Țara din Europa în care oamenii nu își mai permit să stea în orașele mari. Locuințele au atins prețuri astronomice
Germania se confruntă cu o criză a locuințelor. Autorizațiile de construcție se acordă în ritm greoi, prin urmare pe piață sunt puține case și apartamente noi de vânzare, iar prețurile sunt uriașe.
Chiar și familiile cu venituri frumoase întâmpină dificultăți în a cumpăra sau închiria o locuință în marile orașe. Mult mai accesibile sunt casele din orașe mici și din sate.
În localitatea din landul Hessa, un fost restaurant a fost transformat în trei apartamente care vor fi puse la vânzare. Lucrările de reconversie nu au durat foarte mult însă a fost nevoie de trei ani pentru obținerea autorizației de construire.
Thomas Reimann, CEO of Alea Hoch-und Tiefbau AG: „Trebuie să ne întoarcem la o etapă când puteam construi temeinic, cu mai puține restricții și reglementări și cu proceduri mai simple.”
Piața imobiliară din Germania e săracă în oferte. Din acest motiv, costă mult să închiriezi sau să cumperi, fie că vorbim despre imobile noi sau vechi.
Femeie: „N-aș putea, de pildă, să locuiesc în Köln, fiindcă nu mi-aș permite. Și țin să menționez că nu câștig puțin.”
Bărbat: „Până acum am locuit doar în orașe mai mici sau în sate, unde chiriile sunt mai mici decât în Köln, unde abia poți să-ți permiți un apartament minuscul.”
Bărbat: „În momentul de față ne căutăm o locuință. Este foarte greu să găsești ceva. Ajungi să cauți tot mai departe de oraș. E un proces de durată.”
Noul guvern condus de cancelarul conservator Friedrich Merz a promis că va pune capăt crizei locuințelor.
Friedrich Merz, cancelarul german: „Fiecare german care are un venit normal trebuie să-și poată permite o casă normală. E inacceptabil că acest lucru nu mai este posibil în multe orașe mari din Germania.”
Și fostul guvern condus de socialiști s-a angajat să construiască 400.000 de locuințe pe an. Această țintă nu a fost însă atinsă. Noul cancelar s-a ferit să înainteze cifre ori termene limită
Verena Hubertz, Ministru al Locuințelor, Dezvoltării Urbane și Construcțiilor din Germania: „Vrem să construim cât de mult posibil și, mai important, cât mai rapid, mai eficient și mai sustenabil.”
Autoritățile vor să simplifice birocrația și încurajează construirea unor locuințe cât mai simple. Germania se confruntă cu un deficit de jumătate de milion de locuințe