Fenomenul „dupe” are priză la tinerii din Generația Z. De ce este o nouă sursă de cumpărături la un preț rezonabil
Mai pragmatici decât predecesorii, tinerii din Generația Z au găsit o nouă sursă de cumpărături la un preț rezonabil.
Sunt produsele numite „dupe”, copii ale unor creații celebre în domeniul cosmeticelor, modei, și bijuteriilor.
Într-un magazin din Ploiești, vânzătoarea promovează parfumurile ieftine inspirate de creații celebre.
Fenomenul copierii a atins toate produsele care poartă mărci de prestigiu: cosmetice, articole vestimentare, poșete și bijuterii. Așa-numitele produse „dupe” sunt legale, pentru că nu se pretind a fi originalul, precum cele contrafăcute.
Raluca, cumpărătoare: „Originalele nu și le permite toată lumea, deci este mult mai accesibil ca și preț”.
Vânzarea de produse „dupe” a luat avânt, promovată pe TikTok. Zeci de influenceri le testează și își împărtășesc impresiile.
Dacă în trecut părea rușinos să porți o copie, astăzi, tinerii se mândresc cu asta. Spun că au găsit un raport calitate-preț satisfăcător.
Tânăr: „Nu-mi permit originalul, nu am, nu dispun de banii necesari, și atunci da, normal că o să cumpăr ceva care seamănă.”
71% dintre membrii generației Z spun că uneori daca nu întotdeauna cumpără copii mai ieftine ale unor produse de marcă - arată un sondaj realizat de Business Insider și YouGov. Fenomenul pune în dificultate mărcile celebre, care trebuie să-și justifice prețul.
Raluca Radu, specialist E-Commerce: „E vorba de capitalul de imagine, care e construit în timp, care implică o tradiție și niște cheltuieli de marketing și până la urma a purta un duplicat nu e același lucru cu a purta produsul respectiv. Practic nu avem valoarea aceasta a brandului”.
De asemenea, producătorii de produse „dupe” nu oferă garanții privind condițiile de producție, cum ar fi protecția mediului și a lucrătorilor.