Ce este brandingul și de ce e important pentru companii. Sfaturi pentru antreprenori
Construirea unui brand este importantă pentru orice afacere și poate ajuta inclusiv la creșterea vânzărilor. Este, însă, un proces de durată, care se bazează pe o strategie.
“Brandul este rezultanta percepțiilor, așteptărilor și reacțiilor pe care o companie le generează în legătură cu promisiunile și acțiunile sale”, spune Anca Rarău, consultant branding și marketing Brandocracy, la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.
Anca Rarău: “Ideea este să găsești un loc în mintea consumatorului, în mintea clientului, în mintea partenerilor de afaceri, și atunci trebuie să știi cum să-l comunici. (…)
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
O firmă nu livrează doar servicii sau produse, ci mai ales experiențe. Brandurile bune, valoroase, au capacitatea de a educa, de a genera trenduri comportamentale. Iar clienții se uită foarte mult la cum se comportă brandul, ce valori are, cu cine se asociază, inclusiv ce tipuri de proiecte sociale sau culturale susține. Publicul a devenit mult mai sofisticat în ultimii ani.”
Care sunt etapele în construirea unui brand
“Clientul percepe brandul ca o persoană. Prima dată îți atrage atenția fiindcă deja comunică ceva sau l-ai văzut undeva. După care te interesează, îți stârnește atenția, dacă e cazul, apoi asculți mesajele, vezi ce zice, îl asculți, îl înțelegi și apoi îl încerci, îl cumperi. (…) Într-un final, dacă îți place foarte mult și brandul acesta ți-a dat experiența la care te aștepți, atunci ești ambasador, vorbești despre el.”
Pe de altă parte, “Vreau să fiu antreprenor”, proiectul Romanian Business Leaders, arată că aproape o treime dintre tinerii din Generația Z sunt interesați de business.
Anca Rarău: “Sunt foarte antreprenoriali tinerii noștri, și asta ne bucură pentru că avem pe mâna cui să lăsăm țara. Ei își doresc să-și deschidă o afacere. Ideea este că se și interesează ce înseamnă asta, ce provocări sunt, care sunt beneficiile, dar care sunt și obstacolele. Și asta e mult mai interesant decât a vrea, că în primul rând este curiozitatea, research-ul pe care îl faci și apoi curajul să începi.”