Aderarea la Schengen, anunțată ca sigură de Ciolacu, este pusă sub semnul întrebării. De data aceasta Olanda s-ar putea opune
Aderarea României la spațiul Schengen, anunțată ca sigură, de premierul Marcel Ciolacu pentru 1 ianuarie este pusă sub semnul întrebării.
Surse politice sugerează că Olanda ar ezita să mai susțină acest pas exact în momentul în care Austria pare să ne acorde sprijin.
Vineri la Budapesta are loc o întâlnire între miniștrii de interne din România, Bulgaria, Austria, și Ungaria, la care va participa și premierul Ciolacu.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Aderarea României la Schengen depinde de mai multe decizii cheie. Primul pas are loc vineri la Budapesta unde miniștrii de interne mai sus menționați se reunesc pentru a discuta această problemă.
Ungaria găzduiește întâlnirea în calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene. Premierul Ciolacu va fi și el prezent pentru o întrevedere cu omologul său Viktor Orban.
În Parlamentul European premierul a declarat că România și Bulgaria negociază ultimele detalii ale unui document prin care Austria ar urma să își oficializeze sprijinul pentru aderarea deplină a celor două țări la Schengen.
Totuși chiar dacă Austria își declară susținerea, Bulgaria mai așteaptă și decizia parlamentului olandez care va vota la începutul lunii decembrie. Tendința generală este de a ne susține doar că luptele policite înterne din Olanda care vizează oprirea migrației ne-ar putea afecta deși îndeplinim toate condițiile, țara noastră ar fi o victimă colaterală.