Băutura al cărei consum crește de la an la an, iar producția scade. „Plăcerea vinovată” s-a scumpit anul acesta cu 30%
Bem din ce în ce mai multă cafea, iar această plăcere vinovată începe să coste serios. Dacă acum 10 ani consumul abia depășea 2 kilograme de persoană pe an, acum, am ajuns la 3.
Problema e că producţia a fost grav afectată de vreme în ţările producătoare, aşa că fermierii anunţă că prețul cafelei va tot crește.
Daniel prepară băuturi de mai bine de 20 de ani, iar în 2019 a devenit campion mondial ca degustător de cafea. În prezent locuieşte în Dublin, unde are şi o afacere.
Daniel Horbat, antreprenor: „Este o micro-roastery, condusă de mine și soția mea, unde ne focusăm simplu pe a pune fermierii pe hartă, să spunem povestea lor, să prăjim cafeaua cât de bine putem. Avem o selecţie de 38 de cafele, colaborăm cu fermieri din Rwanda, Brazilia, Columbia''.
Gabriel s-a mutat în 2017 în Bangkok, Thailanda, şi trăieşte şi el de pe urma cafelei.
Gabriel Carol, antreprenor: „Avem patru origini disponibile acum. Două sunt din două ferme diferite din Thailanda care cresc și sunt cultivate la o altitudine de 1.400 de metri. Colegul meu mai prepară alte două cafele, una din Etiopia și una din Columbia.”
Robotul barista
Pentru că au apărut extrem de multe afaceri în industria cafelei este loc mereu şi de idei noi. Iată-l la treabă pe acest robot.
Silviu Neagoe, ul unei cafenele: „Acest roboțel este companionul și ajutorul oricărui barista. Să ia și el o pauză, să nu prepare tot timpul. Limita este câtă cafea este în râşniţă, fără limită. Iar timpul de preparare pentru un cafe latte este sub 2 minute”
Consumul de cafea a crescut de la an la an, inclusiv în România. Intensă, la ibric, filtrată sau la espressor, cu lapte, cu zahăr sau fără, cum beau cunoscătorii, există câte o reţetă pentru fiecare.
„Am început să beau cu lapte și treptat espresso, pentru că e cea mai bună, ai nevoie să te țină în priză cât muncești” (...)
„Aș bea non stop, dar după aia sunt prea agitată” , mărturisesc doi clienți.
Mihai Panfil, organizatorul festivalului Coffeeast: „Principalele importuri sunt din Brazilia, după care Columbia și Etiopia. Suntem într-o direcție de a consuma cafea cât mai bună. În general prețul a crescut, dar cei care făceau calitate și cumpărau cafea de foarte bună calitate plăteau oricum extrapreț”.
Anul acesta preţul cafelei a atins un record la bursă. Plătim, în medie, cu 30% mai mult pentru o ceaşcă, iar fermierii brazilieni, care dau jumătate din producția globală, anunță o nouă scădere a recoltei, din cauza vremii.