Un român și o firmă, trimiși în judecată de Parchetul European într-un dosar de fraudare a fondurilor UE pentru Delta Dunării

Parchetul European (EPPO) anunţă, joi, că a formulat o acuzaţie la Tribunalul Bucureşti împotriva unui cetăţean român şi a unei societăţi comerciale, pentru fraudă în legătură cu un proiect de dezvoltare a Deltei Dunării, cofinanţat de UE.
Prejudiciul din fonduri europene şi naţionale este estimat la aproape 700.000 de euro.
”În cauză este vorba despre un proiect de extindere a activităţilor unei societăţi active în domeniul transportului de mărfuri pentru a include şi servicii de construcţii, prin achiziţionarea de utilaje grele, cofinanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, care sprijină dezvoltarea Deltei Dunării”, a transmis Parchetul European, joi, într-un comunicat de presă.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Potrivit procurorilor, contribuţia UE şi contribuţia naţională la proiect au reprezentat 70,95% din totalul costurilor eligibile.
”Pentru a primi contribuţia UE, beneficiarul a trebuit să certifice că dispune de resurse financiare pentru propria contribuţie la proiect. Cu toate acestea, potrivit anchetei, inculpatul, acţionând în interesul şi în numele societăţii, a utilizat în mod intenţionat documente şi declaraţii falsificate, inclusiv un extras de cont falsificat, care atestau că societatea avea capacitatea financiară necesară pentru punerea în aplicare a proiectului”, se mai arată în comunicatul de presă.
În acest fel, se consideră că societatea a obţinut în mod ilegal aproximativ 593.000 euro din fonduri europene şi aproximativ 104.000 de euro din bugetul naţional.
În timpul anchetei, au fost confiscate bunuri imobile şi echipamente grele, pentru a compensa prejudiciul estimat.
Dacă va fi găsit vinovat, inculpatul riscă între trei şi 10 ani şi jumătate de închisoare.