Senatorii votează azi modificarea Codului Rutier pentru a-i pedepsi pe șoferii prinși cu substanțe interzise în sânge
Senatorii votează luni modificarea legii privind Codul Rutier, mai exact articolele care îi pedepsesc pe șoferii prinși la volan cu substanțe interzise în sânge, inclusiv droguri.
Forma adoptată în regim de urgență conține și un amendament nou, care obligă Ministerul Sănătății să facă o listă cu medicamente ce conțin substanțe psihoactive, iar aceste pastile să fie eliberate doar cu rețetă.
Aceste modificări au apărut după cazul 2 Mai, când un tânăr depistat la volan sub influența unui cocktail de substanțe psihoactive a lovit un grup de tineri de pe marginea drumului și pe doi i-a ucis pe loc.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Inițiatorii, mai mulți parlamentari PNL și PSD, au propus o înăsprire a legii în sensul ca șoferii depistați cu droguri sau substanțe psihoactive în sânge să fie pedepsiți cu închisoarea.
Această formă a primit însă cinci avize negative de la mai multe comisii parlamentare, inclusiv de la CSM și Ministerul Sănătății, care au spus că vor fi pedepsiți și oameni nevinovați, cum ar fi șoferii care iau un tratament medical legal și care nu reprezintă un pericol pentru nimeni.
Forma adoptată luni ar trebui să corecteze acest lucru, iar parlamentarii au introdus un articol nou care spune că șoferul depistat cu astfel de substanțe medicale în sânge nu va fi pedepsit dacă are rețetă și a respectat dozajul recomandat de medic.
Și pentru că au existat sute de opinii care au avertizat că există medicamente sau siropuri de tuse care pot da rezultat pozitiv la drugtest și care se eliberează fără rețetă, a mai fost introdus un articol care spune că Ministerul Sănătății trebuie să stabilească care sunt aceste medicamente, iar până la data intrării în vigoare a legii să fie eliberate doar cu rețetă.
Un exemplu dat ar fi acele medicamente care conțin codeină.