Vaticanul este în doliu. Care sunt pașii tradiționali pentru alegerea succesorului Papei Francisc

Odată cu decesul Papei Francisc, anunțat luni de Vatican, Biserica Romano-Catolică a inițiat ritualurile tradiționale care marchează sfârșitul unei papalități și deschid calea pentru alegerea unui nou Suveran Pontif.
Aceste proceduri sunt reglementate de constituția apostolică Universi Dominici Gregis, promulgată de Papa Ioan Paul al II-lea în 1996 și revizuită ulterior de Papa Benedict al XVI-lea în 2007 și 2013.
În perioada cunoscută sub numele de sede vacante (scaunul gol), cardinalul camerlengo, în prezent Kevin Farrell, preia conducerea afacerilor curente ale Bisericii.
El confirmă oficial decesul papei și, împreună cu trei cardinali electori sub 80 de ani, decide momentul în care trupul neînsuflețit va fi expus în Bazilica Sfântul Petru pentru omagiile publice.
Totodată, se asigură că „Inelul Pescarului” și sigiliul papal sunt distruse pentru a preveni orice utilizare ulterioară. Reședința personală a papei este sigilată, iar conducerea departamentelor Vaticanului demisionează până la numirea unui nou papă.
Ritualurile de doliu se întind pe o perioadă de nouă zile, iar funeraliile sunt programate între a patra și a șasea zi de la deces.
Papa Francisc a solicitat ca înmormântarea sa să aibă loc în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, într-un sicriu simplu din lemn, fără expunerea tradițională pe catafalc în Bazilica Sfântul Petru.
Conclavul pentru alegerea noului papă este așteptat să înceapă la aproximativ o lună după înmormântare.
Cardinalii sub 80 de ani se vor reuni în Capela Sixtină pentru a vota în secret, fiecare scrutin fiind semnalat prin fum: negru pentru un vot fără rezultat și alb pentru alegerea unui nou papă.