Instabilitatea politică a înghețat piața forței de muncă. Angajatorii sunt mai prudenți și așteaptă măsurile noului guvern
Incertitudinile de pe scena politică au produs efecte și pe piața muncii din țara noastră. În primele trei luni ale anului, companiile și-au restrâns bugetele și au avut mai puține oferte de angajare.
Numărul locurilor de muncă neocupate a scăzut, semn că antreprenorii sunt mai precauți. Iar majorările salariale nu vor trece de 7% în acest an. Printre cei mai bine plătiți angajați, rămân și anul acesta cei care lucrează la stat, potrivit datelor de la Statistică.
De la agricultură, industria prelucrătoare, construcții sau restaurante până la învățământ și sănătate, în primele trei luni pe piață au fost scoase în jur de 32 de mii de locuri de muncă, în scădere față de iarna trecută ori de aceeași perioadă a anului trecut.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Sorin Faur, specialist Resurse Umane: Este un an un pic atipic, perioada de instabilitate politică din prima parte a anului a făcut ca mulți angajatori să ducă o politică mai degrabă de prudență, să fie atenți și să nu se grăbească să scoată la concurs locuri de muncă neștiind ce se va întâmpla. Piața a fost înghetată din acest punct de vedere, anumite companii au preferat să aștepte și să clarifice situația în plan politic.
Sectoarele unde s-au înghețat angajările
Cu costuri mai mari generate de prețurile la energie, o materie primă mai scumpă, dar și fluctuații ale cursului valutar, companiile și-au restrâns bugetele. Așa că nu au mai lansat pe piață proiecte ambițioase care să conducă la formarea unor echipe mari de angajați.
Cele mai puține locuri de muncă sunt in industria prelucrătoare, unde numărul posturilor a scăzut cu peste 2 mii față de anul trecut.
Angajări mai puține s-au făcut și în sănătate și asistență socială și în distribuția apei și salubritate. La polul opus, este nevoie de specialiști în activități științifice și tehnice, dar și în sectorul bugetar pentru cei care vor să lucreze în istrație publică sau învățământ.
Sezonul estival va aduce mai multe locuri de muncă pentru sectorul HoReCa, în timp ce restul companiilor vor face mici schimbări din toamnă. Cât despre majorări salariale - nu vor fi mai mari de 5 - 7 procente, spun specialiștii.
Creșteri mai mari au avut loc în comerț, distribuție, curierat - odată cu majorarea salariului minim.
Gabriela Batîr, senior Manager PWC România: Dacă este să ne uităm la proiectele mari, e clar că organizațiile se concentrează pe două direcții principale - companiile vor pune accent pe proiectele de eficientizare, automatizare, ca să își optimizeze operațiunile și să își reducă costurile , iar în ceea ce privește - cred că se va pune accent pe transparență salarială.
Mai darnic cu salariații a fost statul român după ce anul trecut, Guvernul a mărit lefurile mai multor categorii de bugetari. Potrivit datelor de la Statistică, la stat salariul mediu net ajunge la aproape 5.900 de lei, cu 10% mai mult față de privat.