Experții militari cred că retragerea soldaților americani de pe flancul estic ar putea alarma aliații din NATO
Până la 10.000 de militari americani ar putea fi retrași de pe flancul estic al NATO, inclusiv din România. Informația a fost dezvăluită de jurnaliști din Statele Unite, care citează planuri avansate analizate acum de oficialii de la Pentagon.
Dacă aceste evaluări vor deveni realitate vor duce la șubrezirea Alianței Nord-Atlantice în fața amenințării rusești, cred experții militari.
Aproximativ 80.000 de militari americani ar fi dislocați acum peste tot în Europa, în diverse țări. Cei mai mulți se află în Germania, Italia, Marea Britanie și Polonia. Cifrele variază pentru că soldații americani sunt într-o continuă rotație, așa că la un moment dat pot fi mai mulți, iar într-un alt moment, mai puțini.
Dintre aceștia, aproximativ 20.000 au fost trimiși de președintele Joe Biden pentru întărirea flancului estic al NATO ca răspuns la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei. Ei au fost dislocați majoritatea în țările de la granița NATO, cei mai mulți în Polonia și în România.
Noua istrație de la Casa Albă se gândește acum să retragă aproape jumătate dintre aceștia, ceea ce ar duce la o slăbire substanțială a capacității de descurajare a alianței.
În România, au venit acum 3 ani aproximativ 1.000 de militari americani care s-au alăturat celor 700-800 care se aflau deja la noi. Prin urmare, dacă planurile de retragere ar fi puse în aplicare, vom reveni la situația de dinaintea războiului din Ucraina, când aveam câteva sute de soldați din Statele Unite.
Ilie Bolojan, despre retragerea trupelor americane: ”Nu există nicio chestiune care să arate că SUA ar fi luat o decizie”
General (r) Virgil Bălăceanu: ”Ar însemna sigur o slăbire a prezenței NATO pe granița de est, ar fi un pas înainte față de precondițiile pe care le pune Putin, nu, Putin ar putea să invoce, dacă americanii s-au retras de pe granița de est, de ce mai continuați să fiți prezenți cu grupurile de luptă pe granița de est, este vorba de cele 8 grupuri de luptă care au fost înființate după 2014, după 2022”.
Specialiștii mai atrag atenția că această mișcare ar putea alarma aliații din NATO și l-ar încuraja și mai tare pe Vladimir Putin. Nu este clar deocamdată dacă aceste planuri ar afecta și construcția bazei de la Mihail Kogălniceanu, care ar trebui să devină cea mai mare bază NATO din Europa de Est. Autoritățile române spun că până acum nu au existat discuții oficiale despre o eventuală retragere americană.
Ilie Bolojan: ”În discuția pe care secretarul de stat Rubio a avut-o cu miniștri de Externe la ultima întâlnire din Europa a fost reafirmat încă o dată angajamentul SUA de a continua toate proiectele care țin de NATO și deci nu există nicio chestiune care să arate că Statele Unite ar fi luat o decizie, în afară de știri care sunt doar pe surse, legată de o dezangajare pe flancul de est”.
Noua istrație de la Casa Albă a spus de mai multe ori răspicat că își dorește ca aliații europeni să-și asume mai multă responsabilitate pentru propria apărare.