Deshumare istorica. Ce se va intampla cu ramasitele lui Constantin Brancoveanu, la 300 de ani de cand a fost decapitat
Moastele lui Constantin Brancoveanu vor fi scoase din cripta lacasului in care voievodul roman si-a gasit odihna vesnica, la 300 de ani distanta de cand a fost decapitat.
Se va intampla pe 21 mai. Ramasitele pamantesti ale domnitorului martir vor fi asezate apoi intr-o racla maiestuoasa si vor ramane in biserica pe care chiar el a ctitorit-o.
A fost cel mai tulburator sacrificiu din istoria noastra. Captiv la Constantinopole, Constantin Brancoveanu a privit cum ginerele si cei patru fii ai sai au fost decapitati. N-a renuntat nici el, si nu si-a lasat fiul cel mic, de 12 ani, sa renunte la credinta crestina.
Preot dr. Emil Caramizaru, parohul Bisericii Sfantul Gheorghe: "Si-a jertfit viata sa, a celor 4 copii si a sfetnicului Ianache pentru invatatura mantuitorului Isus si pentru tara sa."
Trupul martirului a fost aruncat de calaii turci in mare. A fost insa recuperat de crestini, iar cativa ani mai tarziu doamna Maria Brancoveanu i-a adus ramasitele in tara. Le-a inhumat intr-o cripta, chiar in biserica Sfantul Gheorghe Nou din Capitala, ctitorita de sotul ei. In 1992, Constantin Brancoveanu a fost recunoscut de Biserica Ortodoxa Romana ca sfant martir.
Deshumarea osemintelor despre care se presupunea ca erau ale lui Constantin Brancoveanu s-a facut in 1932. Procedurile au fost coordonate de istoricul Nicolae Iorga, iar doi reputati medici legisti au facut expertiza antropologica, evident, cu mijloacele de atunci.
Au gasit o vertebra cervicala retezata, semn al decapitarii. Si au confirmat ca era vorba despre domnul Brancoveanu. Peste o luna nu se vor face alte analize. Documentele intocmite atunci raman valabile si deja este vorba despre moaste venerate in Biserica Ortodoxa."
Preot dr. Emil Caramizaru, parohul Bisericii Sfantul Gheorghe: "Se va face deschiderea mormantului ctitoricesc si scoaterea sfintelor moaste. Ele trebuie asezate dupa cuviinta intr-o racla la care se lucreaza acum, la un baldachin deosebit care va fi asezat deasupra raclei. Se va face o procesiune de la Catedrala Patriarhala la Biserica ctitorita de sfantul martir Constantin Brancoveanu."
A fost aleasa ziua de 21 mai deoarece, exact cu 80 de ani in urma, in acea zi a avut loc prima procesiune care a fost urmata de depunerea oaselor in cripta Bisericii Sfantul Gheorghe nou.
Ceremonia, la care a participat atunci si familia regala, a fost condusa de primul patriarh roman, Miron Cristea.