Prețurile locuințelor vor continua să crească în 2025. Chiar și așa, dezvoltatorii nu duc lipsă de clienți
Anul acesta va fi unul plin de provocări pentru piața imobiliară. Specialiștii cred că prețurile vor crește din cauza eliminării facilităților fiscale, dar și pentru că materialele de construcții nu dau semne de ieftinire, dimpotrivă.
Chiar și așa, clienții nu vor lipsi. Intrarea totală în Schengen, investițiile mari în infrastructură, prețurile încă reduse comparativ cu alte țări și faptul că tot mai mulți români din diaspora se întorc acasă vor asigura cererea.
Și în 2025 cererea de locuințe va fi mai mare decât oferta, cred cei din domeniu. Se bazează inclusiv pe faptul că suntem în Schengen.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Gabriel Blăniță, specialist imobiliare: „În București, Cluj, Iași și Timișoara sunt 70% din noile construcții de apartamente, și nu este o întâmplare, pentru că creșterea populației în ultimii 2 ani, inclusiv pe fondul imigrației, a adus populație nouă în aceste centre urbane mari. Iar, de regulă, populația nouă vine întâi în apartamente închiriate și apoi se uită și la achiziții de apartamente.”
Eliminarea facilităților fiscale pune presiune pe industrie
Însă eliminarea facilităților fiscale din construcții pune presiune pe preț. Așadar, clienții ar urma să plătească mai mult pentru o locuință.
Adriana Iftime, Federația Patronatelor Societăților din Construcții: „Sectorul imobiliar trece printr-o criză chiar la nivel european de ceva mai multă vreme. Lucrurile nu văd a se îmbunătăți în perioada următoare, cel puțin anul următor. Evident că retragerea facilităților fiscale va afecta direct creșterea prețului, și la materialele de construcții.”
Construcții mai puține înseamnă bani mai puțini trimiși spre bugetul statului.
Cristian Erbașu, antreprenor în construcții: „În 2024 am avut o scădere și în domeniul construcțiilor, lucru care s-a văzut inclusiv la nivelul creșterii economice în general, care a scăzut foarte mult. Rămâne de văzut dacă alte sectoare vor reuși să acopere ceea ce se va întâmpla în domeniul construcțiilor.”
Mai multe spații comerciale și de birouri
În schimb, comparativ cu anii trecuți, sunt așteptate mai multe lucrări în sectorul clădirilor de birouri și al celor comerciale.
Anul acesta vom vedea tot mai mulți angajați care vor fi nevoiți să se întoarcă să muncească de la birouri, fie că e vorba doar de câteva zile pe săptămână. Un lucru pozitiv pentru proprietarii de astfel de clădiri, pentru că în ultimii ani au fost livrate mai puține spații noi de birouri, ceea ce înseamnă un număr mai mic de birouri disponibile.
Victor Coșconel, departamentul de leasing, office și industrial: „În anii următori pare să repornească ritmul dezvoltărilor, dar mai degrabă pe 2027.”
Simina Niculiță, director retail: „Începând de anul trecut am început să vedem din nou mall-uri de mari dimensiuni. Am văzut la Pitești, la Craiova și urmează orașe mari – Cluj, Constanța – unde vom avea din nou mall-uri de peste 100.000 de metri pătrați.”
Potrivit INS, în primele 11 luni din 2024 volumul lucrărilor de construcții a scăzut la nivel național cu 5% față de 2023.