Care sunt medicamentele cel mai des cumpărate de români fără rețetă, după cele pentru răceală și alergii
După răceli sau alergii, cel mai des ne deranjează problemele gastroenterologice. Cel puțin asta arată topul vânzărilor de medicamente care nu necesită rețetă.
În ultimii doi ani locul anal-gezicelor în clasament a fost luat de pastilele pentru stomac. O explicație ar fi alimentația nepotrivită, obezitatea, dar și nivelul de stres, spun medicii.
De la un mic disconfort până la dureri profunde, senzația de arsuri ori reflux gastro-esofagian, problemele digestive sunt tot mai prezente în viața noastră. Mulți dintre cei afectați caută soluții în farmacii unde cer medicamente fără rețetă.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Fată: „De la stilul ăsta alimentar, numai fast-food, nu avem timp să ne gătim prea mult.”
Fată: „De la stres, probabil pentru că scriu licența anul ăsta.”
Dacă în 2022 medicamentele pentru dureri gastrointestinale se clasau pe locul 3 în topul vânzărilor, anul trecut au mai urcat un loc și sunt cumpărate imediat după pastilele pentru răceală sau alergii.
Ioana Mătescu, reprezentant Colegiul Farmaciștilor din Cluj: „De câțiva ani încoace am observat o creștere. Apare hiperaciditatea din ce în ce mai mult, probabil și datorită alimentației, stresului, cu asta ne confruntăm noi cel mai frecvent, apoi afecțiunile legate de intestin, constipație.”
Atunci când nu avem o prescripție medicală, farmacistii încearcă să afle cât mai multe detalii despre durerea de stomac, astfel încât să primim medicamente care să acționeze exact împotriva problemei pe care o avem.
Totuși, dacă durerea persistă, e recomandat să ajungem și în cabinetul unui medic specialist.
Dr. Cristina Niculescu, medic gastroenterolog: „Mâncăm pe grabă, nu mestecăm bine, înghițim prea mult și atunci pot apărea dureri de stomac. Alteori mâncăm alimente prea acide ori prea picante.”
Dr. Mădălina Gorgan, medic gastroenterolog Spitalul Municipal Aiud: „Pacienții tineri sunt o nouă categorie de pacienți care vin în cabinetul de gastroenterologie. Vin pacienți care au plecat de la simplă gastrită, vin la noi cu un tratament efectuat pentru o lună, două luni și de fapt noi descoperim că au ulcere sau probleme mult mai grave.”
Potrivit Euromonitor, românii au cheltuit în ultimii doi ani peste două milioane de lei doar pe medicamente destinate problemelor gastrointestinale.