Trupele germane încep prima desfășurare permanentă în străinătate de la al Doilea Război Mondial

Cancelarul german a vizitat Lituania pentru a marca prima desfășurare permanentă de trupe în străinătate a Germaniei de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
El a făcut apel la aliați să își intensifice considerabil eforturile pentru a consolida apărarea Europei în fața unei Rusii ostile, scrie The Guardian.
Într-o ceremonie la care au fost fluturate steaguri lituaniene, germane și ucrainene, Friedrich Merz și ministrul său al apărării, Boris Pistorius, au participat la lansarea oficială a unei brigăzi blindate destinată apărării flancului estic al NATO.
Noua unitate de luptă grea, Brigada 45 tancuri, va include 4.800 de soldați germani și 200 de civili. Aceasta a fost anunțată ca reacție la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022 și ar trebui să atingă capacitatea operațională deplină până în 2027.
„Împreună cu partenerii noștri, suntem hotărâți să apărăm teritoriul alianței împotriva oricărei agresiuni. Securitatea aliaților noștri baltici este și securitatea noastră”, a declarat Merz.
Această desfășurare, fără precedent pentru Bundeswehr (armata germană), are ca scop consolidarea apărării Lituaniei și a celorlalte republici baltice, Estonia și Letonia – foste state sovietice devenite membre NATO și UE – care se tem de un posibil atac din partea Rusiei.
Într-o conferință de presă susținută la Vilnius alături de președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, Merz a afirmat că „revizionismul agresiv al Rusiei”, care urmărește redesenarea hărții Europei, generează riscuri majore de securitate pentru întreg continentul, nu doar pentru Ucraina.
Merz, primul cancelar german care a servit în Bundeswehr, a declarat:
„Susținem cu fermitate Ucraina, dar suntem alături și ca europeni uniți și, ori de câte ori este posibil, acționăm în echipă cu Statele Unite.”
În perspectiva summitului NATO de luna viitoare de la Haga, Merz a subliniat că alianța trebuie să „consolideze durabil capacitățile de apărare europene, iar industria noastră de apărare trebuie să-și extindă capacitățile – să producă mai mult pentru Europa și în Europa”.
Nausėda a mulțumit Germaniei pentru sprijinul oferit prin această nouă unitate de luptă, formată la cererea Lituaniei, țară cu 2,9 milioane de locuitori care se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad și cu Belarusul aliat al Moscovei.
„Înțelegem amenințarea și credem că o putem înfrunta alături de aliații noștri”, a declarat liderul lituanian, adăugând că Lituania intenționează să atingă obiectivul NATO de alocare a 5% din PIB pentru apărare până anul viitor.
Merz a spus că Germania, în calitate de cea mai mare economie a Europei, va atinge același prag până în 2032, pe baza unei alocări de 3,5% din PIB pentru achiziții militare și 1,5% pentru infrastructură relevantă din punct de vedere militar, inclusiv drumuri, poduri și porturi.