Campingul, noul trend al vacanțelor în natură: România atrage tot mai mulți turiști cu prețuri mici și peisaje spectaculoase
Vacanța de 1 Mai înseamnă pentru mulți și startul excursiilor cu cortul ori rulota. Acest gen de turism s-a dezvoltat vertiginos în ultimii ani, astfel că acum avem aproximativ 400 de campinguri, în toate colțurile țării.
Prețul mediu al unei nopți petrecute într-un astfel de loc este de aproape 100 de lei, pentru două persoane. Iar sectorul se dovedește profitabil.
Acest camping cu tradiție din Cârța, județul Sibiu, a devenit un popas obligatoriu pentru cei care traversează țara.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Erik, turist din Olanda: „Ne-am făcut o hartă cu mai multe campinguri, am documentat-o online și vom sta în fiecare câteva nopți”.
Planul acestui turist din Olanda este bun, pentru că numărul campingurilor din țara noastră a crescut. Avem, acum, 375 funcționale, potrivit unei analize Termene.ro. Turiștii români au prins și ei gustul nopților petrecute în mijlocul naturii.
Turist: „Asta îmi place, să dorm în aer proaspăt, să mă trezesc în aer proaspăt și să scap de pereții ăia."
Manette Twilt, proprietara campingulu: „Oficial suntem trecuți la o stea, conform standardelor."
Cifra totală de afaceri a campingurilor din țară se ridică la aproape 12 milioane de euro, iar profitul la 3,5 milioane de euro. Câteva sute de societăți intenționează să pornească astfel de afaceri.
În Vama Buzăului, la o oră de Brașov, Alexandru a înființat un camping cu 10 parcele pentru rulote, pe malul unui iaz cu păstrăvi. 120 lei costă o noapte aici.
Turistă: „Avem toaletă, apă caldă, dușuri, condiții optime”.
Acum se modernizează.
Alexandru Marica, camping: „Am adăugat niște pontoane la foișoarele deja existente pentru rulotiști. Instalăm acum niște băi mari, spațioase, noi nouțe”.
Odată cu confortul, crește și prețul. România este una dintre țările europene cu cele mai ieftine campinguri, însă recuperează rapid decalajul. Anul acesta, costul mediu pentru două persoane și o parcelă pentru rulotă este de 18,87 de euro pe noapte. Mai scump cu aproape 10% față de anul trecut, arată un raport al portalului camping.info.
În același timp, suntem printre puținele state unde mai este posibil campatul fără plată, pe terenuri publice. De pildă aici, pe malul Dunării, în Dolj, se înșiră zeci de rulote. Oamenii spun că la final vor strânge toate gunoaiele și vor lăsă locul curat, însă nu întotdeauna se întâmplă așa.