Fostul premier Florin Cîțu: Majorarea taxelor aduce recesiune. Trebuie tăiat de la cheltuieli

Fostul premier, Florin Cîțu, a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook, un mesaj cu privire la o posibilă campanie de promovare a majorării TVA de la 19% la 24%.
Cîțu susține că există o strategie de comunicare care urmărește justificarea unei astfel de măsuri, dar subliniază că aceasta nu ar fi susținută de realitatea economică.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
„Au început să apară opiniile de susținere pentru o creștere a TVA de la 19% la 24%. Întâi apar economiștii care lucrează pentru instituțiile statului. După care apar câțiva ‘antreprenori’. Urmează opinii de la BNR, Consiliul Fiscal etc. TOATE vor susține ‘cu argumente’ că doar o creștere de TVA (ca să nu crească alte taxe, răul cel mai mic) ne poate salva acum”, a scris Cîțu.
Fostul ministru de Finanțe consideră că este vorba despre „o campanie masivă bine plătită și coordonată” cu două direcții principale de comunicare:
„1. Nu avem ce face. Trebuie să creștem taxele. 2. Cel mai simplu este să creștem TVA.”
În opinia sa, această direcție de politică fiscală nu este justificată în actualul context economic.
El aduce mai multe argumente împotriva unei eventuale creșteri de taxe:
„1. Revenirea economiei durează mai mult și este mai dureroasă. Vezi revenirea economiei după creșterea taxelor în 2010 și revenirea economiei în 2021 după reducerea taxelor. În ambele cazuri era nevoie de reducerea deficitului.”
De asemenea, Cîțu face trimitere la analize internaționale:
„Există munți de studii care arată că reducerea deficitului prin creșterea taxelor duce la recesiune. Studiile sunt făcute pe țările din OECD.”
În ceea ce privește TVA-ul, fostul premier consideră că o astfel de măsură ar fi justificată doar într-un context economic diferit: „Creșterea TVA ar putea să fie o soluție temporară (...) doar atunci când economia crește peste potențial. Astăzi economia crește cu mult sub potențial și estimările BNR arată că o să rămână acolo mult timp.”
Cîțu pledează în schimb pentru reducerea cheltuielilor bugetare ca soluție pentru ajustarea deficitului: „Tot studiile arată că reducerea cheltuielilor are un impact negativ mai mic asupra dinamicii PIB. Am putea evita recesiunea.”
În finalul mesajului, el susține că România are capacitatea de a-și reduce deficitul bugetar fără a crește taxele: „Vă garantez că România poate să reducă deficitul bugetar FĂRĂ SĂ CREASCĂ TAXE. Din contra, putem să reducem taxele și deficitul.”
Cine este Florin Cîțu
Parcurs politic și mandate importante în funcții-cheie ale statului
Florin-Vasile Cîțu, născut la 1 aprilie 1972 în Râmnicu Vâlcea, este economist și politician român, actualmente senator al circumscripției București.
A deținut funcția de prim-ministru al României în perioada 23 decembrie 2020 – 25 noiembrie 2021, fiind cel de-al 69-lea premier al țării. Anterior, a fost ministru al Finanțelor Publice în guvernele Ludovic Orban I și II. Ulterior, a fost ales președinte al Partidului Național Liberal (PNL), între 25 septembrie 2021 și 2 aprilie 2022, și a condus Senatul României din 23 noiembrie 2021 până la 29 iunie 2022.
Mandatul său ca prim-ministru s-a desfășurat în contextul celui de-al doilea an al pandemiei de COVID-19.
În această perioadă s-au înregistrat dificultăți în campania de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, au avut loc creșteri ale prețurilor la alimente și s-a declanșat o criză energetică.
De asemenea, guvernarea a fost marcată de tensiuni în coaliția de guvernare cu Uniunea Salvați România și de competiția internă din PNL pentru conducerea partidului.
Pe 5 octombrie 2021, Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură adoptate cu 281 de voturi.
Ulterior, acesta a fost ales președinte al Senatului României, cu sprijinul coaliției de guvernare. La 2 aprilie 2022, Florin Cîțu a demisionat din funcția de președinte al PNL, fiind succedat de Nicolae Ciucă.