Din momentul aderării la UE salariul mediu net al românilor a crescut exploziv, dar nu toți au beneficiat la fel - Studiu
Acum 20 de ani România semna Tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Aderarea s-a concretizat doi ani mai târziu, iar de atunci, și până acum economia noastră aproape că s-a triplat.
La fel și veniturile medii, ale românilor. S-a redus și diferența, dintre salariile mari și cele mici, dar tot mai avem mult de recuperat.
În 2007, anul în care am intrat în Uniunea Europeană, 71% dintre angajați câștigau sub salariul mediu de atunci. Adică mai puțin de 312 euro net.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Situația nu este foarte diferită nici acum. 67% dintre salariați au venituri sub nivelul mediu de 1.045 euro. Deși salariile medii s-au triplat în această perioadă, inegalitățile nu s-au redus prea mult.
Nu vorbim doar despre salarii, ci și despre pensii, indemnizații și ajutoare, toți banii care intră într-o casă. 20% din populația cu cele mai mari venituri câștigă acum de 4,6 ori mai mult decât cei 20% cu cele mai mici venituri. Cu 18 ani în urmă, un român avut câștiga de 8 ori mai mult decât altul modest.
Statele care sunt într-o situație similară
Totuși, viteza de reducere a inegalităților e încă lentă, spun economiștii. Suntem la mijlocul ierarhiei europene, aproape de Germania. Cel mai prost la acest capitol stă Bulgaria. Italia și Spania nu au nici ele o situație prea grozavă. În Cehia, în schimb, inegalitatea e cea mai redusă.
Profesorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care au realizat studiul, spun că deși salariile medii s-au triplat, creșterea nu e resimțită de toți românii la fel, din cauza inegalităților.
Liviu Decean, lect. univ. dr. FSEGA, UBB Cluj-Napoca: În continuare există aceste disparități, sigur ele sunt date de țesutul economic - de ce se întâmplă pe piața forței de muncă, diferențele de salarizare dintre anumite domenii, de exemplu IT, contractele cu companii din afară fac ca aceste venituri să fie mai mari în această zona și diferențe mari față de alte sectoare, dar aceste diferențe se atenuează încet, încet. Ele vor continua să existe. Creșterile veniturilor au fost erodate și de inflație, România s-a confruntat cu inflație ridicată.
Salariile mai mari au dus la un consum mai mare, care a alimentat ani la rând creșterea economică. De la aderare și până acum, Produsul Intern Brut a crescut de aproape trei ori. Iar față de 2000, creșterea a fost de 9 ori.