Cu cât ar fi fost plătiți tâlharii olandezi ca să fure tezaurul dacic de la Muzeul Drents
Furtul coifului de la Coțofenești și al celor trei brățări dacice din Muzeul Drents din Țările de Jos ar fi fost comandat din România.
Este noua ipoteză în anchetă, iar jurnaliștii olandezi susțin că jaful din ianuarie a fost comis de o grupare infracțională olandeză, la cererea unui interlop român.
Jurnaliștii de la RTL spun că au făcut o documentare minuțioasă, că au stat de vorbă cu membri ai lumii interlope olandeze, dar și cu surse apropiate de anchetă.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Așa au aflat, spun ei, că acest furt – atât de controversat, dar și atât de păgubos pentru cultura românească – ar fi fost comandat de un infractor major din România.
Și asta pentru că, afirmă aceleași surse olandeze, acesta ar fi încercat să ticluiească un plan pentru a-și asigura lui liniștea, pe de o parte, și pentru a încerca să ofere la schimb informații despre recuperarea coifului și a celor trei brățări, ceea ce l-ar fi făcut să solicite, în primul rând, o reducere a pedepsei pe care o riscă și, mai ales, achitarea – fără însă ca sursele cu pricina să pomenească despre identitatea infractorului și, mai ales, despre dosarul sau anchetele care îl vizează.
Tot din aceeași documentare, spun jurnaliștii de la RTL, ar fi reieșit faptul că furtul din ianuarie ar fi fost pus la cale de membri ai unei grupări de motocicliști, constituită într-o închisoare olandeză în urmă cu cinci ani.
Din rândurile celor care au fost membri ai celebrei și controversate grupări de motocicliști Hells Angels, declarată ilegală în Țările de Jos, aceștia i-ar fi racolat pe hoți cu promisiunea că le vor da câte 15.000 de euro dacă dau lovitura.
O lovitură în timpul căreia, spun jurnaliștii olandezi, coiful ar fi fost scăpat pe jos, fără a fi însă deteriorat.
Cel puțin deocamdată, nu e foarte clar spre cine se îndreaptă investigația în acest moment. Însă este cert un lucru: că toată această ipoteză de lucru a fost comunicată autorităților judiciare din Țările de Jos de către partenerii de la București, într-o întâlnire organizată săptămâna trecută la Haga, acolo unde cele două tabere de anchetatori s-au întâlnit. Cele două părți au convenit însă ca niciun detaliu suplimentar despre anchetă să nu fie dezvăluit din rațiuni operative.
Așa că, cel puțin deocamdată, identitatea presupusului infractor care a comandat furtul coifului de la Coțofenești rămâne în mare taină.