CCR respinge o sesizare privind refuzul Meta de a pune în executare deciziile BEC

Curtea Constituțională a României a dezbătut miercuri o sesizare referitoare la refuzul companiei Meta Platforms de a implementa deciziile Biroului Electoral Central (BEC) privind conținutul politic de pe platformele sale.
UPDATE Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins sesizarea.
Comunicatul CCR:
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
„În ședința din data de 21 mai 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere sesizarea privind refuzul Meta Platforms Ireland de a pune în executare Deciziile Biroului Electoral Central.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins sesizarea formulată de domnul A.C.S.
Hotărârea este definitivă şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
-------------------------
Meta Platforms, gigantul american care deține și istrează Facebook, Instagram, Threads și WhatsApp, se află în centrul unei dispute legale după ce a contestat în instanță măsurile impuse de autoritățile electorale românești, transmite Agerpres.
În contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, BEC a ordonat eliminarea mai multor materiale publicitare politice din mediul online, considerând că acestea încălcau prevederile legislației electorale în vigoare.
Biroul Electoral Central a decis înlăturarea a numeroase materiale publicitare politice din online, pe motiv că încalcă prevederile legale, arată documentele aflate la baza sesizării.
Ca reacție, compania americană a inițiat zeci de procese în instanțele din București, contestând legitimitatea deciziilor emise de Biroul Electoral Central. Aceste acțiuni legale se află în prezent pe rolul instanțelor din Capitală, în așteptarea unor soluții judiciare.