Documentarul „Tovarășu'”, lecție de istorie pentru tineri. Poate fi urmărit, vineri, la PRO TV și oricând pe VOYO
Documentarul "Tovarășu' - facerea, gloria și desfacerea unui dictator", realizat de John Florescu, a fost proiectat, marți seară, în prezența a sute de tineri.
Cele trei episoade dezvăluie secretele unuia dintre cei mai controversați dictatori. Primul poate fi urmărit și la PRO TV, pe 20 decembrie, la miezul nopții. Al doilea și al treilea episod vor fi difuzate pe 21 și 22 decembrie, la aceeași oră.
Documentarul "Tovarășu - facerea, gloria și desfacerea unui dictator" spune povestea celui care a reușit să ajungă cel mai puternic om din România. Cele trei episoade prezintă gloria, declinul, dar și viața personală a lui Nicolae Ceaușescu dincolo de scena politică.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
John Florescu – producătorul filmului: „Noi spunem povestea lui Ceaușescu ca persoană. De când s-a născut, la Scornicești, până când a murit, în urmă cu 35 de ani, pe 25 decembrie. Nu vrem nici să-l ridicăm, nici să-l doborâm, încercăm doar să spunem o poveste”.
Producția lui John Florescu vine cu interviuri în premieră, realizate inclusiv in Londra, Paris si New York. Au fost de acord sa vorbească foști oficiali, membri ai familiei, dar și unii dintre cei care au suferit în timpul regimului.
Dan Draghicescu, producătorul asociat al documentarului: „O să descoperiți în documentarul "Tovarășu'" devoalări făcute și de către americani și de către anturajul lui Ceaușescu și de către partea sovietică. Cercetarea a fost făcută mai bine de doi ani. Este un proiect de interes, cum spuneam, pentru tinerele generații, care să nu uite și să nu repete greșelile din trecut”.
Imaginile folosite vin sa completeze atmosfera acelor vremuri.
Mircea Lăcătuș, editorul documentarului: „Problema cu Ceaușescu a fost, în acest film, că imaginile cu el, înainte de a ajunge la putere erau foarte puține. Mai erau și imagini căzute la montaj și am ajuns să folosesc acele imagini în mod special, pentru că ele arătau o altfel de imagine a tovarășului, o imagine mai puțin cosmetizată, cu gesturi de om simplu”.
Producătorii își propun ca în 2025 documentarul să fie inclus în Turneul Național de Educație Istorică. Dar poate fi urmărit și pe VOYO.