Măsline – superalimentul cu multiple beneficii pentru sănătate. Ce tipuri de măsline sunt mai bune

Măslinele (Olea europaea) sunt un superaliment, fiind pline de beneficii pentru sănătate.
Pentru greci și romani, ele nu erau doar o sursă de hrană, ci și combustibilul care le aprindea lămpile și sprijinea economiile. Bucurându-se atât de forma lor întreagă, cât și de uleiul obținut prin presarea fructului, măslinele sunt un aliment esențial, apreciat în întreaga lume și lăudat pentru beneficiile lor pentru sănătate.
Ce sunt măslinele
Măslinele sunt fructe mici, ovale, care cresc pe copaci. Deși majoritatea nu le consideră fructe, ele sunt clasificate drept drupacee (sau fructe cu sâmbure) — precum piersicile, prunele, cireșele etc. Acestea sunt fructe cărnoase cu sâmburi tari care au o sămânță.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Există sute de varietăți de măsline, iar acestea pot fi procesate și vândute în diverse etape de coacere, de la verzi și crocante la coapte și negre.
Sănătoase și încărcate cu grăsimi bune și antioxidanți, măslinele și uleiul lor sunt un aliment de bază în dieta mediteraneană.
Nu există măsline proaspete, deoarece cele culese direct de pe copac sunt extrem de amare și de necomestibile.
Măslinele trebuie să fie conservate pentru a putea fi consumate. Aceste fructe antice sunt apreciate în întreaga lume ca gustări simple, caracteristici ale antipastelor elaborate și ale platourilor cu brânzeturi, dar și ca ingrediente rafinate în tot felul de preparate, de la salate de paste la pizza.

Tipuri de măsline și cum le recunoști
Cu atât de multe varietăți disponibile, poate fi greu să știi pe care să o alegi. Pentru a te ajuta, iată 12 dintre cele mai populare tipuri de măsline, caracteristicile lor și cum să le alegi.
Măsline Kalamata
Printre cele mai îndrăgite și populare măsline grecești, măslinele Kalamata sunt de culoare violet închis, aproape negre, cu o coajă lucioasă și încrețită și o formă care amintește de o migdală. Au un gust intens, fructat și ușor sărat. De obicei sunt conservate în oțet de ulei de măsline, pentru a oferi un gust bogat și afumat. Măslinele Kalamata sunt excelente în salate, pizza, tapenade și ca garnitură pentru diverse preparate.
Măsline Cerignola
Aceste măsline mari sunt recoltate în Cerignola, din regiunea Puglia, usturoi, brânză, capere și anșoa.
Măsline Niçoise
Măslinele sunt mici, cu carne fermă și un sâmbure mare în raport cu dimensiunea lor. Măslinele Niçoise sunt sărate și acrișoare, cu arome intense și amare și un miros plăcut de Franța. Pot fi adăugate și ca topping pe pizza sau gătite în sosuri.
Măsline Thassos
Denumite după insula grecească din Marea Egee de nord, unde sunt cultivate, măslinele Thassos sunt mici, negre și au o coajă foarte subțire. Lăsate pe copaci până în iarnă, ele sunt conservate natural la recoltare și au nevoie doar de o uscare pe un pat de sare grosieră, rezultând într-o măslină încrețită și suculentă, cu un gust minunat de blând. Intens fructate, aceste măsline se potrivesc ideal cu brânzeturi cu mucegai albastru și fructe de citrice proaspăt feliate, conform finedininglovers.
Măsline Nyons
Aceste măsline mici, aproape negre, sunt cultivate în și în jurul orașului frumos Nyons, din sudul Franței. Distincte prin sâmburii lor mari și gustul dulce de carne, măslinele Nyons au câștigat propriul AOC, sau Appellation d'Origine Contrôlée – sistemul z pentru desemnarea și controlul geografic și calității vinurilor și altor produse. Le poți mânca direct din borcan sau le poți folosi pentru a face tapenade. Sunt deosebit de delicioase când sunt stropite cu ulei de măsline provençal și ierburi aromatice, cum ar fi cimbru.
Măsline Picholine
Măslinii Picholine cresc în Maroc și în regiunile Rivierelor din Franța și Italia. Aceste măsline verzi, în formă de migdală, sunt incredibil de crocante și ferme, cu un gust de lămâie, untos și cu note de anason. Sunt plăcute estetic și suficient de elegante pentru a fi servite ca aperitive și pentru a îmbogăți tocănițele consistente.
Măsline Gaeta
Măslinele Gaeta sunt denumite după orașul Gaeta, situat la sud de Roma, și sunt renumite pentru gustul lor unic și delicios. Aceste măsline mici, de formă ovală, au carne de culoare violet închis și oferă o textură cărnoasă combinată cu o plăcută amestecătură de note acrișoare și sărate. Măslinele Gaeta sunt frecvent folosite în salate sau tocate.
Măsline Castelvetrano
Măslinele Castelvetrano, cunoscute și sub denumirea de Nocellara del Belice, sunt o delicatesă din Valle del Belice, Sicilia. Au un gust bogat, untos și o textură crocantă, cărnoasă. Sunt perfecte pentru a înfrumuseța salate, pizza și paste și pentru a adăuga un accent special platourilor de brânzeturi și mesei de mezeluri.
Măsline Manzanilla
Această măslină ovală din Sevilla, Spania, are o textură crocantă și un gust ușor afumat, asemănător cu migdalele. Măslinele Manzanilla sunt verzi, pline și cărnoase și sunt de obicei umplute cu pastă de pimiento pentru a crea celebra măslină umplută Manzanilla sau folosite ca garnitură în cocktailuri. Aceste măsline oferă o explozie de gust cu o ușoară sărată și sunt un aliment de bază al tapasurilor spaniole, asociate cu anșoa și brânză de lapte de oaie.
Măsline Alfonso
Măslinele Alfonso sunt cultivate în Chile. Sunt ovale, violet închis, suculente și cărnoase, cu un gust ușor acrișor. Este o varietate apreciată de obicei cu charcuterie și vinuri roșii corpolente.
Măsline Arbequina
Măslinele Arbequina sunt mici, dar cu un gust puternic. Aceste măsline rotunde din Spania sunt consumate de obicei ca măsline de masă. Mai mult decât atât, datorită conținutului lor ridicat de ulei, sunt presate pentru a obține unul dintre cele mai bune uleiuri de măsline din lume. Cu o culoare care variază de la roz pal la portocaliu închis, aceste comori aduc un plus de culoare platourilor de brânzeturi și tartinelor.
Măsline Beldi
Cultivate în Maroc, măslinele Beldi sunt o minune a naturii, apreciate pentru aroma și gustul lor inegalabile. Sunt mici și încrețite, cu o textură masticabilă. Se servesc în stilul marocan: în salate, tagine sau cu ulei de măsline bun și ardei iute.

Măslinele – beneficii nutriționale și proprietăți pentru sănătate
Măslinele vin în nuanțe variate de verde și negru, în funcție de momentul în care sunt recoltate – cele verzi sunt încă nepregătite, iar cele negre sunt complet coapte pe copac. Acest timp mai lung de coacere face ca măslinele negre să fie mai bogate în nutrienți, cu un conținut mai mare de grăsimi monoinsaturate și mai bogate în fibre, vitamina E și polifenoli protectori.
Ca urmare, măslinele negre par să aibă un efect antiinflamator mai mare, ceea ce studiile pe animale sugerează că ar putea ajuta la reducerea pierderii de os, conform bbcgoodfood.
Beneficiile pentru sănătate pot include:
1. Bogate în compuși vegetali protectori. Măslinele sunt bogate în compuși vegetali numiți polifenoli, care au proprietăți antioxidante eficiente. Efectele benefice ale acestor compuși includ reducerea riscului pentru mai multe boli cronice, cum ar fi ateroscleroza și cancerul.
2. Bogate în grăsimi benefice pentru inimă. Grăsimea predominantă din măsline este acidul gras monoinsaturat (MUFA), în special un tip numit acid oleic. Această grăsime a fost legată de mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației și susținerea sănătății inimii și a sistemului digestiv.
3. Bogate în vitamina E. Măslinele sunt o sursă utilă de vitamina E, care joacă un rol important în protejarea celulelor organismului de daune, ajutând la reducerea riscului pentru afecțiuni cronice precum ateroscleroza (îngustarea arterelor) și boala Parkinson.
4. Sunt antiinflamatorii. Unul dintre polifenolii din măsline se numește oleocantal. Acest compus pare să aibă aceeași activitate farmacologică ca și ibuprofenul, având efecte antiinflamatorii. Interesant este că această proprietate utilă a fost asociată cu schimbări pozitive la persoanele cu artrită reumatoidă.
Cum să consumi măsline cu moderație
Măslinele pot avea și unele efecte secundare dacă sunt consumate în exces. Deși aceste efecte pot fi diminuate prin utilizarea corectă alături de o dietă echilibrată, cunoașterea lor este esențială.
Măslinele sunt, în general, foarte sănătoase și nu prezintă riscuri pentru sănătate. Totuși, consumul necorespunzător poate duce la probleme de sănătate.
Iată câteva riscuri comune asociate cu consumul de măsline:
Măslinele conservate conțin o cantitate mare de sodiu. O dietă continuă cu exces de sodiu poate provoca balonare. În plus, nivelurile mari de sodiu pot cauza probleme grave de sănătate în organism. Măslinele conțin, de asemenea, multe grăsimi. Deși acestea sunt grăsimi bune și colesterol bun, consumul excesiv le poate face responsabile pentru creșterea în greutate necontrolată.
Alergiile la măsline sunt, în general, rare. Totuși, măslinii conțin mult polen care se poate lipi uneori de suprafața măslinelor și poate provoca probleme alergice. De asemenea, pot agrava orice alergii preexistente la unele persoane. Totuși, acest lucru poate fi evitat prin consumul de măsline procesate.
Unele simptome comune sunt:
• Oboseală
• Gură uscată
• Gât iritat
• Mâncărimi
Măslinele conțin HDL de proastă calitate (cunoscut și sub denumirea de colesterol bun). Totuși, cantitatea de HDL în organism nu este esențială. Este important modul în care HDL-ul funcționează eficient în organism. Rolul său este să transporte colesterolul din corp către ficat. Prin urmare, HDL-ul de proastă calitate nu poate funcționa eficient. Ca urmare, măslinele pot afecta negativ funcționarea colesterolului dacă sunt consumate în exces.
Există o posibilitate mică ca măslinele să conțină urme de bor, sulf, staniu și litiu. Consumul excesiv de metale grele poate fi dăunător sănătății și poate crește riscul de a dezvolta cancer. Totuși, nivelul acestor metale în măsline este, de obicei, mult sub limita fatală. Prin urmare, acest fruct nu prezintă pericole. Totuși, consumul excesiv pe termen lung poate avea efecte negative.

Cum se îngrijește arborele de măslin în ghiveci
Majoritatea oamenilor consideră plantele în ghiveci ca fiind niște plante decorative pentru interior. Însă un arbore de măslin este cel mai fericit în aer liber și se bucură de aer proaspăt cât mai mult posibil pe tot parcursul anului.
Măslinii nu cresc bine în interior și vor pierde rapid frunzele dacă nu primesc suficientă lumină solară. Prin urmare, atunci când vremea se încălzește în timpul verii, este timpul să-i scoți afară sau pe balcon.
Alege cu grijă locația, deoarece aceasta va avea un impact semnificativ asupra stării de bine a arborelui tău de măslin. Fie în grădină, fie pe balcon sau terasă, asigură-te că plasezi arborele de măslin într-un loc însorit, dar fără curenți de aer puternici.
De asemenea, amintește-ți să rotești ghiveciul regulat, astfel încât toate ramurile să primească suficientă soare. Arborele de măslin are nevoie de protecție în timpul iernii, dar nu trebuie păstrat într-o casă prea călduroasă, deoarece o anumită expunere la frig este importantă pentru dezvoltarea normală a arborelui.
Tipul de sol folosit pentru un măslin în ghiveci este, de asemenea, important pentru dezvoltarea sănătoasă. Măslinii în ghiveci au nevoie de un sol permeabil, bine structurat.
Măslinele în bucătărie – rețete rapide și delicioase
Măslinele sunt delicioase, indiferent de varietate. Fie că le consumi ca aperitiv sau alături de o omletă, de un sandviș, de salată de vinete sau în salate, pe pizza ori ca pastă de întins pe pâine, ele pot fi introduse ușor în orice dietă. Dacă vrei să mănânci mai multe măsline, dar nu știi cum să o faci, iată câteva idei:
Paste picante cu roșii și măsline - Ia un sos de paste gata făcut la borcan și îmbunătățește-l cu măsline negre, capere și fileuri de anșoa tocate. Amestecă cu paste linguine și presară busuioc tocat deasupra. Desigur, nu uita de parmezan.
Dip sărat rapid - Creează o pastă de măsline rapidă tocând fin măslinele fără sâmburi și puțin usturoi. Procesează într-un robot de bucătărie sau blender până devine un amestec fin, asezonează, apoi adaugă ulei de măsline pentru a subția și zeamă de lămâie după gust. Servește-l cu felii de baghetă prăjită sau focaccia.
Bruschete crocante - Pentru o porție delicioasă de bruschete de vară, zdrobește măsline negre și rucola, stropeste cu ulei și asezonează. Poți adăuga fâșii de parmezan pe deasupra sau poți înlocui roșiile cherry cu roșii uscate în Ueli.
Mâncare cu măsline și pui - Fă o marinadă cu măsline feliate, oțet balsamic, ulei de măsline și condimente. Masează pulpele de pui și lasă-le 15 minute în acest amestec. Pune-le într-o tavă de cuptor cu sferturi de lămâie și frunze de rozmarin. Coace la 190°C/ventilator timp de 20 de minute. Întoarce-le și coace-le încă 15 minute sau până se gătesc complet. Servește cu lămâile și sucurile stropite deasupra. Fă și o salată proaspătă sau un piure de cartofi pentru o masă completă.
Salată mediteraneană - Fă o salată rapidă cu e frunze de salată verde amestecate cu un dressing ușor. Adaugă cuburi de feta, măsline și roșii uscate. Servește cu focaccia sau alt tip de pâine de țară.
Roșii umplute - Pentru o gustare ușoară sau un prânz rapid, umple roșii scobite cu orez gătit răcit, aromatizat cu usturoi tocat, măsline verzi feliate, roșii tocate, zeamă de lămâie și ierburi tocate, precum pătrunjel plat.
Sos de măsline - Taie și toacă măslinele, adaugă-le la maioneza de casă gata făcută, asezonează și adaugă un strop de zeamă de lămâie. Amestecă bine înainte de a o folosi în sandvișuri, wrap-uri sau shaorma de casă.
Pizza rapidă - Ia câteva felii de pâine, așează-le într-o tavă pe care ai pus foaie de copt. Adaugă sos de roșii de la borcan, măsline, porumb, ceapă roșie și orice carne ai: piept de pui, șuncă, salam. Adaugă mozarella din belșug și coace până ce brânza s-a topit. Ai obținut o pizza rapidă delicioasă.
Diferența dintre măslinele verzi și cele negre
Măslinele verzi și cele negre sunt același fruct; măslinele negre sunt pur și simplu lăsate mai mult timp în copac pentru a se coace, moment în care își schimbă culoarea în violet-închis sau negru. Exact cum ardeii roșii, verzi, galbeni și portocalii provin toți de la aceeași plantă, dar sunt culeși în diferite stadii de maturare.
Unele măsline negre, precum soiul Hojiblanca, sunt culese cât încă sunt verzi și apoi transformate în negre în timpul procesului de conservare, folosind leșie, apă oxigenată și un stabilizator numit gluconat feros pentru fixarea culorii.
Măslinele negre procesate nu sunt la fel de nutritive și nici nu au o aromă la fel de complexă ca măslinele negre naturale, precum cele Kalamata, dar producția lor industrială le face mai ieftine.
Măslinele , precum cele în stil Alexandria sau Conservolia verzi, sunt de obicei doar conservate în saramură și ambalate nepasteurizate în ulei.