Lovitură a Parchetului European în România. Patru români sunt acuzați de o fraudă 1,7 milioane de euro

Patru persoane și două societăți comerciale sunt anchetate de Parchetul European din Iași pentru fraudă de 1,73 milioane euro în domeniul subvențiilor într-un proiect de irigații.
Ancheta a vizat o cooperativă agricolă care a obținut finanțare pentru două proiecte de modernizare a sistemelor de irigații, în valoare de 1,73 milioane euro, aproximativ 8,6 milioane de lei.
Cu toate acestea, potrivit procurorilor europeni, procedura de achiziții publice pentru selectarea unei societăți care să execute proiectele a fost manipulată, pentru a avantaja o societate prestabilită, deținută de soția managerului de facto al cooperativei.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Ancheta a dezvăluit un conflict de interese în finanțarea celor două proiecte. Managerul de facto al cooperativei care a primit fondurile era căsătorit cu reprezentantul societății care a câștigat contractul. În plus, o persoană care a prezidat comitetul de evaluare a ofertelor cooperativei lucra în același timp ca contabil pentru societatea ofertantă.
Procurorii au pus sechestru pe șase terenuri de jumătate de milion de euro
„În încercarea de a induce în eroare Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din România (AFIR), reprezentanții legali ai cooperativei și ai societății selectate au prezentat documente false, susținând în mod fals că nu există niciun conflict de interese. În plus, reprezentanții cooperativei au solicitat și au obținut de la AFIR rambursarea cheltuielilor contractanților, prin prezentarea mai multor ordine de plată false, susținând că au plătit deja contractanții”, explică procurorii de la Parchetul European.
Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE și eventualele cheltuieli judiciare, EPPO a confiscat șase terenuri, în valoare de aproximativ 500.000 EUR, și a înghețat conturile bancare deținute de suspecți.