o copie a certificatului de deces care să ateste tragicul eveniment. Unele companii vor acorda mai multe zile libere pentru deces, pe lângă cele legale. Dacă se întâmplă să ai nevoie de mai mult de 3 zile, poți solicita ori zile libere din concediul de odihnă, ori zile libere fără plată, în funcție de politica pe care o are compania în care lucrezi.