Mai mulți jurnaliști reclamă că au fost filați de DNA Iași: ”N-am știut cine sunt cei care ne urmăresc”. Reacția instituției

Mai mulţi jurnalişti reclamă, luni, că au fost urmăriţi şi supravegheaţi de către DNA Iaşi. Timp de mai multe luni au observat că sunt urmăriţi pe stradă şi au aflat ulterior că le-au fost ascultate telefoanele.
Se întreabă dacă nu cumva au avut microfoane şi în locuinţe, în timp ce plângerile unor jurnalişti din Iaşi care au fost ameninţaţi nu au fost anchetate.
Jurnaliştii Luiza Vasiliu şi Victor Ilie reclamă, luni, că au fost urmăriţi pe stradă de către DNA Iaşi.
”Recunosc că mi-a fost frică. N-am ştiut cine sunt indivizii care ne urmăresc pe stradă.
Lucram cu Victor Ilie la un material despre fraţii Tate şi am bănuit că ar putea fi ei sau prietenii lor din crima organizată. Deşi, ne tot gândeam, dacă ăia au să-ţi zică ceva, îţi zic, nu stau să te fileze când te duci să-ţi iei copilul de la grădiniţă. Abia jumătate de an mai târziu am aflat că DNA Iaşi deschisese un dosar în urma unui undercover pe care-l făcuse Victor. Şi puseseră şase agenţi pe urmele noastre”, a scris, luni, pe Facebook, Luiza Vasiliu.
Aceasta reaminteşte că undercover-ul nu e o infracţiune, ci o metodă de documentare, şi nu ar trebui să ducă la supravegherea jurnaliştilor.
„De la mânjit maşina cu fecale la supravegheri abuzive şi ameninţat copiii”
”Ne-au urmărit pe stradă câteva zile, i-au ascultat lui Victor conversaţiile la telefon timp de două luni. Deşi ştiau că suntem jurnalişti, nu traficanţi de grâne, şi ar fi trebuit să se oprească, pentru c-avem şi noi dreptul la viaţă privată, dar mai ales la protecţia surselor”, mai scrie Luiza Vasiliu.
Aceasta reclamă şi lipsa de transparenţă: ”M-a făcut să mă întreb dacă nu cumva am avut microfoane şi-acasă, dacă nu cumva au abuzat şi mai mult de supraveghere. Ideea că nişte străini intră pe ascuns în viaţa ta e oribilă. Te face să te simţi umilit, călcat în picioare”.
Aceasta afirmă că ulterior a aflat că nu au fost singurii: ”Instituţiile legii din Iaşi servesc mai degrabă conducătorilor locali şi celor care ameninţă jurnaliştii cu moartea. Am vorbit cu Tudor Leahu şi Rares Neamțu de la 7 IASI şi Gabriel Gachi de la Reporteris.ro, care au păţit-o mult, mult mai rău decât noi. De la mânjit maşina cu fecale la supravegheri abuzive şi ameninţat copiii. Cei care i-au ameninţat cu moartea nu au plătit niciodată”.
Reacția DNA după acuzațiile jurnaliștilor
După ce mai mulți jurnaliști au susținut că au fost filați de DNA Iași, instituția a emis un comunicat de presă în care explicat faptul că a început un dosar penal ca urmare a unui denunț formulat de Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași, care a reclamat faptul că a fost at telefonic de o persoană necunoscută care s-ar fi prezentat ca fiind „un prieten de-al unor prieteni” de-ai denunțătorului și care i-ar fi cerut să se întâlnească pentru a discuta anumite aspecte privind procedura de import din Ucraina.
Procurorii susțin că au dispus începerea filajului și interceptărilor în acest dosar, măsurile fiind aprobate de instanță. În cele din urmă, probele adunate au demonstrat că persoana vizată era un jurnalist care „realiza o anchetă jurnalistică pentru a aduce la cunoștința cetățenilor informații pe care le-a considerat de interes public privind atitudinea unor funcționari din cadrul instituțiilor statului atunci când li se oferă foloase necuvenite”.
Reacția completă a DNA Iași:
Ca urmare a unor informații vehiculate în mass media, potrivit cărora „un jurnalist de investigații a fost filat și interceptat de DNA”, Biroul de Informare și Relații Publice facem următoarele precizări:
Dosarul penal s-a înregistrat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul Teritorial Iași la data de 20 februarie 2023, ca urmare a denunțuluiformulat de directorul executiv la acel moment, al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași, care a reclamat faptul că a fost at telefonic de o persoană necunoscută care s-ar fi prezentat ca fiind „un prieten de-al unor prieteni” de-ai denunțătorului și care i-ar fi cerut să se întâlnească pentru a discuta anumite aspecte privind procedura de import din Ucraina.
În esență, potrivit denunțului formulat, persoana necunoscută ar fi urmărit ca directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași să determine subordonații să-și încalce atribuțiile de serviciu, în schimbul unor sume de bani.
Pentru lămurirea obiectului cauzei și în vederea stabilirii situației de fapt, procurorii anticorupție au dispus și solicitat ulterior măsuri de supraveghere tehnică, solicitare ce a fost încuviințată de către instanță, în intervalul 08.03.2023 – 24.04.2023. În datele de 08.03.2023 și 09.03.2024 au fost puse în executare măsurile de supraveghere audio-video privind persoanele vizate.
În urma cercetărilor efectuate în cauză, inclusiv prin exploatarea rezultatelor măsurilor de supraveghere tehnică ce au fost autorizate de către instanța competentă, nu au reieșit probe care să conducă la formularea unei acuzații cu privire la o persoană, nefiind obținute date sau indicii suplimentare în legătură cu eventuala implicare în săvârșirea vreunei infracțiuni a persoanei vizate de denunț.
Ulterior, după analizarea tuturor probelor istrate în cauză, a rezultat că persoana respectivă, identificată ca fiind jurnalistul în cauză, ar fi acționat în acest sens cu intenția de a realiza o anchetă jurnalistică pentru a aduce la cunoștința cetățenilor informații pe care le-a considerat de interes public privind atitudinea unor funcționari din cadrul instituțiilor statului atunci când li se oferă foloase necuvenite.
Totodată, din actele dosarului a rezultat că presupusa intenție a directorului D.S.V.S.A. Iași de a determina subordonații să-și încalce atribuțiile de serviciu, în schimbul unor sume de bani, nu a existat în realitate, acesta fiind și cel care a denunțat presupusele fapte organelor de urmărire penală.
Astfel, la data de 21 septembrie 2023, procurorii anticorupție din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus clasarea dosarului penal în baza art. 16 alin. (1) lit. b) din Codul de procedură penală (fapta nu a fost comisă cu forma de vinovăție prevăzută de lege).
Măsurile de supraveghere tehnică, dispuse conform Codului de procedură penală, au fost comunicate oficial jurnalistului respectiv la data de 20 septembrie 2023, în concordanță cu art. 145 din C.P.P.
Direcția Națională Anticorupție reiterează faptul că își desfășoară activitatea cu respectarea strictă a cadrului legal și a tuturor garanțiilor procesual penale prevăzute în Constituție și legi.
Totodată, Direcția Națională Anticorupție reafirmă convingerea că investigațiile jurnalistice au un rol esențial în identificarea faptelor de corupție, presa reprezentând un sprijin real și constant pentru activitatea instituției prin contribuția semnificativă la credibilitatea anchetelor penale.