Comisia Europeană propune noi măsuri pentru protecția minorilor în mediul online. ANCOM răspunde pentru România

Comisia Europeană a lansat recent în consultare publică o serie de orientări destinate platformelor online accesibile minorilor, cu scopul de a asigura un nivel ridicat de protecție a acestora în spațiul digital.
Inițiativa exclude microîntreprinderile și întreprinderile mici din sfera de aplicare, centrându-se pe marile rețele.
"Orientările adoptă aceeaşi abordare bazată pe riscuri care stă la baza Regulamentului privind serviciile digitale, recunoscând că diferite platforme online prezintă niveluri variate de risc pentru minori. Acest lucru asigură că platformele îşi pot adapta măsurile la serviciile lor specifice, evitând restricţii nejustificate asupra drepturilor copiilor la participare, informare şi libertate de exprimare," precizează Autoritatea Națională pentru istrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) într-un comunicat oficial.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Printre măsurile recomandate se numără implementarea unor sisteme de verificare a vârstei pentru limitarea accesului la conținut inadecvat, configurarea implicită a conturilor minorilor ca fiind private și ajustarea algoritmilor de recomandare pentru a evita promovarea conținutului potențial dăunător.
Comisia Europeană dezvoltă în paralel o aplicație de verificare a vârstei care "va proteja viața privată a utilizatorilor și va funcționa ca o soluție temporară până la lansarea oficială a Portofelului Digital European, prevăzută pentru sfârșitul anului 2026," menționează sursa citată. O versiune beta a acestei aplicații open-source este deja disponibilă pe platforma GitHub.
Consultarea publică este deschisă până pe 10 iunie 2025, iar "toți actorii interesați - copii, părinți, autorități naționale, furnizori de servicii intermediare și experți - sunt invitați să contribuie cu puncte de vedere și recomandări," subliniază ANCOM.
În România, ANCOM, în calitatea sa de coordonator al serviciilor digitale, va verifica implementarea acestor măsuri de către platformele online stabilite pe teritoriul țării. De asemenea, autoritatea acordă statutul de "notificator de încredere" entităților specializate în identificarea conținutului ilegal online, primul certificat fiind acordat Organizației Salvați Copiii, în domeniul "Fapte care privesc minorii".
"Unul dintre programele cu tradiție ale Organizației Salvați Copiii este programul de siguranță a copiilor în mediul online Ora de Net, în cadrul căruia a dezvoltat și linia de raportare esc_ABUZ, singurul punct de civil pentru raportarea materialelor online de abuz asupra minorilor găzduite pe serverele din România," se arată în comunicatul ANCOM.