Diferențele dintre Omega 3, 6 și Omega 9 și de ce uleiul de măsline e mai sănătos decât cel de floarea soarelui
Uleiul de floarea-soarelui și cel de măsline conțin același număr de calorii la 100 de mililitri. Omega 9, însă, găsim doar în uleiul de măsline.
Salata cu verdețuri și crudități, frunze de toate culorile sau roșii și castraveți să fie nelipsită de la orice masă, dacă vrem să mâncăm sănătos! Dar ce ulei folosim? De floarea-soarelui sau de măsline? Omega 6 sau Omega 9? Ambele sunt grăsimi vegetale, însă structura și efectele lor diferă semnificativ. Uleiul de măsline conține 75% grăsimi mononesaturate Omega 9, 10% grăsimi polinesaturate Omega 6 și 15% grăsimi saturate. Uleiul de floarea-soarelui are 25% Omega 9, 62% Omega 6 și 13% grăsimi saturate.
Toți acizii grași din familia Omega au efecte benefice pentru sănătate, scad riscul de hipertensiune și boli cardiovasculare, reduc nivelul de colesterol și trigliceride din sânge. Spre deosebire de Omega 6, Omega 9 are un avantaj suplimentar: crește sensibilitatea la insulină și nivelul de HDL colesterol, adică fracția cu efect protector. O dietă vegetariană, din care sunt eliminate grăsimile saturate, are efect benefic pe profilul lipidic - scade colesterolul total și fracția LDL. Însă numai dieta bogată în Omega 9 duce la creșterea nivelului de HDL colesterol.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Găsim Omega 9 în măsline și uleiul de măsline, avocado, oleaginoase (nuci, caju, fistic, migdale), arahide și uleiul de arahide. La Omega 6, sursa de bază sunt semințele și uleiul de floarea-soarelui, uleiul de soia și de porumb, semințele de dovleac și de susan. Aportul zilnic de grăsimi nu trebuie să depășească 30% din aportul total de calorii, iar repartiția se face astfel: jumătate grăsimi să fie mononesaturate Omega 9, un sfert polinesaturate Omega 3 și Omega 6, iar ultimul sfert să fie acoperit de grăsimile saturate.
Uleiul de măsline protejează vasele de sânge
Cine este Omega 9? Face parte din familia acizilor grași, însă, spre deosebire de Omega 3 și Omega 6, nu este esențial, poate fi produs în organism. Omega 3 și Omega 6 sunt grăsimi polinesaturate, lichide la temperatura obișnuită, în timp ce Omega 9 este o grăsime mononesaturată, cu consistență vâscoasă. Componentul principal din Omega 9 este acidul oleic, iar sursa alimentară este uleiul de măsline.
Când a devenit Omega 9 celebru? În anii '70 a fost publicat un studiu desfășurat în șapte țări care acopereau tot globul, de la Statele Unite la Finlanda, Grecia și Japonia. S-a constatat că populația din bazinul mediteranean are o incidență scăzută a bolilor cardiovasculare, în ciuda unui consum ridicat de grăsimi. Se pare că aportul mare de Omega 9 are acest efect protector. De atunci, uleiul de măsline a fost pus pe un piedestal, iar dieta mediteraneană a devenit un ideal din punct de vedere alimentar.
Din păcate, alimentația noastră conține din belșug ulei de floarea-soarelui, adică Omega 6 cu efect proinflamator. Obiectivul ar fi reducerea consumului de ulei de floarea-soarelui și creșterea consumului de ulei de măsline. Însă atenție la cantitate, nu mai mult de 3-5 linguri/zi. Indiferent că este de măsline sau de floarea-soarelui, fiecare lingură de ulei are 100 de calorii. Așadar, salata verde fără limite, uleiul… cu măsură!