Francisc, „Papa Săracilor”, cel care a reformat Biserica catolică. A deschis-o pentru migranți și minorități sexuale
De-a lungul vieții sale, prin angajamentele și stilul de viață ascetic, cel supranumit „Papa săracilor” a rămas fidel rădăcinilor sale modeste. Moderat și deschis dialogului, Francisc s-a străduit să promoveze mila față de nevoiași și marginalizați.
Pontificatul său a fost marcat de eforturi de reformă, poziționări sociale curajoase, dar și tensiuni în ierarhia catolică. În mandatul Papei Francisc a fost aprobat documentul de acceptare a binecuvântării cuplurilor homosexuale, pe care însă mulți episcopi nu l-au acceptat. Pentru conservatorii Bisericii Catolice, Papa Francisc a fost prea liberal, iar pentru progresiști prea prudent.
Papa Francisc, 13 martie 2013: „Frați și surori, bună seara!”
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Pe 13 martie 2013, cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio a devenit un papă al premierelor istorice: primul papă iezuit, cel dintâi suveran pontif care vine din afara Europei în ultimii 1.300 de ani și primul care își alege numele după Sfântul Francisc din Assisi, care, în veacul al XIII-lea, și-a dedicat viața ajutorării celor săraci, predicând simplitate și smerenie.
„Cardinalii au mers până la capătul pământului pentru a mă găsi", glumea cel de-al 266-lea papă din istorie.
Născut în Argentina în urmă cu 88 de ani, a fost unul dintre cei cinci copii ai unei familii modeste de imigranți italieni. A făcut studii de chimie și filosofie, dar până la urmă a ales calea Bisericii. Ajuns cel mai înalt prelat al Argentinei, a renunțat la limuzina cu șofer și la somptuoasa reședință a episcopilor din Buenos Aires. Prefera să locuiască într-o casă simplă, își gătea singur și folosea transportul în comun. Mare amator de operă și tango, prelatul argentinian a fost er înfocat al clubului de fotbal Buenos Aires San Lorenzo, de altfel botezat "Sfinții" pentru că fusese fondat de un preot.
Încă de la preluarea mandatului de suveran pontif, Francisc și-a îndreptat atenția cu precădere asupra a ceea ce el însuși a numit ”periferiile”, adică oamenii marginalizați și excluși din societate.
Papa Francisc: „Cei înfometați, cei însetați, străinii, cei goi, cei bolnavi, cei întemnițați.”
Protejarea planetei în suferință și soarta migranților au fost, de asemenea, cauze importante pentru pontiful argentinian. A lansat, de altfel, o pledoarie în favoarea migranților și de pe peluza Casei Albe, în perioada mandatului lui Barack Obama.
Papa Francisc: „Ca fiu al unei familii de imigranți, sunt fericit să fiu oaspete în această țară care a fost clădită de familii de imigranți.”
A abordat teme tabu
De la începutul pontificatului, Papa Francisc și-a arătat deschiderea și dorința de abordare a unor teme tabu în Biserica Catolică, precum abuzurile sexuale comise de preoți.
Papa Francisc: „Mă frământă și mă îndurerează faptul că unii preoți și episcopi au batjocorit nevinovăția copiilor și propria vocație preoțească. (...) Este mai grav decât o josnicie. Este un sacrilegiu, pentru că acești băieți și fete au avut încredere în preoții respectivi să-i aducă aproape de Dumnezeu.”
Papa Francisc: „Dacă în Biserică apare chiar și un singur caz de abuz, care reprezintă în sine o atrocitate, acesta va fi tratat cu maximă seriozitate. În furia îndreptățită a oamenilor, Biserica vede reflectată mânia lui Dumnezeu. (...)”
În 2019, Papa a abolit regulile de secretizare ale Vaticanului pentru cazurile de abuz sexual și a pus în aplicare noi reguli care au impus eparhiilor să raporteze abuzurile și mușamalizările. Și totuși, criticii lui spun că reforma ar fi rămas la stadiul de bune intenții.
John Allen, analist la Vatican: „S-a întâlnit cu victime, și-a exprimat durerea sufletească și hotărârea de a îndrepta lucrurile, dar multe victime spun că aceste vorbe nu au fost urmate și de fapte concrete.”
Papa Francisc a încercat să reformeze și finanțele Vaticanului, făcând sistemul mai transparent. În 2021, a lansat ceea ce unii descriu drept cea mai ambițioasă încercare de reformă a Bisericii Catolice din ultimii 60 de ani. Timp de doi ani, fiecare parohie catolică din lume a fost consultată cu privire la direcția viitoare a Bisericii.
În 2023, Pontiful a anunțat că le va permite pentru prima dată femeilor să voteze la o întâlnire a episcopilor catolici, o premieră istorică. În același an, Papa a declarat că Biserica este deschisă tuturor, inclusiv membrilor comunității gay, pe care are datoria de a-i însoți pe calea spiritualității.
Papa Francisc: „Dacă cineva este homosexual și îl caută pe Dumnezeu și are bunăvoință, cine sunt eu să-l judec?” Cu toții suntem copiii Domnului. Dumnezeu ne iubește așa cum suntem. A fi homosexual nu este o crimă. „Dar e un păcat”, zic unii. Păi da, dar să facem diferența între păcat și crimă. Tot un păcat este și să nu ai îngăduință față de celălalt, ce ziceți?”
Remarcabil este și că, nu de puține ori, Papa i-a îndemnat pe credincioși să caute răspunsuri la oamenii de știință.
Papa Francisc: „Răsfirați-vă, nu stați îngrămădiți ca să evităm să ne îmbolnăvim.”
Când pandemia de coronavirus a lovit planeta, în martie 2020, imaginea Papei binecuvântând omenirea dintr-o Piață a Sfântul Petru pustie a devenit un simbol puternic al acelui moment dificil.