„Rămânem fără curent acasă?”. Răspunsul ministrului Energiei după atacul cibernetic asupra Electrica
Grupul Electrica a fost luni ținta unui atac cybernetic. Hackerii au vrut să cripteze sistemele informatice ale companiei cu 4 milioane de clienti, și să ceară apoi, o recompensă în bani.
Potrivit ministrului Energiei, infractorii au vrut să preia controlul, unui sistem de comunicații și achiziții de date, foarte important. Atacul a fost oprit la timp, iar poliția ii caută acum, pe vinovati. În jurul orei 13, angajații companiei Electrica au identificat un acces neautorizat în infrastructura IT.
Imediat, Bursa de Valori București anunța că Societatea Energetică Electrica este ținta unui atac cibernetic în desfășurare. Potrivit unui comunicat al companiei, nu erau afectate sistemele critice ale grupului iar „eventualele disfuncționalități apărute în interacțiunea cu consumatorii erau efecte ale măsurilor de protecție a infrastructurii interne”, preciza societatea.
Oficialii companiei le recomandau în același timp consumatorilor să fie atenți la orice mesaj suspect primit în numele Electrica și să evite furnizarea de date personale prin canale nesecurizate.
Reacția autorităților după atacul asupra Electrica
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Atacatorii au încercat să pătrundă în sistemele informatice ale Electrica, să le cripteze, ulterior urmând să solicite o recompensă pentru cheia de decriptare. Înțeleg că nu s-a ajuns la acest punct, că atacul a fost oprit. Echipamentele de rețea au fost ridicate și nu sunt afectate, sistemul este izolat și complet funcțional și acum se lucrează la identificarea atacatorilor și în colaborare cu instituțiile statului la pedepsirea lor”.
Reporter: „Rămânem fără curent acasă?”
Sebastian Burduja: „Nu se pune problema, nu e niciun risc. Vreau să-i liniștesc pe toți românii care primesc astfel de știri”.
Atacul a vizat una dintre cele mai importante companii de pe piața de furnizare, distribuție și producție a energiei electrice, cu aproape 4 milioane de clienți.
DNSC a început o anchetă
Potrivit Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a fost declansata o analiză tehnică detaliată, în care au fost colectate inclusiv urmele digitale lăsate de atacatori.
Mihai Rotariu, manager de comunicare DNSC: „Specialiști ai DNSC s-au deplasat la fața locului pentru a oferi în remedierea problemei și investigarea incidentului, investigația este momentan în derulare”.
Sistemele critice ale Grupului Electrica pentru alimentarea cu energie electrică nu au fost afectate şi sunt funcţionale, mai spun oficialii din cadrul DNSC.