Febra simulărilor. Realitatea tristă a educației românești: cu câți ani în urmă sunt elevii de la țară față de cei de la oraș
Peste câteva zile, încep simulările examenelor naționale pentru 300.000 de elevi din anii terminali. Iar înscrierile la bacalaureat se deschid la jumătatea lunii decembrie.
În premieră, probele orale se vor ține la începutul anului viitor, așadar- spun profesorii- elevii ar trebui să se pregătească deja.
Între timp, s-a încheiat un program de monitorizare al Ministerului Educației, care arată că elevii din rural sunt cu 3 ani în urmă ca nivel de educație față de cei din urban.
Cristina Bida, profesor de română: ”Simulare la Limba română. Toată lumea e prezentă, toată lumea are act de identitate și ceva de scris de culoare albastră”.
Instrumentul de scris al unui viitor candidat suferă vizibil efectele stresului.
”- E elicopter ăsta!
-Zici că sunt...
-Elice, da”.
Brusc, i se termină și caietul.
”Scrie și pe copertă, mă!”.
Între timp, colegii au umplut deja tabla de exerciții pentru bacalaureat.
”Începi și tu cu x compus cu y, te rugăm! Dar mai repede, că ești pe timpul meu”.
Unii sunt realiști.
”Nu sunt pregătită cum trebuie, nu fac toate cele trei subiecte, dar 7-8 tot iau”.
Silviu Bălănescu, profesor de matematică: ”La a XII-a, până nu vine prima simulare, nu ne apucăm serios de treabă. De asta încercăm să le dăm o simulare în ianuarie, ca să îi urnim”.
În Capitală nu sunt organizate simulări regionale, cum sunt în județe. Așadar, ține de fiecare director să pregătească aceste sesiuni de antrenament pentru examene.
”Elevii noștri nu își permit să facă meditații private”
Până în martie, când Ministerul Educației va face simulările naționale, atât pentru bac, cât și pentru evaluarea celor de a opta, unele școli vor da 2-3 asemenea teste. Altele, nici măcar unul. Profesorii au parcurs 90% din materia de examen.
Însă șansele de a lua note mari depind de tot ce au învățat copiii în ultimii 3 ani și jumătate. Iar elevii din medii sărace trebuie ajutați să recupereze, mai ales că rapoartele arată că un copil de 18 ani din rural este cu 3 ani în urma unuia din rural, ca nivel de pregătire. În plus, pentru bacalaureat probele orale se țin cu 5 luni mai devreme.
Prof. Cornelia Toader, director: ”Au o perioadă mai scurtă în care li se predă. Elevii noștri nu își permit să facă meditații private”.
O școală de periferie a câștigat un proiect cu bani europeni ca să dubleze orele pentru materiile de examen.
Liviu Pavel, directorul Școlii 136: ”Noi am cuprins încă două ore de matematică și pentru clasele a VIII-a”.
Îmbunătățirea notelor scade și riscul ca elevul să chiulească și să părăsească școala, înainte să-și încheie studiile. Anul trecut, rata abandonului școlar a fost în România de 16%, comparativ cu ținta UE, de 9%. Discrepanțele dintre orașe și sate sunt uriașe - 3% dintre elevii din orașe părăsesc școala, și peste un sfert din rural.